08.03.2022 | Daniel Kinc | Zápas

Fotbalisté Líšně zvítězili nad Vyškovem 2:0

Foto: sklisen.com
Brno – Fotbalisté Líšně v dohrávce 16. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY zvítězili nad Vyškovem 2:0. Domácí šli do vedení trefou Davida Machalíka v prvním poločase. Trefu potvrzující vítězství zaznamenal ve druhém poločase střídající Toutou Mpondo.
24' Machalík
84' Toutou Mpondo
bez branek
8' Pašek
30' Minařík
56' Macej
75' Ilko
80' Vintr
Sestavy
Veselý – Pašek, Otrísal, O. Ševčík, Lutonský – Minařík (76. Černín) – Bednář (73. Matocha), Málek, Šumbera, Machalík (88. Krška) – Zikl (73. Toutou Mpondo).
Na lavičce: Marek, Chládek
Trenér: Leoš Kalvoda
Kinský – Ilko, Srubek, Štěpánek (64. Lacík), Němeček (46. Harušťák, 69. Simr) – Cabadaj, Lahodný – O. Vintr, Moučka, Klesa (46. Dan Jambor) – M. Sedlák (46. Macej).
Na lavičce: Spurný, Ackroyd
Trenér: Rostislav Horáček
Rozhodčí: Cieslar - Mikeska, Líkař • Stadion: Areál SK Líšeň • Diváci: 620

Komentář

Líšeň byla v dohrávaném jihomoravském derby proti Vyškovu i vzhledem k postavení obou týmů papírovým favoritem. A hned od úvodu byla aktivnějším mužstvem. Do prvního náznaku šance se po deseti minutách dostal forvard Martin Zikl, zakončoval však na dlouhou nohu a kromě brankáře přeloboval také branku. Následně zahrozil také Málek, jeho prudký centr na volného spoluhráče srazil na poslední chvíli Štěpánek.

Ve 24. minutě už se Brňané do vedení dostali. Dlouhý skákavý míč propadl vápnem Vyškova a ani tři obránci jej nedokázali odvrátit. Toho využil David Machalík a v pádu pohotově z otočky zblízka otevřel skóre utkání – 1:0. Další možnost si domácí vypracovali po půlhodině, po Lutonského centru zakončoval z otočky Málek, připravený Kinský jeho pokus vyškrábl nad břevno. O tři minuty později si vypracoval první šanci také Vyškov a málem bylo vyrovnáno. Sedlák krásnou kolmicí vysunul Lahodného, ten ale tváří v tvář Veselému ve velké šanci neuspěl. 

Domácí tak do druhé půle vstupovali s těsným náskokem, na který hostující trenér Trousil zareagoval hned trojitým střídáním. Po šesti minutách hry ve druhé půli se do odraženého míče za vápnem opřel Ilko, jeho parádní projektil směřující do šibenice ale vyhlavičkoval před čarou obětavě Otrísal. Po hodině hry Machalík uvolnil za obranu Vyškova Málka, ten si připravil ránu na pravačku, leč o metr minul branku. 

Brněnský celek měl stále herně navrch a pečlivě kontroloval hubený náskok, zatímco hosté se dlouhými nákopy jen stěží prokousávali obranou soupeře. Dvanáct minut před koncem opět zafungovala spolupráce na ose Lutonský – Málek, druhý jmenovaný ranou z otočky nechal vyniknout Kinského. Pojistky se tak domácí dočkali až šest minut před koncem a Martin Toutou Mpondo se opět ukázal jako skvělý žolík. Machalík mu hlavou míč prodloužil do běhu, francouzský útočník šel sám na branku a chladnokrevně zakončil na zadní tyč, čímž pečetil vítězství Líšně na 2:0.

Líšeň splnila roli favorita a osamostatnila se na druhém místě v tabulce, na vedoucího městského rivala ze Zbrojovky ztrácí devět bodů.