31.07.2021 | Daniel Kinc | Zápas

Vyškov má první bod po postupu, remízu s Líšní zachránil v 90. minutě

Foto: Filip Ježek
Drnovice – Fotbalisté Vyškova a Líšně si ve vzájemném měření sil v 2. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY rozdělili po bodu. Líšeň po gólu Milana Lutonského dlouho vedla a už to vypadalo, že kráčí k zisku dalších tří bodů. V 90. minutě však vyrovnal domácí Ahmed Fofana, který tak rozhodl o zisku prvního bodu pro Vyškov po postupu do F:NL. Líšeň má po dvou kolech čtyři body.
90' Fofana
32' Lutonský
29' Hanuš
60' Klesa
71' Vintr
84' Fofana
90' Trousil (asistent trenéra)
42' Pašek
Sestavy
Šustr – Ilko, Fofana, Štěpánek, Němeček (82. Langer) – Jambor, Cabadaj – Hanuš (54. Kanakimana), M. Vintr, Klesa – Simr (65. O. Vintr).
Na lavičce: Spurný, Todorić
Trenér: Rostislav Horáček
Veselý – Jeřábek, Otrísal, Ševčík, Lutonský (90+3. Bednář) – Kučera (66. Demeter) – Pašek, Málek (85. Burda), Matocha, Stáňa (65. Krška) – Chwaszcz (65. Silný).
Na lavičce: Marek, Rolinek
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Křepský – Bureš, Dohnálek • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 1738

Komentář

Premiérový domácí duel ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE začal Vyškov velkou aktivitou. Už po třech minutách hry vybojoval kapitán Klesa rozehrávku přímého kopu ze zajímavé pozice, sám se ujal exekuce, ale jeho ránu kolem zdi směřující k tyči Veselý pohotově vyrazil. V desáté minutě po autovém vhazování zakončoval nadvakrát ve skluzu Cabadaj, ale hostující brankář opět situaci zvládl.

Tribuny legendárního drnovického stadionu, na který si našlo cestu téměř 1800 fanoušků, sledovaly i nadále herní převahu nováčka druhé nejvyšší soutěže. Krátce před uplynutím půlhodiny hry se protáhl vpřed Marek Vintr, brankář Veselý byl opět připraven. Chvíli nato hledal Klesův centr nabíhajícího Simra, ten ale hlavou mířil nad branku. Neproměněné šance mohly domácí mrzet o to víc, že Líšeň udeřila ze své první akce.

Matocha získal míč ve středu hřiště a ukázkovým centrem vysunul za obranu Milana Lutonského. Zkušený záložník si hrudí zpracoval do běhu a prudkou přízemní ranou zacílil na zadní tyč mimo dosah Šustra – 0:1. V závěru půle ještě domácí zahrozili po opakovaných centrech Vintra, ale Veselý situaci ustál. Naopak ve druhé minutě nastavení první půle se míče v brejku zmocnil hostující Stáňa, obránci nasadil jesličky a pádil sám na branku, Šustra však nepřehodil.

Zkraje druhé půle sledovali diváci vyrovnanou hru. Až po osmi minutách hry předvedl zajímavý průnik Marek Vintr a dostal se z úhlu k Veselému, ten ale opět bez potíží zasáhl. To po hodině hry už měla Vintrova akce daleko zajímavější parametry, za technickou ránou z hranice šestnáctky se musel Veselý natáhnout a u své levé tyče předvést skvělý zákrok. Za další minutu se šikovně protáhl do vápna Klesa, na jeho centr na zadní tyči volný Simr po teči obránce nedosáhl.

S přibývajícím časem se hra opět srovnala a hostům se dařilo tupit pomyslný tlak Vyškova. Naopak deset minut před koncem mohl rozhodnout Matocha, kroucený pokus na bližší tyč Šustr skvěle vyrazil. Minutu nato byl ještě blíž pojišťující brance kapitán Líšně Ševčík, nehlídán ve vápně ale trefil jen pravou tyč. Když už to vypadalo, že je o výsledku rozhodnuto, tak domácí nečekaně, ale naprosto zaslouženě srovnali. V 90. minutě si na centr z levé strany naskočil stoper Ahmed Fofana a přesnou hlavičkou za obrovské radosti diváků srovnal na 1:1.

Rozhodčí poté nastavil pět minut nad rámec hrací doby a nakonec Líšeň mohla brát tři body! Po centru na malé vápno mohl zakončovat Ševčík, ale ani tentokrát nemířil přesně, a duel tak dospěl k zasloužené remíze 1:1. Vyškov má tak vůbec první bod v historii druhé nejvyšší soutěže, také Líšeň musí být po průběhu utkání s remízou spokojena.