28.08.2021 | Daniel Kinc | Zápas

Vyškov má první výhru, v deseti hráčích porazil Prostějov 4:0

Foto: Filip Ježek
Drnovice – Nováček FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Vyškov slaví v 6. kole první vítězství po postupu, na domácím hřišti si hladce porazil s Prostějovem 4:0. Domácí poslal do vedení Kanakimana, ale o pár minut později šli do deseti po vyloučení Kršky. Vyškov však zkraje druhého poločasu udeřil podruhé trefou Vintra a po hodině hry přidali další zásahy Kanakimana a Němeček. Prostějov ve F:NL padl po třech zápasech, naopak Vyškov po třech porážkách bodoval.
26' Kanakimana
49' Vintr
65' Kanakimana
66' Němeček
bez branek
31' Vintr
31' Krška
32' Neděla (vedoucí týmu)
79' Štěpánek
53' Omale
76' Vlachovský
Sestavy
Šustr – Ilko, Fofana (88. Langer), Němeček, Štěpánek – Srubek, O. Vintr (73. M. Vintr), Cabadaj (88. Kameník), David Jambor, Kanakimana (80. Dan Jambor) – Krška.
Na lavičce: Spurný, Lahodný, Todorić
Trenér: Rostislav Horáček
Mucha – Zapletal (46. Vichta), Schuster, Bala (71. Bialek), Machynek – Kušej (62. Vlachovský), Jiráček, Omale (62. Kopřiva), Bartolomeu – Koudelka – Žák.
Na lavičce: Bárta, Hausknecht, Sus
Trenér: Jiří Jarošík
Rozhodčí: Zaoral – Mikeska, Bureš • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 760

Komentář

Domácí do utkání vstoupili aktivněji a hodně byla vidět nová posila z Líšně David Krška. Právě jeho centr v desáté minutě nebezpečně proletěl vápnem k volnému Ilkovi, ten ale před poloodkrytou brankou trefil jen obránce Prostějova. První možnost hostů měl po čtvrthodině hry Bartolomeu, z přímého kopu střílel ale nad branku. Do vedení se nakonec domácí dostali ve 26. minutě. Mladík David Jambor zatáhl míč po straně a dostal se k centru, který našel na penaltě volného Bienvenuea Kanakimanu a ten se trefil ve druhém utkání v řadě – 1:0.

Vyškov byl posléze aktivnější, ale euforické nadšení opadlo za další tři minuty. Novic Krška u levé postranní čáry ostře zajel do Omaleho a rozhodčí jej poslal po červené kartě rovnou pod sprchy. Domácí se situací dlouho nemohli smířit a několik minut se nehrálo, ale verdikt byl nevratný. Ve zbytku půle chtěl Prostějov z přesilovky vytěžit vyrovnání, ale ze sáhodlouhých kombinací kolem vápna žádnou šancí nevytěžil.

Do druhé půle vstoupili opět aktivněji domácí, kteří se soupeře ani v oslabení nezalekli. Nejprve mohl zvýšit náskok Fofana, zblízka však Muchu nepropálil. Za další minutu pak vybojoval Ilko na pravé straně přímý kop a Ondřej Vintr k překvapení všech napálil míč rovnou směr brána a ten mezi nohama Omaleho zaplul na zadní tyč – 2:0. Od druhé branky hráli domácí v ještě větší pohodě.

Tu potvrdila pasáž po uplynutí hodiny hry. Nejprve v 65. minutě dostal další skvělou kolmici do vápna od Jambora aktivně hrající Bienvenue Kanakimana a záložník z Burundi se trefil přesně k tyči – 3:0. Navíc neuběhly ani dvě minuty, Fofana si na lajně odstavil obránce, prohnal se vpřed a skvělým centrem na zadní tyč našel nabíhajícího Davida Němečka, který v těžké pozici poslal míč do protipohybu gólmana Prostějova – 4:0.

Tribuny drnovického stadionu byly ve varu a domácí si zbytek zápasu, stále hrajíc v oslabení, užívali. Hosté do obrany Vyškova po celé utkání bušili marně, velkou šanci Žáka zastavil hvizd rozhodčího, který viděl faul na začátku celé akce. O čisté konto nakonec Šustra deset minut před koncem nepřipravil ani Vlachovský, který z přímáku na hranici vápna sice zakroutil míč přes zeď, ale o chlup mimo tyč.

Vyškov tak bere historicky první výhru ve druhé nejvyšší soutěži, v derby doma přehrál matný Prostějov vysoko 4:0.