07.08.2021 | Adam Kodet | Zápas

Prostějov porazil do té doby stoprocentní Brno a má první body v sezoně

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova porazili ve 3. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Zbrojovku Brno 2:0 a dočkali se prvních bodů v novém ročníku. O výhře Moravanů rozhodl krátce před pauzou Jan Koudelka, pojišťující druhý gól přidal po hodině hry Filip Žák. Prostějov tak má první body i výhru v sezoně a už není poslední, Brno naopak po předchozích dvou výhrách poprvé padlo.
41' Koudelka
61' Žák
bez branek
58' Bala
87' Machynek
72' Řezníček
74' Fousek
81' Hrabina
Sestavy
Mucha – Machynek, Bala, Schuster, Zapletal – Bartolomeu, Jiráček (70. Omale), Kopřiva, Kušej (84. Hausknecht) – Koudelka (84. Vichta) – Žák (64. Vlachovský).
Na lavičce: Bárta, Kadlec, Sečkář
Trenér: Jiří Jarošík
Floder – Hrabina, Kryštůfek, Štěrba (46. Endl), Moravec (73. Čermák) – Zavadil (73. Bariš), Texl (54. Ševčík) – Štepanovský (54. Fousek), Hladík, Přichystal – Řezníček.
Na lavičce: Formánek, Hlavica
Trenér: Richard Dostálek
Rozhodčí: Dorušák – Dobrovolný, Pfeifer • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 820

Komentář

Oba celky vstupovaly do zápasu na Stadionu Za Místním nádražím v opačném rozpoložení. Zbrojovka body dosud neztratila, Prostějov naopak na první bodový zisk do tabulky čekal. Zápas začal poměrně rozpačitě a stejně působila i první šance Brna, nutno podotknout, že jediná v první půli. Po Zavadilově přímém kopu se balón několikrát záhadně odrazil a povaloval se v malém vápně, nikdo z Brňanů ho ale do odkryté sítě nedoklepl. V dalších minutách už začali úřadovat Hanáci.

Jan Koudelka ještě loni hostoval právě v Brně, proti bývalému týmu hrál v obrovské formě. Ve 21. minutě natáhl k ráně ze 30 metrů a nechal vyniknout gólmana Flodera, pár minut poté propasíroval míč na Kopřivu, který to dvakrát zkoušel z bezprostřední blízkosti. O deset minut později vyzval k ráně šajtlí volného Kušeje a když ani to nedopadlo, zkusil to Jan Koudelka sám. Zůstal totiž trestuhodně zapomenutý za obranou, měl dost času zamířit po zemi na zadní tyč a gólem do šatny otevřel skóre.

Kdo si myslel, že Brno zvýší ve druhé půli obrátky, byl na omylu. Hned po pěti minutách se dostal do úniku prostějovský Žák a jen včasné vyběhnutí brankáře Flodera zabránilo další katastrofě. Brno si pak dvakrát vytvořilo slušné možnosti po centrech, ale ve vápně nebyl zhola nikdo v červeném, který by na tyto míče byť jen zdánlivě reagoval. A tak přišel trest. Po další obrovské minele skončil po dlouhém nákopu míč za obranou u Filipa Žáka, ten míč halfvolejem napálil na zadní tyč a zdvojnásobil vedení.

Zbrojovka pak působila absolutně zoufale a bezradně. Nedokázala si přihrát a nechávala obrovské díry a okna v obraně. Do jednoho z nich vletěl v rychlosti Koudelka, ale sám vstříc Floderovi selhal. Brněnský brankář se opravdu překonával, o čtyři minuty později musel hasit další pas za obranu, který tentokrát doletěl na Vlachovského. Hra se pak začala přiostřovat, Prostějov hrál chytře a jednoduše a soupeře už k ničemu velkému nepustil.

Zbrojovka tak poprvé v sezóně vyšla bodově naprázdno a po svém velmi nepovedeném výkonu ji dokonce vypískali vlastní fanoušci, kterých do Prostějova přijel plný sektor a starali se o skvělou atmosféru. Prostějov naopak vyhrál poprvé v sezóně a jedinou kaňkou na perfektním výkonu je zranění Petra Jiráčka, který v 70. minutě opustil hřiště na nosítkách.