16.10.2021 | Matěj Vybíral | Zápas

Souboj bývalých prvoligistů ovládla Příbram

Foto: fkpribram.cz
Příbram - Fotbalisté Příbrami v 11. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v souboji dvou exligových týmů zvítězili nad Opavou 2:0. Hned po čtyřech minutách poslal domácí do vedení Dedič. Opava dlouho hrála o srovnání, ale klid do závěrečných minut dal domácím Tomáš Pilík druhou brankou Příbrami.
4' Dedič
69' Pilík
bez branek
72' Obdržal
81' Hájek
87' Sus
17' Kadlec
52' Kramář
73' Holík
Sestavy
Šiman – Sus, S. Kingue, Vilotić, Mezera – D. Procházka (88. E. Antwi), T. Pilík (79. Langhamer), Petrák (61. Obdržal), M. Čermák, Vávra (46. Hájek) – Dedič (79. Voltr).
Na lavičce: Smrkovský, Halinský
Trenér: Jozef Walachovič
Digaňa – Celba, Didiba, Helebrand, Kadlec – Darmovzal, Gorčica (61. Pisačič) – Pikul (82. Putyera), Lukáš Holík (82. Smékal), Helešic (82. Šcudla) – Kramář (77. Rataj).
Na lavičce: Lasák, Macháček
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Hrubeš - Kotalík, Líkař • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 860

Komentář

Příbram vstoupila do zápasu nejlépe, jak mohla. Bývalý útočník Opavy René Dedič prošel hostující defenzivou, na hranici pokutového území si nachystal míč na střelu a zamířil přesně k levé tyčce. Digaňa na balon nedosáhl. 

Opava se nehodlala s průběhem zápasu smířit a přebrala aktivitu. V prvním poločase zahrávala hned dvanáct rohových kopů, prosadit se však nedokázala. Šance přitom Slezané měli. Po centru Kadlece z levé strany skóroval Celba, jenže do akce se v ofsajdové pozici zapojil Holík, a tak gól nemohl platit. O dvě minuty později se hosté dožadovali penalty po údajné ruce Vilotiće. Opavští hráči i fanoušci, kteří měli situaci blízko, hodně protestovali, ale pokutový kop se nepískal.

Vzápětí přišla další šance hostů. Holík přiťuknul míč Pikulovi, který sice pálil z ostrého úhlu, ale brankáři Šimanovi nadělala jeho střela problémy. V závěru prvního poločasu mohla Příbram z ničeho nic přidat druhý gól. Opava propadla na útočné polovině, Vávra při přečíslení tří proti dvěma obcházel Gorčicu, ale ten ho o balon obral. 

Utkání se definitivně rozhodlo v rozmezí 65. až 69. minuty. Nejprve Příbram spálila velkou šanci, Dedič v rychlém brejku našel nabíhajícího Procházku, který se z úhlu řítil sám na Digaňu, ale prudké zakončení skončilo těsně vedle branky. Za pár desítek sekund mohla Opava srovnat. Helešic se na hraně vápna dostal k odraženému míči a také on zamířil těsně mimo! Následně Středočeši přidali potvrzující trefu, další únik už využil Tomáš Pilík, který překonal hostujícího brankáře přízemní střelou k pravé tyčce. 

Pilík o pět minut později běžel znovu sám na Digaňu, ten však tentokrát vyhrál souboj jeden na jednoho a domácího kapitána vychytal. Z dorážky se mohl prosadit Dedič, ale střelu srazil na roh vracející se Didiba. 

V závěru mohl prolomit opavské trápení právě Joss Didiba, akrobatickým zakončením po rohovém kopu ale těsně nezamířil mezi tři tyče. V nastavení se Příbram dostala do dalšího rychlého útoku, Sus v přečíslení tři na jednoho našel Antwiho, jehož střelu doprostřed ale Digaňa bez problémů lapil. To však Středočechy nemuselo mrzet, protože vyhráli 2:0 a oslavili třetí vítězství v sezoně. V tabulce jim ovšem patří stále jen třináctá pozice. Opava je jedenáctá.