15.05.2021 | Igor Mainka | Zápas

Prostějov vyhrál v Třinci a potvrdil venkovní suverenitu

Foto: 1skprostejov.cz
Třinec – Fotbalisté Prostějova vyhráli v 24. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na hřišti Třince a potvrdili svou venkovní suverenitu. Hosté se dostali do vedení díky gólu Jana Koudelky, ale domácí zkraje druhého poločasu vyrovnali díky Tomáši Weberovi. O výhře Prostějova rozhodl sedm minut před konce Tomáš Zlatohlávek.
54' Weber
11' Koudelka
83' Zlatohlávek
77' Habusta
89' Bedecs
89' Foltyn
28' Sus
34' Píchal
85' Zlatohlávek
86' Mucha
90' Spáčil
Sestavy
Adamuška – Omasta, Bedecs (46. Stáňa), Gáč, Foltyn – Hýbl, Weber, Habusta – Celba (46. Janoščín), Cienciala (70. Javůrek), Nieslanik (55. Attah).
Na lavičce: Pastornický, Bolf, Vaněk
Trenér: František Straka
Mucha – Šmehyl, Bialek, Sus, Zapletal (70. Kopřiva) – Schuster, Omale – Jurásek (56. Zlatohlávek), Koudelka, Matoušek (56. Stříž) – Píchal (90+1. Spáčil).
Na lavičce: Bárta, Bala, Straňák
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Vojkovský – Novák, Slavíček • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje •

Komentář

Hanácký celek přicestoval na východ republiky s jedenáctizápasovou venkovní sérií bez prohry. Tu si chtěl udržet i přes dvě domácí prohry, ale snadné to neměl. Slezané pod vedením trenéra Straky prohráli pouze úvodní domácí utkání, poté už v každém bodovali.

Třinec zdobila v předchozích zápasech neprostupná obrana. Dnes vydržela bez inkasovaného gólu pouze 10 minut. Nejprve domácího Ciencialu vychytal brankář Mucha, o minutu později střelu Jana Koudelky ze střední vzdálenosti přizvedl Omasta a brankář Adamuška už na míč nedosáhl.

Adamušku smolný gól nepoznamenal, v dalším průběhu předvedl několik vynikajících zákroků, ve 14. minutě vytáhl nad břevno Juráskův přímý kop. O deset minut později Juráskův centr usměrnil do tyče hlavičkující Matoušek.

Ještě jednu šanci měl Cienciala, když se kličkou do středu uvolnil kolem dvou protihráčů, jenže ten druhý ještě stihl vložit nohu do následné střely a míč odrazil vedle branky. Když dobrou příležitost neproměnil ani Habusta, odešly celky na poločasovou přestávku za stavu 0:1.

Druhou půli zahájili domácí velice aktivně. Zlepšenému hernímu projevu pomohly přestávkové změny a v 54. minutě i vyrovnávací gól. Ukázkovou střelu zpoza šestnáctky vypustil Tomáš Weber, po kterém se míč odrazil od pravé tyče do prostějovské brány.

Třinec gól nakopl, jenže trochu mu uškodilo střídání útočníků. Snažícího se Nieslanika nahradil Attah, který bojoval, rval se, ale také se dopouštěl častých a zbytečných faulů.

Zápas nakonec rozhodl faul jiného hráče. Habusta nataženou nohou trefil holeň Omaleho a musel pod sprchy. Hanáci přesilovku využili. V 83. minutě rozhodl o třech bodech pro Prostějov Tomáš Zlatohlávek, který na přední tyči tečoval střílený centr Stříže. Střelec vítězného gólu ještě na podzim působil pod Javorovým, kde dříve hrál také Stříž.