24.07.2021 | Adam Kodet | Zápas

Beproblémová premiéra Příbrami. Prostějovu nastřílela tři branky

Foto: fkpribram.cz
Prostějov – Program 1. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY pokračoval během sobotního odpoledne další premiérou nováčka soutěže. Příbram se o patro níže vrátila po třech letech mezi elitou. Její na poměry konsolidovaný kádr po vedením nového kouče Jozefa Valachoviče vstoupil do nového ročníku úspěšně. Na hřišti Prostějova vedl od 6. minuty, kdy proměnil penaltu kapitán Tomáš Pilík. Těsně před pauzou navíc na 2:0 zvýšil Filip Zorvan. Prostějov ještě utkání zdramatizoval, když si ve 49. minutě příbramský Mezera vstřelil vlastní gól. Hanáci se ale k většímu odporu nakonec nevzmohli. V 70. minutě už na 3:1 pro Středočechy zvyšoval Stanislav Vávra. Příbram tak odstartovala svou druholigovou pouť ziskem tří bodů
49' Mezera (vl)
6' Pilík (pen)
45' Zorvan
70' Vávra
60' Bartolomeu
9' Pilík
45' Soldát
45' Sus
79' Januška
Sestavy
Mucha – Kadlec (77. Machynek), Bialek, Schuster, Zapletal – Omale (46. Kopřiva) – Bartolomeu, Koudelka (77. Sus), Jiráček, Hausknecht (46. Vlachovský) – Žák
Na lavičce: Bárta, Bala, Sečkář
Trenér: Jiří Jarošík
Šiman – Sus, Halinský, Mezera, Cmiljanović – Pilík (68. Procházka), Soldát – Zorvan (88. Langhamer), Petrák (77. Januška), Vávra – Voltr (88. Dočekal)
Na lavičce: Kočí, Kvída, Vilotič
Trenér: Jozef Valachovič
Rozhodčí: Dubravský – Novák, Arnošt • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 522

Komentář

Hráči Příbrami ve své obnovené premiéře ve druhé nejvyšší soutěži zavítali na Hanou na hřiště jednoho z překvapení loňské sezóny Prostějova. A i když úvodní minuty jasně patřily domácím, byli to Středočeši, kteří se radovali z první branky. Po faulu na Vávru ve vápně totiž nařídil sudí penaltu a kapitán Tomáš Pilík s ní naložil nejlépe, jak mohl. Nekompromisně poslal míč přímo k tyči, nedal brankáři šanci a otevřel skóre.

Hra se poté uklidnila, Příbram spoléhala zejména na vysoký presink a rychlé kontry. Také defenzíva hostů byla pevná jako skála a Prostějov se horko těžko dostával do střeleckých příležitostí. A když po Koudelkově centru Zapletal jen těsně minul zadní tyč, přišel trest. Jiráček při situaci dva na jednoho odvrátil Zorvanův pas skluzem, ale míč poté sebral Mucha do rukavic a rozhodčí to vyhodnotil jako malou domů. Z nařízeného nepřímého kopu Pilík jen lehce líznul míč právě pro Filipa Zorvana, který propálil les nohou před sebou a gólem do šatny navýšil vedení.   

Hanáci se ale nevzdali. Jenže i když do druhé půle nastoupili se dvěma čerstvými hráči a plní elánu, branku sami vstřelit nedokázali. Musel jim k tomu dopomoci soupeř, to když ve 49. minutě Bartolomeuho střelu  z nouze nesmyslně zasáhl Jiří Mezera a nechytatelně ji tečoval do vlastní sítě. Okamžitě poté napumpovaný Bartolomeu proběhl celé hřiště, na hraně vápna obehrál obránce, jeho dobře mířena střela do protilehlého vinglu ale těsně minula cíl.   

Hra se začala přiostřovat, šancí ale bylo poskrovnu. Za zmínku stojí náběh Zapletala z 64. minuty, kterého krásně našel Kadlec. Zaúřadovaly ale nohy obránce Mezery, který nebezpečí zažehnal. Poté hosté vystřídali, na hřiště vběhl Procházka a po dvou minutách na hřišti narýsoval nádherný pas za obranu, který propadl až na Stanislava Vávru. Ten nechráněný před prázdnou brankou nemohl selhat a už to bylo zase o dva góly.   

Prostějovští se postupně dostávali do větší křeče a viditelně domácím hráčům také docházely síly. Nezměnila to ani série střídání, naopak Příbram zkušeně čekala na chyby a jedné z nich málem využil aktivní Procházka. Zblízka ale nadvakrát, i díky přispění obránce Bialka zasahujícího na brankové čáře, neuspěl. Mrzet ho to ale nemuselo. Příbram zvládla vstup do soutěže a na Hané zvítězila po koncentrovaném výkonu 3:1.