15.03.2022 | Igor Mainka | Zápas

Třinec otočil záchranářskou bitvu s Chrudimí a opustil sestupové pozice

Foto: mfkchrudim.cz
Třinec – Záchranářský duel o šest bodů v rámci dohrávky 17. kola dopadl lépe pro domácí Třinec. Hosté z Chrudimi sice vedli díky proměněné penaltě Závišky, ale Třinečtí ve druhém dějství průběh otočili. Nejprve sice neproměnili penaltu, ale následně šli hosté do deseti. Z další nařízené penalty vyrovnal Petráň a strhující bitvu rozhodl v páté minutě nastavení Dedič, který přisoudil Třinci všechny body. Třinečtí poprvé na jaře bodovali a v tabulce opustili sestupovou pozici, kam spadla právě Chrudim. Na ni mají Slezané náskok tří bodů.
80' Petráň (pen)
90' Dedič
17' Záviška (pen)
32' Habusta
76' Juřena
83' Omasta
90' Kania
90' Raszka (masér)
90' Zbončák (trenér)
45' Vrána
68' Vrána
90' Kronďák (trenér)
Sestavy
Adamuška (38. Hasalík) – Javůrek, Ba (74. Petráň), Bedecs, Hýbl (67. Dedič) – Habusta – Omasta, Nešický, Machuča, Kania – Juřena.
Na lavičce: Klusák, Szewieczek, Buneš, Weber
Trenér: Martin Zbončák
Floder – Kesner, Donát, Šejvl, Koželuh – Kejř (75. Míka), Záviška, Řezníček, Průcha (86. Juliš), Vrána – Firbacher (75. Surmaj).
Na lavičce: Ordelt, Drahoš, Sokol, Látal
Trenér: Radek Kronďák
Rozhodčí: Krejsa – Novák, Žurovec • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 420

Komentář

Oba celky vyrazily do souboje na hraně záchrany a sestupu pěkně zostra od úvodní minuty. První šance se urodily po první desetiminutovce, přečíslení dva na jednoho vyřešil Firbacher střelou z hranice šestnáctky do břevna.

Na druhé straně nevyužil špatný odkop brankáře Flodra Juřena, který zpoza šestnáctky přeloboval gólmana, ale minul branku. O pár sekund později se ukázal krásnou točenou střelou Javůrek, ale jeho pokus mířící do levého horního rohu gólman vyrazil.

Gól tak padl ze standardní situace, konkrétně z pokutového kopu. Po faulu na Vránu proměnil jedenáctku Jan Záviška a poslal Chrudim do vedení.

Nebyla to jediná penalta, další odpískal rozhodčí Krejsa po přestávce. Ve 49. minutě Kania udělal soupeři kličku ke koncové čáře a ten ho stáhl k zemi. K pokutovému kopu se postavil Javůrek, jenže střelou po zemi k levé tyči minul branku.

Klíčové okamžiky přišly v poslední půlhodině. Nejprve Baovu chybu zneškodnil vynikajícím zákrokem Hasalík, který vlétl Záviškovi pod nohy a sebral mu míč. O tři minuty později se Šejvlova rána z druhé vlny nevešla mezi tři tyče.

V 67. minutě trenér Zbončák poslal ze hřiště obránce Hýbla a na jeho místo přišel útočník Dedič. O minutu později šel ze hřiště Vrána, ale dolů ho poslal rozhodčí Krejsa, který potrestal chrudimského hráče druhou žlutou kartou.

Třinečtí využili přesilovku. V 79. minutě Koželuh trefil loktem do hlavy Petráně a sudí nařídil třetí penaltu. Tu si vzal sám faulovaný Michal Petráň a střelou k levé tyči vyrovnal.

Domácí vycítili šanci na tři body, Floder předvedl fantastický zákrok proti Petráňově střele, jenže v nastaveném čase nestačil na důrazného Reného Dediče, který v malém vápně protlačil míč přes gólmana do branky a rozhodl o tom, že tři body zůstaly v Třinci.