24.07.2021 | Petr Komárek | Zápas

Dramatická bitva Opavy s Vlašimí skončila dělbou bodů po remíze 3:3

Foto: sfc.cz
Opava – Fotbalisté Opavy v prvním soutěžním zápase po sestupu z FORTUNA:LIGY bodovali, ale nezvítězili. S Vlašimí doma remizovali 3:3. Slezané se ujali vedení díky proměněné penaltě Helešice, ze stejné standardní situace ale také inkasovali a navíc přišli o vyloučeného Celbu. Středočeši na sklonku prvního poločasu duel otočili, oslabení svěřenci Romana Westa však vyrovnali a Darmovzal je navíc sebevědomým průnikem nasměroval za tříbodovým ziskem. O ten přišli krátce před koncem, kdy nedůraz v jejich obraně potrestal střídající Alijagič.
12' Helešic (pen)
54' Rychlý
78' Darmovzal
30' Blecha (pen)
41' Křišťan
90' Alijagić
17' Celba
29' Celba
31' West (trenér)
90' Digaňa
11' Svoboda
73' Hošek
86' Alijagić
Sestavy
Digaňa – Celba, Helebrand (77. Večerka), Hnaníček, Janoščín – Didiba, Tiéhi – Šigut (70. Pikul), Holík (46. Rychlý), Helešic (77. Kadlec) – Kramář (64. Darmovzal).
Na lavičce: Lasák, Smékal
Trenér: Roman West
Vágner – Křišťan, Svoboda, Višinský, Zinhasovič (84. Kozel) – P. Breda, Broukal, Hošek (84. Janda), Zlatohlávek (77. Červenka) – Blecha, Rigo (63. Alijagić).
Na lavičce: Řehák, Prebsl, Zukal
Trenér: Martin Hyský
Rozhodčí: Hanousek – Mikeska, Bureš • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1233

Komentář

První výraznější šanci zápasu si vytvořili domácí. Šigut zatáhl balon do pokutového území a přihrál pod sebe. Holík už mohl zakončovat, místo toho ale oslovil výhodněji postaveného Helešice, jenž tvrdou ranou orazítkoval břevno Vágnerovy branky.

Vzápětí přišel první ze stěžejních momentů souboje v bývalém centru Opavského vévodství. Ve vápně byl faulován Holík a Slezané dostali příležitost kopat penaltu. K míči se postavil Matěj Helešic a střelou k levé tyči se nemýlil. Další šance Westova výběru přišla po čtvrthodině hry. Holík však Vágnera nepřekonal a z následného rohu mířil záložník z Pobřeží slonoviny Tiehi těsně vedle.

Když z prvního poločasu uplynula půlhodina, zahrávala penaltu také Vlašim. Obránce Celba v premiérovém soutěžním startu za Opavu zahrál v šestnáctce rukou. Od rozhodčího Hanouska za to viděl druhou žlutou a vzápětí červenou kartu. Jeho prohřešek potrestal přízemním pokusem k tyči Filip Blecha a hosté srovnali.

Svěřenci Martina Hyského mohli skóre i otočit. Rigo obelstil vyběhnuvšího Digaňu, jeho střelu směřující do sítě ovšem domácí obrana dokázala odvrátit. Vlašim se přesto ještě do konce první pětačtyřicetiminutovky radovala. Jakub Křišťan se opřel do skákajícího balonu na kraji velkého čtverce a napálil ho do pravé šibenice Digaňovy svatyně.

Vyrovnat mohl kapitán Opavy Hnaníček, po souhře Šiguta s Helebrandem ale prostor mezi třemi tyčemi těsně netrefil. Domácí to příliš mrzet nemuselo, aktivní hra se jim za chvíli vyplatila. Ránu Helešice vytěsnil Vágner pouze ke střídajícímu Adamovi Rychlému, který poslal míč do odkryté části branky. V 57. minutě pak vlašimskému gólmanovi přivodil problémy Kramář, Vágner si však s pokusem opavského útočníka nakonec poradil.

Na druhé straně využil centru z levé strany Zihnasovič. Jeho technickému zakončení nescházelo mnoho, do Digaňovy brány se nicméně nevešlo. S možností náhradníka Alijagiče si pak brankář Slezského FC poradil, když střelu z hranice šestnáctky vyrazil.

Vedení zařídil v deseti hrající Opavě Denis Darmovzal. Tomu se vyplatil průnik do vápna, po kterém skákavým pokusem dostal balon za Vágnerova záda. Pomyslné razítko na vítězství domácího týmu mohl přidat střídající Polák Pikul, Kadlecův pas ale do sítě neusměrnil.

V devadesáté minutě nastřelila břevno rovněž Vlašim, po uvolnění se v pokutovém území do něj namířil Višinský. Opavští hubený náskok neudrželi. Nedlouho před vypršením nastavení druhého dějství rozhodl o dělbě bodů – i díky nedůrazu opavské defenzívy – bosenský forvard Denis Alijagič.