22.05.2021 | Petr Šatalík | Zápas

Televizní šlágr Hradce s Líšní skončil smírně, Votroci převzali pohár

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – Ozdobou sobotního 25. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY byl televizní šlágr mezi prvním Hradcem Králové a druhou Líšní. Hosté vedli na stadionu již jistého vítěze letošního ročníku soutěže od 8. minuty, kdy se prosadil Milan Lutonský. Za domácí vyrovnal v 71. minutě Otto Urma. Votroci natáhli sérii bez porážky na dvanáct kol, Líšeň na osm.
71' Urma
8' Lutonský
22' Kodeš
29' Mejdr
79' Urma
40' Pašek
44' Silný
79' Krška
89' Matocha
90' Kučera
Sestavy
Ottmar – Mejdr, Donát, Leibl, Urma – Kodeš, J. Rada (57. Soukeník) – Prekop (69. Novotný), P. Dvořák, Vlkanova (84. Záviška) – Vašulín (57. Kateřiňák).
Na lavičce: Vízek, Čech, Král
Trenér: Zdenko Frťala
Vítek – Jeřábek, O. Ševčík, Bednář – Kučera – Pašek (75. Krška), Málek (88. Fall), Matocha, Lutonský (63. Rolinek) – Silný (63. Zikl), Otrísal.
Na lavičce: Veselý, Reteno Elekana, Szotkowski
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Petřík – Hock, Vodrážka • Stadion: Všesportovní stadion • Diváci: 650

Komentář

Start posledního duelu na Všesportovním stadionu v Malšovicích mnoho radosti Votrokům nepřinesl. Již v 8. minutě poslal Málek parádní pas na levou stranu, kam si za obranu Hradce seběhl Milan Lutonský, jenž lehkým obloučkem přehodil vyběhnuvšího Ottmara a poslal Líšeň do vedení 1:0! Moravanům první půlhodinka vyšla. Ještě během ní mohl jejich náskok zvýšit Kučera, ale jeho dalekonosný projektil loučícího se gólmana Východočechů nepřekvapil.

Votroci se dostávali do tempa pomaleji než soupeř, přesto byli už během první půle lepším celkem. Ve 28. minutě centroval Mejdr z pravé strany a Vašulín na hranici malého vápna uklízel míč nohou k tyči, mířil však nepřesně. Hradečtí ale po této akci vzplanuli a měli jednu šanci za druhou. Vlkanova na levé lajně kličkou přešel obránce a jeho střelu na přední tyč chytal brankář Vízek v poslední možný moment.

O chvíli později přihrál kapitán Východočechů na levé straně pod sebe na vrchol šestnáctky, kde se do míče opřel Erik Prekop, který mířil jen těsně nad břevno svatyně Líšně. Ten samý hráč pak v samém závěru první půle kroutil balon z pravé strany vápna do vzdálenějšího horního růžku klece Moravanů. Znovu však o kousek minul, takže fotbalisté z Brna vedli po poločase 1:0.

Na startu druhého poločasu borci z Líšně znovu zahrozili z protiútoku. Situaci dva na jednoho ale Silný prováhal a jeho následný pokus perfektně zablokoval Leibl. Poté převzali otěže klání znovu Votroci. Soukeník prodloužil pas Vlkanovy v 58. minutě na pravou stranu šestnáctky, odkud pálil jen kousek nad břevno Kodeš.

O deset minut později už fandové Hradce skákali ze sedaček, po centru z pravé strany přiťukl Dvořák hlavou na malé vápno Prekopovi. Ten byl zcela sám, ale trochu se unáhlil a svou hlavičku mezi tři tyče nenasměroval. Zasloužené srovnání tak muselo počkat až na 71. minutu. Rohový kop z levé strany zahrál Vlkanova na přední tyč, kde přihrávku prodloužil Leibl. Na malém vápně se k hlavičce před brankářem Vítkem prodral "malý velký" Otto Urma, jenž zajistil srovnání – 1:1.

Východočeši byli aktivnější i v závěru, bylo znát, že se s Malšákem chtějí rozloučit výhrou. Po standardce Vlkanovy pálil do prázdné brány Kodeš, ale míč z brankové čáry vykopl obránce Ševčík. Líšeň pak ještě jednou zahrozila, když Krška střílel z hranice vápna těsně vedle přední tyče. Závěrečnou šanci měli Votroci, Kateřiňákův pokus do středu brány však Vítek chytil, takže duel skončil remízou 1:1. 

Hradečtí se tak důstojně rozloučili se svým stadionem, trenérem Frťalou i brankářem Ottmarem, který za jejich tým odchytal 141 zápasů a je klubovou legendou. Následně převzali pohár pro vítěze FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a s fanoušky slavili postup mezi tuzemskou fotbalovou smetánku.