01.10.2021 | Daniel Kinc | Zápas

Zbrojovka bitvu o čelo zvládla, rezervu Sparty porazila 2:1

Foto: Foto: fczbrno.cz
Brno - Šlágr 10. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přinesl radost brněnským fanouškům. Domácí Zbrojovka přetlačila díky dvěma trefám Jakuba Přichystala rezervu pražské Sparty 2:1 a osamostatnila se na čele druholigové tabulky. Právě nad druhou Spartou má nyní Brno náskok již sedm bodů.
12' Přichystal
48' Přichystal
47' Sejk
64' Řezníček
50' Vácha
90' Šimáček
Sestavy
Berkovec – Bariš, Štěrba, Šural (68. Endl), Hrabina – Texl – Ševčík (72. Štepanovský), Fousek (72. Moravec) – Hladík, Přichystal (90+3. Hlavica), Řezníček.
Na lavičce: Floder, Kryštůfek, Sedlák
Trenér: Richard Dostálek
Kotek – Gelašvili, Piško, Vitík – Gabriel, Jonáš, Vácha (68. Šimáček), Pudhorocký (85. Schánělec), Ryneš (80. Dudl) – Kozák, Sejk.
Na lavičce: Benada, Suchomel, Večerka, Holoubek
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Batík – Kotík, Melichar • Stadion: ADAX INVEST Arena • Diváci: 4018

Komentář

Ve šlágru kola mezi prvním a druhým týmem tabulky začali aktivněji hosté z Prahy a v osmé minutě mohli jít do vedení. Po Rynešově centru hlavičkoval Vácha, Berkovec vyrazil míč před sebe na Kozáka, ale jeho pokus domácí gólman srazil na tyč. Kozák měl poté před sebou úplně prázdnou branku, tu ale trestuhodně minul. To domácí udeřili ze své první akce. Po faulu kousek před vápnem rozehrál Hladík rychle na Jakuba Přichystala, který udělal obránci kličku a tečovaná rána zapadla za zadní tyč – 1:0. Pět minut nato zahrozili domácí znovu, Řezníčkův pokus vyrazil Kotek pouze před sebe a Ševčík zblízka trefil tyč.

Domácí pokračovali v aktivním pojetí hry. Podobnou akci jako při první brance předvedl Přichystal, opět byl jeho pokus pro Kotka nepříjemně tečován, ale hostující brankář reflexivně vyrazil míč na roh. Po něm přišel ostrý centr Ševčíka na hlavu Štěrby a po jeho zakončení byla už potřetí v první půli v akci branková konstrukce, trefil pravou tyč.

Ve zbytku půle se hra vyrovnala, mírně aktivnější byla i nadále Zbrojovka. Jedinou možnost navýšit její náskok měl po nepřesném výkopu brankáře Ševčík, který se pokusil o dalekonosný lob, nicméně Kotek svou chybu napravil a míč bezepečně lapil.

Do druhé půle vstoupili opět lépe fotbalisté Sparty a brzy byli odměněni vyrovnáním. Z pravé strany se přes několik hráčů prošel Gabriel, míč poslal proti noze Václavu Sejkovi a ten z první napálil balon pod břevno – 1:1. Radost z vyrovnání však Pražanům vydržela jen necelou minutu. Po levé straně se protáhl Fousek, jeho střílený pas vyrazil Kotek před sebe a Jakub Přichystal z dorážky procedil míč do sítě – 2:1.

Brno mělo od té doby opět navrch a hnalo se kupředu. Po hodině hry přilétl do vápna Přichystalův centr, do nějž se položil v pádu Řezníček a jeho hlavička lehce přizvednutá obráncem skončila na břevně. Stejný hráč měl šanci o šest minut později, kdy jej pro změnu neobsazeného našel na zadní tyči centr Fouska, ve velké šanci ale nejlepší střelce týmu i ligy netrefil branku.

Sparta s postupem času vrhnula zbytky sil do útoku a snažila se být aktivní, v několika závarech ve vápně a následných pádech hráčů si ale penaltu nevybojovala. Naopak v závěru po centru Moravce zakončoval nebezpečně nůžkami Řezníček, po pasu Štepanovského hlavičkoval nepřesně Hladík.

Zbrojovka si závěr zkušeně pohlídala, nepustila béčko Sparty do tlaku a šlágr kola ovládla 2:1, díky čemuž navýšila náskok na čele tabulky už na osm bodů.