05.03.2022 | Michal Nussbauer | Zápas

V duelu ohrožených sestupem Příbram porazila Žižkov 2:1

Foto: fkpribram.cz
Příbram – Fotbalisté Příbrami vstoupili do druhé poloviny sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY lépe než jejich soupeř ze Žižkova. V duelu dvou ohrožených týmů sestupem začala lépe Příbram, která se díky trefě Halinského ujala vedení. To domácím nevydrželo dlouho, po dvanácti minutách srovnal Kopičár. Příbramské to ale mrzet nemuselo, ve druhém poločase totiž rozhodl v jejich prospěch host ze Sparty Novotný.
5' Halinský
51' Novotný
16' Kopičár
36' Tregler
39' Halinský
53' Soldát
86' Antwi
bez karet
Sestavy
Melichar – Kvída, Halinský, Tregler, Vilotič – Čermák (90. Vávra), Pilík (79. Hájek), Soldát, Gembický (71. Antwi) – Wágner, Novotný (71. Procházka).
Na lavičce: Smrkovský, Schindler, Vokřínek
Trenér: Marek Nikl
Halouska – Bazal, Gabriel, Aggoun, Řezáč – Súkenník (75. Novák), Kopičár – Osmančík (71. Voltr), Batioja (60. Fawzy), Reteno Elekana (71. Jančura) – Vandas.
Na lavičce: Soukup, Sakala, Soungole
Trenér: Martin Pulpit
Rozhodčí: Orel – Ratajová, Poživil • Stadion: Stadion Na Litavce • Diváci: 671

Komentář

Domácí vlétli do zápasu jako uragán, čímž dali rychle zapomenout na nepovedenou zimní přípravu, během které ani jednou nevyhráli. Již ve čtvrté minutě se totiž ujali vedení po úplně prvním rohovém kopu v zápase – Gembický rozehrál nakrátko na Pilíka, který poslal do vápna nadýchaný centr. Na něj si naskočil osmnáctiletý stoper Denis Halinský, jehož přesná hlavička pod břevno byla jeho vůbec první brankou v profesionálním fotbale. O pár minut později měl vyrovnání na kopačce Batioja, který pálil po sklepnutí Vandase, střelou na zadní tyč ale nechal vyniknout strážce domácí svatyně Melichara.

Ten si ale naopak za rámeček nedá situaci ze 16. minuty. Exekuce volného kopu z úctyhodné vzdálenosti se ujal jeden z debutantů v dresu Viktorie Adrián Kopičár, který nečekaně vypálil přímo na branku. Melichar, který předpokládal, že přijde spíše centr, se nestihl včas přesunout a balon tak zaplul do sítě, bylo tedy vyrovnáno na 1:1. Nejzajímavější situací ve zbytku prvního dějství byl sporný zákrok ve vápně na příbramského navrátilce Wágnera, který se ve 33. minutě poroučel k zemi po souboji s Bazalem. Píšťalka sudího Orla ale k nelibosti domácích příznivců zůstala němá. Do kabin se tedy po úvodních pětačtyřiceti minutách šlo za remízového stavu.

První příležitost ke skórování měli ve druhém poločase hosté, konkrétně se jim naskytla v 48. minutě. Vandas táhl útok po levé straně, předal balon Batiojovi, který posunul míč doprava na Osmančíka. Toho ale ve velmi dobré příležitosti vyčapal Martin Melichar. O tři minuty později pak podruhé udeřili domácí. Na luxusně zatočený „rohlík“ do vápna od Tomáše Pilíka si naskočil Ondřej Novotný, jehož přesná hlavička rozvlnila síť za Halouskou podruhé. Pro Novotného to bylo parádní okořenění prvního vystoupení v dresu Příbrami, přišel totiž před jarní částí sezóny na půlroční hostování z pražské Sparty.

Jinak byla ale ve druhém poločase aktivnějším celkem Viktoria, která většinu času kontrolovala hru a vypracovala si i několik nebezpečných šancí. V té největší se ocitl v 85. minutě střídající Mostafa Fawzy, který se dostal k míči po centru Bazala a tvrdou pumelicí skoro přelomil horní tyč Melicharovy branky.

Osud zápasu hosté každopádně zvrátit nedokázali, po prohře 1:2 tak zůstávají na poslední místě tabulky F:NL. Příbram se naopak díky plnému bodovému zisku posunula před Ústí nad Labem na dvanáctou příčku. Avšak je nutno dodat, že Severočeši mají k dobru dohrávku 16. kola s Jihlavou.