13.04.2022 | Tomáš Chalupa | Zápas

Opava otočila duel s Prostějovem, tři body jí vystřelil Janoščín

Foto: Petr Widenka / sfc.cz
Opava - Ačkoliv Opava ve 23. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY prohrávala, tak se jí s Prostějovem povedlo souboj otočit a zvítězit 2:1. Mužstvo z Hané poslal ve dvanácté minutě do vedení Solomon Omale, avšak Slezané ještě do poločasu vyrovnali. Deset minut před koncem normální hrací doby mohl hostující celek strhnout stav zpátky na svou stranu, ale obránce Žídek byl proti. A tak z následné protiakce skóroval Jiří Janoščín, jenž zařídil Opavě tři body. Domácí celek zůstává v tabulce na páté pozici, naopak Prostějov je devátý.
32' Helešic
81' Janoščín
11' Omale
19' Rychlý
15' Omale
25' Bartolomeu
85' Zukal
Sestavy
Digaňa – Celba, Janoščín, Žídek, Kadlec – Rychlý (71. M. Bílek), Didiba (79. Macháček) – Šigut (79. Šcudla), Darmovzal, Helešic (71. Kopečný) – Rataj (71. Kramář)
Na lavičce: Lasák, Helebrand
Trenér: Roman West
Bárta – Stříž (46. Amobi), Zukal, Schaffartzik, Zapletal – Hönig (85. Bialek), Omale, Kopřiva (68. Jiráček), Urbanec – Koudelka (C), Bartolomeu
Na lavičce: Nemrava, Schuster, Bažant, Klimeš
Trenér: Daniel Šmejkal
Rozhodčí: Opočenský – Hurych, Černoevič • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1713

Komentář

Slezané byli před zápasem poměrně jasným favoritem a svou
roli se od prvních minut snažili naplňovat. V šesté minutě rozehrál standardku Helešic, nejvýše vyskočil kapitán Žídek, jenže ten trknul míč jen do náruče připraveného Bárty. Na druhé straně udeřilo z první vážnější příležitosti. Hlavičku Solomona Omaleho stačil Digaňa vyrazit před sebe, na následnou dorážku nigerijského fotbalisty už ale nestačil – 0:1.

Vyrovnáno mohlo být o pět minut později. Šigut na hranici šestnáctky předal míč Helešicovi, který ale ze dvanácti metrů míč napálil přímo do vybíhajícího brankáře Hanáků. Opava spalovala i nadále! V tutovkách selhal Darmovzal, naopak na druhé straně mohl dát gól ze čtyřiceti metrů ex-opavský Schaffartzik, jehož ránu Digaňa vytěsnil nad břevno.

Fanoušci Opavy se však vyrovnání přeci jen brzy dočkali. Ve 32. minutě byl před vápnem faulován Rataj, načež se míče chopil Matěj Helešic, který jej přes zeď poslal přímo do vinklu – 1:1. Ještě v prvním poločase mohli jít domácí do vedení, jenže protiútok Slezanů nevyřešil dobře Darmovzal, který místo přihrávky na Didibu volil střelu. Ta skončila o kus vedle svatyně Bárty.

Po změně stran měli nejprve drobné náznaky Prostějovští, poté se otěží znovu chopila Opava. Ta mohla jít do vedení, jenže od Didiby se před brankou míč odrazil tak nešťastně, že mezi tři tyče nezamířil. Slezané byli lepší, další vyložené šance však nepřicházely. Od šedesáté minuty se pak Prostějovu dařilo hru dobře kouskovat a držet míč v bezpečí.

Vzrušení přineslo až posledních patnáct minut. Nejprve mohl opavskou kombinaci na penaltě zakončovat Bílek, na poslední chvíli mu však míč byl ukopnut. Deset minut před koncem už ale opavský stadion vybuchl radostí. Po rozehrání rohu si na přední tyči naběhl Jiří Janoščín a Bárta byl proti jeho hlavičce bez šance. V samotném závěru se ještě Prostějovští pokoušeli o vyrovnání, ale marně. Slezané tak před vlastními fanoušky uspěli i ve čtvrtém jarním vystoupení – 2:1.

Ohlasy trenérů

Roman West (Slezský FC Opava): „Už před zápasem to pro nás nezačalo dobře, protože si při rozcvičce zlomil nos Bartosz Pikul, takže jsme ho zase ztratili. Bylo to nepříjemné, protože jsme narychlo museli měnit nominaci. Smůla nás provázela také v úvodu utkání, kdy jsme měli na začátku šance, ale zničehonic jsme dostali gól a museli jsme dotahovat. Výsledek se nám nakonec povedlo otočit. Obrovsky si toho cením. Měli jsme sice šance i na více gólů, ale hlavní je pro nás výhra. Jsou to důležité tři body.“

Daniel Šmejkal (1. SK Prostějov): „Do utkání jsme vstoupili době. Vystřelili jsme branku, ale paradoxně místo toho, abychom se uklidnili, jsme znervózněli, a pak už to nebylo ono. Byť jsme opět nezačali špatně, soupeř byl ve druhém poločase aktivnější. Opava vystřídala, oživila hru a začali jsme mít problémy. Domácí převzali iniciativu, z čehož vyústila druhá branka. Je to škoda. Z výsledku jsme smutní, ale je třeba uznat, že Opava vyhrála zaslouženě.“