01.04.2022 | Jan Šimek | Zápas

Slezané doma válí. Přetlačili i Jihlavu a bodovali počtvrté v řadě

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisté Slezského FC na jaře zatím prokazují skvělou formu, což potvrdili také v předehrávce 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Jihlavou. Opavský tým na svém stadionu zvítězil 1:0 díky zásahu Tomáše Rataje. Slezané od klopýtnutí v Drnovicích proti Vyškovu ani jednou neprohráli, bodovali počtvrté v řadě a doma zatím v jarní části sezony neztratili ani bod.
64' Rataj
bez branek
78' Kramář
90+2' Macháček
12' Tureček
24' Lacko
72' Krčík
90+1' Tall
Sestavy
Digaňa – Celba, Žídek, Janoščín, Kadlec – Didiba (80. M. Bílek), Rychlý – Šigut (70. Kramář), Darmovzal (70. Macháček), Helešic (58. Šcudla) – Rataj (80. Kopečný)
Na lavičce: Lasák, Janjuš
Trenér: Roman West
Vejmola – T. Svoboda, T. Vlček, D. Krčík, Peřina – Lacko (60. Vedral), Tureček, Selnar (60. Belaid), Ritter (73. Fila) – Zoubele (73. Tall), Křivánek (83. L. Arroyo)
Na lavičce: Jágrik, Christodoulou
Trenér: Jan Kameník
Rozhodčí: Radina – Ratajová, Vyhnanovský • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 936

Komentář

Opavský favorit, kterému v sestavě scházel kvůli nataženému postrannímu vazu v koleni polský šikula Pikul, zahrozil hned v úvodu utkání. Didiba z pravé strany poslal ostrý centr na přední tyč, Rataj se probil k hlavičce, ale míč nasměroval přímo do rukavic číhajícího gólmana Vejmoly.

V závěru jinak vyrovnané první půle mohli jít do vedení i hosté. Ritter prudkou přihrávkou našel Zoubeleho, jenž stál ve velmi dobré pozici, z vápna ale napálil balon bez přípravy vysoko nad opavskou bránu.

Prakticky hned po změně stran se vydal dopředu agilní Rataj, rychle se otočil s míčem a pohotově vypálil jen těsně vedle pravé tyče jihlavské brány. Na opačné straně byl vidět především Zoubele, který se dostal ke dvěma střelám. Tu první poslal mimo tyče a druhou mu zblokovala opavská obrana.

Po hodině hry přišlo rozuzlení. Na centr Kadlece z levé strany si naskočil Tomáš Rataj, hlavou trknul do míče, který předvedl elegantní oblouček a zapadl přesně k zadní tyči. Celek z Vysočiny zvýšil útočnou aktivitu, ale dobře pracující obrana Slezanů ho do žádné výrazné příležitosti nepustila.

Opava tak počtvrté v řadě bodovala, navíc čtyřikrát s čistým kontem. Na svém trávníku dosud na jaře neztratila ani bod, když zvítězila třikrát za sebou. Naopak Jihlavští prohráli podruhé v řadě, ze čtyř jarních utkání vytěžili tři body.

Ohlasy trenérů

Roman West (Slezský FC Opava): „Jihlava hrála velmi dobře, což jsem i očekával. Vypadala hodně dobře fotbalově i kombinačně. Byl to jednoznačně nejlepší soupeř, kterého jsme na jaře zatím potkali. Obrovsky si cením toho, že jsme opět uhráli nulu vzadu. Klobouk dolů před celou naší obranou, protože soupeř měl spoustu centrů, rohů a standardek. Mužstvo ukázalo, že dokáže být velké. I když to nebylo fotbalově úplně povedené utkání, dokázali jsme vyhrát 1:0, což není jednoduché. I to je umění.“

Jan Kameník (FC Vysočina Jihlava): „Z naší strany to byl slušně vedený zápas. Hráči měli maximální snahu a ochotu plnit náš taktický plán, a to jak do defenzivy, tak do ofenzivy. Až na jednu situaci, kdy jsme inkasovali, to zvládli velmi dobře. Nevybavuji si, že by náš gólman měl nějaký další zákrok. Směrem dopředu jsme si vytvořili několik slibných příležitostí, ale gól jsme vstřelit nedokázali. Byť si troufnu říct, že herní projev hráčů byl slušný, nebyli jsme za něj odměněni a odjíždíme s prázdnou.“