08.05.2021 | Petr Šatalík | Zápas

Hradec Králové slaví vítězství ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE, postup strvdil s Duklou

Foto: fchk.cz
Hradec Králové - Fotbalisté Hradce vítězstvím 2:1 ve 23. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY potvrdili svůj postup do nejvyšší soutěže. V utkání nejdříve vstřelil gól domácí Prekop. Dukle se podařilo poměrně rychle odpovědět díky trefě Buchvaldka, jenže na druhé straně se záhy prosadil Dvořák a vrátil Hradci vedení. Pražané hráli téměř celý druhý poločas v desíti, když červenou kartu viděl Šebrle.
12' Prekop
30' Dvořák
26' Buchvaldek
44' Urma
90' Vlkanova
29' Krunert
37' Šebrle
47' Šebrle
64' Peterka
80' Barac
90' Kovernikov
Sestavy
Reichl – Mejdr, Donát, Leibl, Urma – Kodeš, J. Rada (89. Soukeník) – Prekop (84. Záviška), P. Dvořák, Vlkanova – Vašulín (73. Kateřiňák).
Na lavičce: Ottmar, Čech, Král, Novotný
Trenér: Zdenko Frťala
Kinský – D. Souček, Piroch, Kovernikov, Chlumecký – J. Peterka, Krunert (85. David Kozel), Šebrle, Buchvaldek (73. Barac) – Fábry (61. Ayong), Hadaščok (73. Kim).
Na lavičce: Rada, Fišl, Kott
Trenér: Bohuslav Pilný
Rozhodčí: Orel - Vlček, Lakomý • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 410

Komentář

Votroci měli v utkání s Duklou první pomyslný mečbol k tomu, aby celou FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU vyhráli a zajistili si postup mezi českou fotbalovou smetánku. A za tímto cílem vykročili rázně. Ve 12. minutě vracel Dvořák malým obloučkem míč do vápna. Erik Prekop jej zády k bráně zpracoval, prudce se otočil a tvrdou přízemní střelou poslal balón do sítě – 1:0 pro Hradec, který tak byl jednou nohou prvoligový.

První poločas byl nádhernou reklamou na fotbal, šance střídala šanci a jedna velká příležitost následovala druhou. Po prvním zásahu měl Prekop další možnost, ale proti ráně z malého vápna skvěle vyběhl Kinský. Na druhé straně usměrňoval střílený centr z pravé lajny v šestnáctce Východočechů Fábry, ale míč nakonec brankovou konstrukci těsně minul.

Ve 26. minutě bylo náhle vyrovnáno. Lukáš Buchvaldek využil velkého zaváhání obrany Votroků a skoro od půlky se hnal sám z levé strany na bránu Hradce. Následně si navedl míč na osu hřiště a ranou z hranice velkého vápna trefil přesně do levého horního rohu – 1:1.

Nerozhodný stav však trval pouhé čtyři minuty. Pak si merunu k rohovému praporku postavil Rada. Vysoký balón sice brankář Kinský vyrazil před sebe, jenže jen na hlavu Urmy, jenž vrátil míč do malého vápna a Pavel Dvořák jej z ostrého úhlu poslal do sítě – 2:1 pro Votroky. Tato branka se v utkání později ukázala jako klíčová a byl to gól, který Hradec posunul do FORTUNA:LIGY.

Votroci byli o něco lepším celkem až do konce poločasu. Po jeho závěru chtěla Dukla na začátku druhé půle vrátit zpět nerozhodné skóre. A chvíli to pro ni vypadalo nadějně. Osudová však byla 47. minuta. Šebrle zastavil na půlící čáře Prekopa tak, že jej zezadu chytil za rameno a strčil do něj. Sudí Orel musel udělit žlutou kartu, a jelikož už záložník Dukly jednu měl, fasoval i červenou a šel ze hřiště. Vyloučení v týmu Pražanů následující minuty výrazně ovlivnilo. Východočeši hráli chytře a snažili se soupeře utavit.

Dukla si už do závěrečného hvizdu žádnou velkou šanci nepřipravila. Votroci mohli na konci duelu přidat pojistku, ale rána Vlkanovy nebyla ideálně umístěná, takže ji Kinský stačil vyrazit. Hradec to však mrzet nemuselo, protože vyhrál zápas s Duklou 2:1 a ovládl také celou soutěž. Od příští sezóny bude po čtyřech letech znovu patřit mezi smetánku českého fotbalu. Oslavy Východočechů s fanoušky proběhly kvůli koronaviru jen v omezené míře. Přesto byly obrovské emoce znát a radost pod Bílou věží bude v těchto dnech nezměrná.