26.09.2021 | Matěj Vybíral | Zápas

Opavskou výhru v Prostějově trefil Helešic

Foto: sfc.cz
Prostějov - Souboj sousedů v tabulce dopadl lépe pro hostující Opavu. Slezský FC vyrazil do Prostějova za třemi body gólem Matěje Helešice v prvním poločase. Další gól již v Prostějově k vidění nebyl a exligista si tak domů odvezl tři body za nejtěsnější možné vítězství 1:0.
bez branek
37' Helešic
30' Zapletal
65' Schuster
79' Jiráček
90' Schaffartzik
27' Didiba
65' Šigut
73' Rychlý
82' Helebrand
86' Hnaníček
Sestavy
Mucha – Kopřiva (66. Hausknecht), Machynek (46. Bartolomeu), Schuster, Schaffartzik – Jiráček, Zapletal, Koudelka, Kušej (66. Vlachovský) – Žák, Urbanec.
Na lavičce: Bárta, Bialek, Stříž, Omale
Trenér: Jiří Jarošík
Digaňa – Celba (60. Helebrand), Hnaníček, Janoščín, Kadlec – Didiba, Rychlý – Šigut (67. Pikul), Holík, Helešic (77. Darmovzal) – Kramář (67. Rataj).
Na lavičce: Lasák, Gorčica, Pisačič
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Adámková – Váňa, Pfeifer • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 839

Komentář

Oba celky vstoupily do utkání nebojácně a fanoušci se na stadionu Za Místním nádražím v úvodu nenudili. Už ve 4. minutě Kramář vytvořil palebnou pozici pro Helešice, jehož zakončení vytáhl gólman Mucha mimo tři tyče. Vzápětí mohli skórovat domácí, Jan Koudelka se odhodlal ke střele z dálky, Digaňa však dokázal zasáhnout.

O chvíli později to byl znovu prostějovský Koudelka, znovu se opřel do zakončení zpoza šestnáctky, s tečovaným pokusem měl opavský gólman velké problémy, ale míč vyrazil. Opava přečkala domácí šance a ve 37. minutě sama udeřila. Holík táhl akci po levé straně, přihrál Kramářovi, který našel nabíhajícího Matěje Helešice. Hostující záložník se napálil míč na branku a nedal Muchovi šanci. Těsně před koncem poločasu mohl srovnat Kopřiva, jeho střela z hranice vápna však těsně minula branku.

Druhá půle už nenabídla tolik zajímavých momentů. Opava bránila jednogólový náskok a Hanáci se marně probíjeli do velkých šancí. Výjimku udělal Robert Bartolomeu, po jehož průniku se do další příležitosti dostal Jan Koudelka. Toho ale znovu vychytal pozorný Digaňa.

Blížilo se nastavení, když domácí Filip Žák chtěl vybojovat penaltu. V pokutovém území upadl po souboji s Janoščínem, rozhodčí Adámková ale hned signalizovala, že pískat nebude. Žák se ještě těsně před závěrečným hvizdem dostal do šance, měl dobrou pozici ke střele z hranice šestnáctky, ale hosté jeho zajímavý pokus zablokovali. Opava tak uhájila těsný náskok a po výhře 1:0 se posunula na devátou příčku tabulky. Prostějov zůstává osmý, ale jeho ztráta na přední pozice narostla.