21.11.2021 | Daniel Ryl | Zápas

Šlágr kola ovládla Sparta. Líšeň pálila šance, rozhodl Vitík

Foto: sparta.cz
Praha - Fotbalisté Sparty v nedělním šlágru 15. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY přetlačili Líšeň 2:1 díky gólům Václava Drchala s Martinem Vitíkem, zatímco hosté odpověděli jen trefou aktivního Jaroslava Málka. Moravský festival zahozených šancí tak rozhodl o tom, že Sparta svého soupeře bodově dotáhla a v posledním kole bude hájit druhé místo.
3' Drchal
60' Vitík
65' Málek
32' Šilhart
47' Jonáš
82' Vitík
88' Ulbrich
Sestavy
Heča – Vydra, Vitík, Gelašvili – A. Gabriel, Pudhorocký, Jonáš, Holoubek (79. Večerka), Šilhart (86. Patrák) – Drchal (71. Schánělec), Sejk.
Na lavičce: Tůma, Vácha, Kozák, Turyna
Trenér: Michal Horňák
Veselý – Pašek (86. Chwaszcz), Jeřábek, O. Ševčík, Lutonský – Kučera – Bednář (78. Ulbrich), Málek, Matocha (78. Stáňa), Rolinek (86. Burda) – Silný.
Na lavičce: Marek, Vítek, Zúbek
Trenér: Leoš Kalvoda
Rozhodčí: Proske - Lakomý, Pochylý • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 382

Komentář

Už v úvodu zápasu vyslal Václav Sejk prudkou střelu z vápna, kterou brankář Líšně vyrazil na rohový kop. Sparta po něm soupeře zatlačila a sražená střela dopadla na kopačku Václava Drchala, který pohodlně dorazil míč do sítě. Zdálo se, jako by brzký gól sparťanům uškodil, protože hosté měli navrch. 

Často chybující a nepřesná Sparta se musela ohánět, jenže hlavičky Jana Silného a Jaroslava Málka mířily mimo branku. Do konce poločasu měli Moravané i další šance, ale když už se dostali k ohrožení branky, minuli. Pražané hrozili sporadicky z brejků, přesto dokázali těsný náskok uhájit až do přestávky.

Ve druhé půli už diváci sledovali atraktivnější podívanou. Aktivní Jaroslav Málek nejprve vypálil mimo a následně donutil brankáře Milana Heču zasáhnout proti střele zpoza šestnáctky. Tlak Líšně pokračoval, jenže udeřila Sparta. David Holoubek ve středu hřiště skvěle vymazal dva soupeře a tvrdě vypálil, načež líšeňský brankář střelu jen vyrazil a Martin Vitík ji pohodlně dorazil. Líšeň se však nevzdala, za což byla právem odměněna.

Velmi dobře hrající Jaroslav Málek dostal přetažený centr na zadní tyč, který v pádu uklidil do sítě, čímž vrátil svůj tým do hry. Zajímavé pokusy Davida Paška, Jakuba Kučery nebo Jana Silného ovšem mířily jen mimo branku. 

V závěru zápasu mohl Jaroslav Málek přidat druhý gól, jenže jeho povedený přímý kop domácí brankář vytáhl, a když Brňané nevyužili závar před brankou a střídající Tom Ulbrich spálil v nastavení velkou šanci, bylo rozhodnuto. Sparta tak půjde do posledního kola jako druhý tým ligy, zatímco Líšeň spadla na třetí místo.