02.04.2022 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Sparta B ovládla zápas v Ústí nad Labem a dál drží čtvrté místo

Foto: sparta.cz
Ústí nad Labem – Fotbalisté Sparty B přidali druhou jarní výhru, v rámci 21. kola uspěli na hřišti Ústí nad Labem a zvítězili 3:0. Rozhodující trefu zápasu zaznamenal krátce před půl hodinou hry Daniel Turyna a ještě do konce prvního poločasu zvýšil Matěj Polidar. Ve druhém dějství uzavřel zápas gólem na 3:0 David Holoubek. Sparta B drží i po 21. kole čtvrté místo, Arma je jedenáctá s náskokem pěti bodů před sestupovou pozicí.
bez branek
29' Turyna
38' Polidar
60' Holoubek
15' Tymošenko
31' Brak
63' Kabancov
76' Vydra
81' Suchomel
Sestavy
Plachý – Švanda, Brak (46. Čítek), Kabancov, Kurka (80. Uličný) – Miskovič, Tymošenko (46. Čičovský) – Emmer, Černý, Havrda (46. Jiránek) – Gonzalez (57. Krobot).
Na lavičce: Němec
Trenér: David Jarolím
Kotek – Gabriel, Vydra, Gelašvili, Suchomel (86. Ambler) – Tvaroh (86. Šilhart), Jonáš, Pudhorocký, Polidar (56. Goljan) – Holoubek (73. Vácha) – Turyna (73. Kozák).
Na lavičce: Tůma, Piško
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Batík – Volf, Machač • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 432

Komentář

Do střetnutí vstoupili lépe hosté, když v 18. minutě si dva důležité zákroky připsal Jan Plachý. Ústecký brankář nejprve zneškodnil jedovku Adama Gabriela, který prošel téměř celou obranou Army, následně i dorážku Davida Holoubka. O tři minuty později domácím fanouškům opět zatrnulo, když Matěj Polidar nastřelil břevno.

Ve 29. minutě byla severočeská pevnost poprvé dobyta, když domácí defenziva ponechala prostor Danielu Turynovi. Kapitán Pražanů si po centru Karla Tvaroha z pravé strany zpracoval míč ve velkém vápně tělem a otevřel gólový účet utkání. Za šest minut mohli svěřenci Davida Jarolíma dohánět dvoubrankové manko. Byl to znovu autor první branky, jenž za asistence Adama Gabriela trefil skvěle se přemisťujícího ústeckého gólmana. Jan Plachý čaroval i proti následné dorážce Matěje Polidara a držel naděje domácích.

S 38. minutou přišlo navýšení hostujícího vedení, Matěj Polidar zúročil své zkušenosti z A-týmu a po přihrávce Patrika Vydry za obranu se ve finální fázi nemýlil. Domácí mohli odpovědět Jiřím Miskovičem, kapitán Army se však zalekl a z dobré střelecké pozice na hranici pokutového území vystřelit odmítl. Do šaten odcházela mužstva za stavu 0:2.

Realizační tým Ústí nad Labem po přestávce přistoupil ke trojitému střídání, které převahu hostů mírně utnulo. V 60. minutě následovala opět studená sprcha pro Severočechy, když Adam Gabriel zprava servíroval gólovou přihrávku Davidu Holoubkovi, který přidal pohodlnou pojistku pro svůj tým. Od zlomové třetí branky se již nic výrazného kromě teče Ladislava Krobota ve druhé minutě nastavení druhé půle neudálo, a tak si tři body odváží rezerva pražské Sparty.

Ohlasy trenérů

David Jarolím (FK Ústí nad Labem): „První poločas byl z naší strany ustrašený, katastrofální. Většina hráčů, co nastoupila s velkým respektem před soupeřem, nevytvořila dopředu nic, dozadu jsme měli pomalý přechod do obrany a nevynucené ztráty. Navíc jsme hráli v první půli proti větru a hráče upozorňovali, že se míče zastavují a nechtěli jsme proto jen nakopávat. V kabině jsme si řekli, že pokud chceme ve druhé části hrát stejným způsobem, inkasujeme dalších pět gólů. Čeká nás nyní těžký los, na druhou stranu nám se více daří venku, v domácím prostředí na hráčích leží z nějakého důvodu deka. Trápí nás delší dobu i koncovka. Hru proti Spartě zvedli střídající Jonáš Jiránek, Adam Čičovský, Vojtěch Čítek. Vpředu nám chyběl v předchozích kolech Ladislav Krobot, jenž měl svalové zranění, a dává se teprve do kupy. Když nastoupil, byl cítit, o tyto hráče se musíme opřít. Pro nás je to nepříjemná porážka. Soupeř vyhrál zaslouženě, nicméně je potřeba se připravit, že to bude boj. Známe aktuální výsledky, vidíme tabulku.“

Michal Horňák (AC Sparta Praha B): „Jarní část sezóny jsme nezačali tak, jak jsme si představovali. Na úvod jsme prohráli s Varnsdorfem, poté jsme se malinko zvedli a s Příbramí dotahovali jednogólové manko v poslední minutě. Jsme rádi, že jsme utkání proti Armě zvládli výsledkově i herně. Zápas ovlivnilo počasí, foukal silný vítr, my naštěstí chytili první poločas po větru. Od první minuty jsme se snažili hrát aktivně, dávat míče do pokutového území a zakončovat. Dvakrát jsme se v první půli prosadili, hru měli pod kontrolou, i když gólů jsme mohli dát i více. O přestávce jsme hráče upozorňovali, že budeme hrát proti větru a že budeme muset hrát po zemi a více kombinovat. Domácí vystřídali tři hráče a chtěli s výsledkem něco udělat. Hra se vyrovnala a nás uklidnil až třetí gól. Jednalo se jinak o kvalitní utkání, i když přírodní podmínky nebyly takové. Jsme rádi, že můžeme využít hráče z A-týmu, kteří jsou mladí a nejsou v zápřahu. S průběžným čtvrtým místem v soutěžní tabulce jsme spokojení, hráčům jsem vyhlásil, že bych chtěl získat stejně bodů jako na podzim. Hráči jsou hladoví, máme vysoké cíle a chceme se umístit co nejvýše, i když se nás baráž netýká.“