13.03.2022 | Filip Lefenda | Zápas

Derby pro Spartu, oslabený Žižkov zlomila až v nastavení

Foto: sparta.cz
Praha – Nedělní program 18. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY odstartovalo malé pražské derby mezi Žižkovem a rezervou Sparty. Lépe do zápasu vstoupili hosté, skóre otevřel ve 24. minutě Turyna. Další komplikace přišla pro Viktorii v závěru poločasu, Aggoun inkasoval červenou kartu a poslal domácí do deseti. Krátce před pauzou ovšem poslední celek soutěže snížil Kopičárem ze značky pokutového kopu a dlouho živil naději alespoň na remízu. Letenští ale nakonec dlouhou hru v početní výhodě využili. Ve třetí minutě nastavení rozhodl o exportu tří bodů Pudhorocký. Svěřenci kouče Horňáka si tak v tabulce polepšili před Varnsdorf na čtvrtou příčku. Žižkov je nadále poslední se čtyřbodovou ztrátou na Třinec.
45' Kopičár (pen)
24' Turyna
90' Pudhorocký
38' Aggoun
77' Voltr
80' Soungole
88' Pulpit (trenér)
45' Gelašvili
58' Gabriel
75' Jonáš
90' Turyna
90' Pudhorocký
Sestavy
Halouska – Bazal, Aggoun, Š. Gabriel, Řezáč (70. Jančura) – Soungole, Kopičár, Elekana (39. Březina), Novák – Vandas, Batioja (19. Nabijev, 70. Voltr).
Na lavičce: Soukup, Bouguetouta, Súkenník
Trenér: Martin Pulpit
Kotek – A. Gabriel, Vydra (46. Dudl), Gelašvili, Suchomel – Šilhart (63. Ambler), Jonáš, Pudhorocký (90+4. Červak), Vácha (63. Kozák), Polidar (88. Holoubek) – Turyna.
Na lavičce: Tůma, Dao
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Křepský – Podaný, Slavíček • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 2540

Komentář

Úvod zápasu byl rozkouskován častými fauly. Už v 19. minutě pak stáhl domácí kouč Pulpit ze hry nejlepšího střelce a kapitána Batioju, kterého nahradil Nabijev. O čtyři minuty později se poprvé měnilo skóre. Na Pudhorockého centr od rohového praporku si na malém vápně naskočil Daniel Turyna a hlavou zavěsil přesně k tyči.

Po půlhodině hry se dostal do úzkých hostující brankář Kotek. Malou domů odehrál nečistě do výšky a následně musel s námahou vyrážet jednou rukou balon na roh před dotírajícím Řezáčem.

Jeden z klíčových momentů zápasu se zrodil ve 38. minutě. Žižkovský obránce Aggoun nastavil na půlící čáře nohu Pudhorockému, jenž mohl běžet sám na branku. Zmaření zjevné brankové příležitosti bylo rozhodčím Křepským potrestáno červenou kartou. Přesto to byla Viktoria, kdo se paradoxně v oslabení radoval z gólu do šatny. Po standardní situaci Žižkova fauloval v šestnáctce Gelašvili a Adrián Kopičár ukončil z penaltového puntíku více než čtyři zápasy trvající střelecký půst Viktorie z domácího stadionu.

Oslabený Žižkov byl po změně stran překvapivě lepším týmem. Viktoriány hnala dopředu početná návštěva – v ochozech se sešlo 2 540 diváků. Zajímavé momenty přišly na řadu až v závěru utkání. V 85. minutě hlavičkoval Gabriel pod břevno, Kotek ale reflexivně vyrazil. O chvíli později vymetl Vandas z otočky sparťanskou šibenici, signalizován byl ale těsný ofsajd.

Když už se zdálo, že malé pražské derby směřuje k dělbě bodů, udeřilo na druhé straně. Ve třetí minutě nastavení se po odkopu od brány dostal k míči v pokutovém území Petr Pudhorocký a křižnou střelu letící kousek nad zemí umístil ke vzdálenější tyči.

Sparta tak výsledkově přeci jen potvrdila roli favorita a zvítězila pod žižkovským vysílačem 2:1. Soubor trenéra Pulpita se pral s protivníkem v početní nevýhodě statečně, body z toho ale nakonec nebyly. Viktoria je nadále poslední se čtyřbodovou ztrátou na patnáctý Třinec. Sparta se v neúplné tabulce posunula na čtvrtou pozici před Varnsdorf.