08.05.2021 | Adam Kodet | Zápas

Prostějov podlehl Líšni 1:3

Foto: sklisen.com
Prostějov - Fotbalisté Prostějova ve 23. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY podlehli doma Líšňi. Do vedení šli jako první díky brance Omaleho, jenže do tří minut odpověděl Matocha. Ve druhé půli otočil vývoj utkání líšeňský Zikl. V závěru ještě zvýšil třetím gólem Líšně v zápase Málek.
9' Omale
11' Matocha
65' Zikl
75' Málek
bez karet
33' Kučera
88' Ševčík
Sestavy
Mucha – Šmehyl (89. Dittmer), Sus, Bialek, Zapletal (78. Straňák) – Omale, Kopřiva – Píchal, Koudelka (84. Spáčil), Jurásek – Zlatohlávek (89. Langer).
Na lavičce: Bárta, Bala, Sečkář
Trenér: Pavel Šustr
Veselý – Jeřábek, Bednář, O. Ševčík, Lutonský – Kučera – Pašek, Silný (46. Zikl), Málek (85. Šteigl), Matocha (90. Fall) – Rolinek (61. Reteno Elekana).
Na lavičce: Vítek, Otrísal, Szotkowski
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Dubravský - Hájek, Pfeifer • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 75

Komentář

Hned od úvodních minut bylo znát, že přímý souboj o druhé místo tabulky berou oba týmy velice vážně a už první minuty naznačily, že k vidění bude velmi ofenzivní podívaná. Hrálo se nahoru dolů, Prostějov zahrozil dvakrát po sobě z rohového kopu. V šesté minutě Koudelka namířil míč od praporku na hlavu Omaleho, ten ještě mířil nepřesně. O necelé tři minuty později už ale spolupráce stejných hráčů zafungovala. Koudelka zakroutil vysoký míč na zadní tyč, Solomon Omale se do něj vši silou opřel hlavou a otevřel skóre.

Hrstka diváků, která splnila podmínky a byla vpuštěna na stadion, ale ani nestihla dosednout a už bylo srovnáno. V 11. minutě prostějovská defenzíva zaspala, nechala ve vápně až příliš dlouho manévrovat Marka Matochu a ten si v poklidu stihl srovnat míč na noze, zamířit a přesně vypálit. Hanáci ale nadále sršeli aktivitou a míče ze všech stran mířili zejména na Zlatohlávka na hrotu útoku. Ten ale neměl svůj den co se týče výběru místa a slibné situace často ani nezakončil. Neproměněné šance pak 1. SK na konci zápasu hodně mrzely.

Do druhé půle vstoupili mnohem lépe domácí hráči, kteří postupně svírali soupeře kombinací kolem pokutového území a Líšeň nevěděla, co si s postupným tlakem svého soka má počít. Jenže Prostějovu mnohdy chyběla buď kvalitní, nebo jakákoliv střelba. A tak přišel trest. Střídající Martin Zikl, který ještě na podzim oblékal právě modrobílý dres 1. SK, převzal v 65. minutě ve vápně Lutonského pas, parádně se zorientoval a z otočky napálil míč mimo Muchův dosah. Zafungovala tak spolupráce ex-prostějovských hráčů.

Líšeň najednou neměla kam spěchat a stačilo jí počkat na to, co vymyslí soupeř. Deset minut nevymyslel nic a když byl v 75. minutě nařízen přímý kop pro Brňany ze středu hřiště z 20 metrů, přišel nejhezčí moment zápasu. Nejlepší ligový kanonýr Jaroslav Málek fantastickým způsobem obstřelil početnou zeď před sebou, neskutečně míč zakroutil do horního vinglu a nedal brankáři sebemenší šanci.

Hanáci ve zbývající čtvrthodince marně sbírali psychické síly na obrat a i když před koncem střídající novic Straňák trefil hlavou břevno, se stavem už se nehýbalo. Líšeň potvrdila famózní formu, když z posledních 15 zápasů jen jednou prohrála, a pojistila si druhý flek v tabulce. Naopak domácí mizérie Prostějova nadále trvá, 1. SK získal doma jen čtvrtinu ze svých bodů a i když venku je zdaleka nejúspěšnějším celkem celé ligy, Stadion Za Místním nádražím je pro něj letos zakletý.