07.05.2022 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Chrudim vyhrála v Ústí a zajistila si záchranu, naopak Arma je blízko sestupu

Foto: mfkchrudim.cz
Ústí nad Labem – Záchranářská bitva mezi Ústím nad Labem a Chrudimí uzavřela sobotní program 28. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Úspěšnější v ní byli hosté z východu Čech, kteří díky gólům Martina Šplíchala, Filipa Firbachera a Petra Juliše z druhého poločasu zvítězili 3:0. Díky této výhře si tak Chrudim zajistila záchranu a účast ve F:NL v příští sezoně. Naopak předposlední Ústí ztrácí před posledními dvěma zápasy na nesestupovou pozici pět bodů.
bez branek
53' Šplíchal
63' Firbacher
87' Juliš
29' Švanda
75' Strada
85' Juliš
Sestavy
Plachý – Hudec, Jiránek, Černý, Strada – Ogiomade, Emmer, Kurka, Čičovský (78. Miskovič) – Tymošenko (71. Uličný), Švanda (54. Krobot).
Na lavičce: Němec, Černý, Gedeon, Pražák
Trenér: Martin Hašek
Floder – Šejvl (87. Drahoš), Kesner (81. Průcha), J. Řezníček, V. Řezníček (46. Záviška) – Šplíchal (66. Vrána), Sokol, Firbacher (66. Juliš), Míka – Koželuh, Donát.
Na lavičce: Ordelt, Kejř
Trenér: Radek Kronďák
Rozhodčí: Batík – Kotalík, Dohnálek • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 875

Komentář

Do veledůležitého souboje dvou remízových králů o bytí či nebytí v soutěži nastoupila lépe Chrudim, která měla v úvodu optickou převahu. První vážnější šanci si ale ve 20. minutě vytvořili domácí, když David Černý nejprve orazítkoval z hranice pokutového území břevno, následná dorážka Josefa Švandy spatřila boční síť. Po zbytek poločasu se již nic výrazného neudálo, a tak po úvodním dějství platil bezbrankový stav.

V úvodu druhé půle hledal Adam Čičovský spoluhráče Jakuba Emmera, úmysly ústeckého dua přečetl brankář Jiří Floder. Následně se do zakončení dral Martin Šplíchal, jehož teč nepustil za svá záda Jan Plachý. V 53. minutě byl již útočník po přetaženém centru z pravé strany neomylný a po zpracování nedal gólmanovi Army šanci.

Trenér Martin Hašek reagoval okamžitým střídáním a poslal na trávník Ladislava Krobota, který se po minutovém pobytu na trávníku mohl stát hrdinou. Nejlepší střelec Ústí nad Labem se dostal až do pokutového území, kde neustál souboj s chrudimskou defenzivou, ale i v pádu zvládl poslat míč na značku pokutového kopu. Nikdo ze spoluhráčů se v danou chvíli poblíž míče nenacházel, hosté proto odkopli míč do vlastního bezpečí.

Arma musela otevřít hru, když v 63. minutě přišel trest. Z levé strany Filip Firbacher obešel Bohumila Hudce, který první střelu dokázal zablokovat, avšak na toto zakončení reagoval i strážce ústecké svatyně. K odraženému míči se dostal jako první dvacetiletý kanonýr Chrudimi, který do odkryté brány navýšil vedení svého týmu.

Před zraky 875 diváků včetně zhruba jedné desítky hostujících příznivců svěřenci Martina Haška zbraně nesložili a pokračovali ve snaze zvrátit výsledek. Kvůli otevřené hře domácích se Chrudim dostávala do brejků, když Marek Strada musel hasit samostatný únik za cenu žluté karty. V 87. minutě přidal poslední pomyslný hřebík do ústecké rakve Petr Juliš, jenž téměř z poloviny hřiště postupoval na Jana Plachého. První střelu bravurně brankář Ústí nad Labem zneškodnil, na dorážku již neměl nárok.

O dvě minuty později Marvis Amadin Ogiomade poslal do vápna brilantní centr, který na zadní tyči usměrnil Jakub Emmer. Domácím ale nebylo přáno, neboť životní zákrok zaznamenal Jiří Floder, jenž si desáté čisté konto v letošním ročníku zasloužil. Ústečtí po závěrečném hvizdu bezmocně popadali na trávník, jejich záchranářské naděje se v současnosti podobají spíše utopii. Chrudim se naopak definitivně zachraňuje ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE.

Ohlasy trenérů

Martin Hašek (FK Ústí nad Labem): „Proti Chrudimi nebyla jiná možnost než získat tři body, pokud jsme chtěli pomýšlet nad setrváním v soutěži. Měli jsme problémy se sestavou, hodně hráčů bylo zraněných a nemocných. Například Josef Švanda nastoupil k utkání, přestože večer před zápasem měl 38 stupňů Celsia. Josefa Švandu střídal Ladislav Krobot, jenž měl ve čtvrtek několik dní po sobě ještě o stupeň více. Měli jsme limitované možnosti, jak složit sestavu, rozhodli jsme se pro tu, která nastoupila. První poločas byl vyrovnaný, měli jsme povedenou střelu po pěkné akci do břevna. Scházelo nám i trochu štěstí, ale nedokázali jsme si vytvořit soustavnější tlak, neboť jsme prohrávali většinu míčů ve středu pole. Na balónu jsme nebyli špatní, byli jsme v pohybu, ale dorostenecky jsme se jich zbavovali. Druhá půle se odvíjela od rychle inkasované branky. V momentě, kdy jsme prohrávali, vše vedlo k tomu, že jsme začali rizikově útočit, museli jsme se dvakrát prosadit. Dostali jsme se do časového tlaku, přestože góly střílíme s velkou obtížností. Soupeř nás začal brejkovat, z brejků vsítil dva góly a mohl vstřelit další. My si něco málo připravili, ale celkově v utkání jsme tahali za kratší konec a Chrudim vyhrála zaslouženě. Reálně naše šance na záchranu jsou v oblasti teorie.“

Radek Kronďák (MFK Chrudim): „V Ústí nad Labem jsme chtěli zakončit posledním krokem záchranu soutěže. Hrajeme sedmý zápas po třech dnech, kluci mají všeho plné zuby a já v ničem nehledám, jestli bylo něco špatně nebo dobře. Pro nás byl důležitý výsledek, který je jednoznačný, že jsme se zachránili snad i právem. Cítím se hodně unaveně, poslední tři týdny byly velmi náročné s tím, že stále musíme a musíme bodovat. Po dlouhé době jsme byli poprvé v roli, že musel soupeř a my chceme. Díky tomu, jak kluci k zápasu přistoupili a odmakali, jsme vše zvládli. Když jsem přišel do Chrudimi s mým realizačním týmem, viděl jsem enormní snahu soutěž zachránit. Všichni pro setrvání v soutěži dělali vše, ať to byl předseda Tomáš Linhart, hráči, kustodi. Prohráli jsme na jaře akorát v Třinci v 95. minutě, jinak naše jízda byla excelentní.“