17.08.2021 | Igor Mainka | Zápas

Třinec slaví první body, v dohrávce 4. kola porazil v derby 2:0 Opavu

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Třinec – Fotbalisté Třince zapsali po třech předešlých nezdarech do tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY první letošní body, když v úterní dohrávce 4. kola porazili na domácím hřišti 2:0 Opavu. Vše podstatné se stalo po změně stran. Skóre otevřel v 54. minutě Szewieczek a tři minuty před koncem řádné hrací doby přidal z pokutového kopu pojistku Bedecs. Svěřenci trenéra Straky se vítězstvím odpoutali z poslední příčky a jsou čtrnáctí. Opava má o bod více a zůstala jedenáctá.
54' Szewieczek
87' Bedecs (pen)
bez branek
19' Habusta
58' Ntoya
90' Hasalík
29' Holík
32' Didiba
61' West (trenér)
Sestavy
Hasalík – Szewieczek, Ba, Bedecs, Klusák (46. Ntoya) – Omasta, Habusta (69. Šteinhübel), Buneš (46. Hýbl), Weber (90. Javůrek), Kania – Petráň (76. Juřena).
Na lavičce: Adamuška, Puchel
Trenér: František Straka
Digaňa – Celba, Helebrand, Rychlý, Janoščín – Tiéhi – Helešic (79. Darmovzal), Lukáš Holík (79. Pikul), Didiba, Kadlec (52. Pisačič) – Kramář (52. Šigut).
Na lavičce: Lasák, Večerka, Ščudla
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Adámková – Mikeska, M. Novák • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 602

Komentář

Do slezského derby provedli trenéři obou celků několik změn oproti předchozímu druholigovému klání. Třinecký trenér Straka nechal na lavičce brankáře Adamušku a prostor mezi tyčemi zaujal Hasalík. Do obrany se vrátil kapitán Bedecs a do útoku postavil pouze Petráně. Opavský lodivod West postavil místo Hnaníčka do obrany Rychlého a místo Darmovzala nastoupil na levém kraji Kadlec.

Před sezónou chtěly oba celky hrát v horní polovině tabulky. Po třech kolech byla Opava jedenáctá, Třinec bez bodu poslední. Podle toho také vypadal zápas. Slušná třinecká návštěva neviděla příliš pohledné utkání, rušivé momenty aby pohledal. První zajímavá chvíle nastala ve 34. minutě, kdy chybu brankáře Hasalíka nevyužil z dorážky střílející Holík. Opavský záložník trefil z otočky nohy exlibereckého gólmana. O pět minut později Holíkův dlouhý balón z levé strany neusměrnil do brány u pravé tyče číhající Kramář.

Třinečtí byli v první půli bezzubí. Druhá už byla z jejich strany mnohem lepší, možná k tomu přispěla dvojí poločasová změna. Na hřiště se podívali Hýbl s Ntoyou. Oba v 54. minutě sledovali svého spoluhráče Michala Szewieczka, kterak napřáhl ze střední vzdálenosti a střelou o břevno poslal Slezany do vedení.

Strakova družina v předchozích zápasech inkasovala vždy třikrát, v úterý už to tak žhavé před třineckou brankou nebylo. Opavští byli po přestávce zcela neplodní a z platonického tlaku vytěžili jen pár rohových kopů. Třinec byl mnohem viditelnější. V 66. minutě Habustova hlava umístila míč vedle tyče. V 80. minutě neuspěl ani Kania křížnou střelou po zemi. Diváky rozradostnil až nepovedený pokus Celby o hlavičku ve vlastní šestnáctce. Balón trefil rukou a sudí Adámková nařídila pokutový kop. Imrich Bedecs svou šanci proměnil a upravil výsledek na konečných 2:0.

Slezské derby tentokrát dopadlo lépe pro celek ze čtyřicetitisícového města. Třinec se výhrou posunul na 14. místo, o které se dělí s Chrudimí. Opava je se čtyřmi body na dělené jedenácté pozici.