04.12.2021 | Michal Sobecký | Zápas

Dobývání sparťanské brány skončilo těsnou výhrou Prostějova

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova porazili v utkání 16. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nejtěsnějším rozdílem 1:0 rezervu Sparty. Vše podstatné se na Hané stalo po změně stran. Po hodině hry inkasoval druhou žlutou kartu hostující Sejk a Pražané dohrávali o deseti. Prostějov hru v početní výhodě zužitkoval sedm minut před koncem, kdy mu tři body vystřelil kanonýr Filip Žák. Prostějov si tak v tabulce polepšil na pátou příčku před Opavu. Svěřenci kouče Horňáka jsou nadále druzí.
83' Žák
bez branek
60' Schaffartzik
48' Sejk
62' Sejk
90' Ambler
Sestavy
Mucha – Bialek, Schuster, Stříž, Schaffartzik, Bartolomeu (70. Vichta), Koudelka, Jiráček, Kopřiva, Žák, Kušej (89. Vlachovský).
Na lavičce: Bárta, Sečkář, Hausknecht, Smékal
Trenér: Daniel Šmejkal
Tůma – Dudl (87. Schánělec), L. Vácha, Pudhorocký, Sejk, Gelašvili, Kozák (69. Turyna), Ryneš (87. Dao), Vydra, Holoubek (87. Ambler), Souček (57. Patrák).
Na lavičce: Benada, Kaštánek
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Radina – Matoušek, Pospíšil • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 270

Komentář

Utkání začalo převahou Prostějova. Eskáčko se nezaleklo favorizovaného soupeře a nastoupilo aktivně. Nedařilo se mu ale dostávat ke střelám. V 9. minutě tak zahrozili Sejkem hosté. Schaffartzik ho ale ve vápně čistě obral. V prvních dvaceti minutách byl ale Prostějov lepší: získával souboje i míče, kombinoval. Leč k zakončení vždy nějaký ten krok chyběl. Ve 22. minutě měl třeba Tůma štěstí, tak tak stihl srazit balón před dobíhajícím Žákem. Poté ale Sparta zvýšila tempo, a naopak se sama hnala dopředu.

Nicméně hosté dopláceli na to, že si nedokázali vypracovat pořádnou šanci. Aktivita Sejka s Rynešem dlouho ovoce nenesla. Byly z toho obvykle odražené a sražené centry nebo velice nepřesná, a navíc nečetná zakončení. Konec poločasu si tak opět do své moci vzali domácí. Ve 37. minutě udělal brankář Tůma obrovskou chybu, kdy se vysunul až příliš. Měl co dělat, aby se včas dostal zpět do brány, Žák s Koudelkou ale zaváhání využít nedokázali. Po intermezzu v podobě několika sparťanských rohů pak přišla velká šance Jiráčka, kterému míč servíroval Stříž. Balon však netrefil.

Také druhou půli začali aktivněji domácí. Schaffartzik nejprve poslal dobrý míč na Bartolomea, ten prodloužil Koudelkovi. Sražená střela pak mohla vyústit v dorážku, ale ta se nekonala. Hosté poté zatlačili a zejména v 53. minutě nebyli daleko k otevřené skóre. Jejich kombinace však nakonec vyzněla do ztracena. Nebezpečnější byli domácí. Z rychlého protiútoku byla v 56. minutě střela Žáka do brány, ale jen z boku. Další rodící se útok zastavil výběhem Tůma.

V 61. minutě se definitivně změnil obraz hry. Sejk dostal druhou žlutou kartu a zamířil do šatny. Sparta poté chvíli Prostějov ještě trápila, nicméně tým z Hané definitivně převzal otěže hry. A využíval vzniklá okénka v obraně. Mezery však byly i v té prostějovské, jednu mohl v 76. minutě využít Patrák. 

Prostějov to zkoušel rychlými přechody do útoku, obvykle vázla finální nahrávka. To už ale neplatilo v 83. minutě, kdy Filip Žák dostal průnikovou přihrávku a ranou po zemi překonal Tůmu – 1:0. Další šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Aktivní byl Kušej, Koudelkova nahrávka pak našla nohu Vichty, jehož střela minula břevno. V samém závěru mohlo být ještě veselo, Ambler upadl ve vápně domácích. Dostal ale žlutou kartu za nafilmovaný pád. Prostějov tak doma udržel všechny body.