24.07.2021 | Daniel Kinc | Zápas

Skvělý obrat Líšně proti Žižkovu! Ve druhém poločase smazala dvougólové manko a poté rozhodla

Foto: sklisen.com
Brno – Fotbalisté Líšně vstoupili do nové sezóny FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ziskem tří bodů proti Žižkovu. Do utkání přitom lépe naskočili Pražané, kteří šli do vedení už v první minutě po gólu Nabijeva a ještě v prvním poločase zvýšil na 2:0 Batioja. Líšeňští se však nevzdali a ve druhém poločase po gólech Stáni a Chwaszcze vyrovnali. Tři minuty před koncem pak rozhodl o výhře Líšně 3:2 Silný. Žižkov hrál posledních deset minut bez vyloučeného Březiny.
56' Stáňa
63' Chwaszcz
86' Silný
1' Nabijev
20' Quintero Batioja
54' Stáňa
35' Březina
80' Březina
Sestavy
Veselý – Jeřábek, Otrísal, Ševčík, Lutonský – Kučera – Pašek (81. Krška), Málek, Matocha (90+1. Bednář), Stáňa (81. Rolinek) – Chwaszcz (75. Silný).
Na lavičce: Marek, Demeter, Ulbrich
Trenér: Leoš Kalvoda
Švenger – Řezáč, Súkenník, Březina, Muleme – Sixta (71. Zeman), Skopec – Bazal, Petrlák, Nabijev (82. Žežulka) – Batioja.
Na lavičce: Soukup, Richter, Štěpánek
Trenér: David Oulehla
Rozhodčí: Hocek – Pochylý, Pfeifer • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 855

Komentář

Líšeň vstupovala do třetí sezóny ve druhé nejvyšší soutěži už nikoliv jako otloukánek ligy, loni totiž skončila na 2. místě. Žižkov byl čtvrtý a navíc s Líšní po jejím postupu do FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ještě neprohrál.

Nepsané pravidlo začal potvrzovat už od úvodních minut. Hned po třiačtyřiceti sekundách si na Řezáčův centr naběhl nehlídaný Farid Nabijev a hlavou zakončil nechytatelně k levé tyči – 1:0. Líšeň mohla kontrovat po pěti minutách přímým kopem Málka, ten dokázal Švenger s obtížemi vyrazit nad břevno. Po čtvrthodině přišel centr Paška, do kterého vložil nohu jeden z obránců Žižkova a míč srazil nechtěně na břevno vlastní branky.

Zahozené šance mohli domácí mrzet, neboť ve 20. minutě dostal centr do vápna Augusto Batioja, zády k brance se otočil kolem beka a zacílil do protipohybu Veselého – 0:2. Po půlhodině hry navíc nabíhající Nabijev netrefil z malého vápna v jasné pozici další prudký centr, čtyři minuty nato pálil z hranice šestnáctky Bazal a Veselý zasahoval konečky prstů. Posléze se připomněli také domácí, opět střílel Málek a hostující brankář lob na zadní tyč dokázal vyškrábnout.

V závěru půle pak Málek pozornost Švengera vyzkoušel znovu z přímého kopu, nicméně hostující brankář s obtížemi držel čistý štít. To platilo i po následném rohu, kdy zblízka hlavičkoval prudce Chwaszcz do břevna a v pokračující akci Kučera zcela osamocen před brankou zblízka netrefil zařízení. Strhující první půle byla u konce, Pražané šli do kabin s dvoubrankovým náskokem.

Ten si hlídali i v úvodu druhé půle, Březina navíc tvrdou ranou z přímého kopu prověřil pozornost Veselého. Tři minuty nato ale domácí zahájili svůj obrat. Paškův centr z pravé strany po jemné teči proletěl malým vápnem na zadní tyč a Bronislav Stáňa zblízka zakončil pohodlně do prázdné branky – 1:2. Už za sedm minut bylo vyrovnáno. Tentokrát na malé vápno prošel centr Lutonského zleva a nabíhající Šimon Chwaszcz se nemýlil – 2:2.

Za dvě minuty mohl vrátit vedení Žižkovu Nabijev, krásně pálil technicky z hranice vápna, ale Veselý byl včas u tyče a vytáhl zákrok zápasu. Deset minut před koncem přišla další komplikace pro hosty, když Březina stáhl na hranici vápna Silného a za zmaření jasné šance uviděl červenou kartu. Právě střídající Jan Silný nakonec korunoval závěrečný nápor Líšně. Po pasu Kučery dostal pas za obranu a zcela osamocen střelou po zemi mimo dosah Švengera odpálil extázi nadšení líšeňských tribun – 3:2.

Žižkov už se v závěru v oslabení snažil o nějakou šanci marně a na úvod sezóny musí zkousnout hodně hořkou porážku. Líšeň naopak může být hrdá na svůj skvělý obrat a také nato, že to proti Žižkovu na pátý pokus konečně vyšlo za tři body.