06.05.2022 | Petr Komárek | Zápas

Opava na Letné zdolala Spartu “B“ a předskočila ji v tabulce

Foto: sparta.cz
Praha – Fotbalisté Opavy porazili ve 28. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v televizním utkání rezervu Sparty 2:1. Souboj na pražské Letné nabídl dva krásné góly. Prvním se blýskl domácí Kozák a krátce po příchodu na hřiště vyrovnal. Na druhé straně ale zpoza šestnáctky odpověděl Darmovzal a vystřelil Slezanům tři body. Svěřenci trenéra Westa prodloužili jarní sérii bez prohry na jedenáct zápasů a v tabulce se posunuli na barážovou pozici.
58' Kozák
30' Didiba
65' Darmovzal
24' Jonáš
44' Pudhorocký
62' Vydra
78' Gabriel
45' Celba
Sestavy
Kotek – A. Gabriel, Večerka, Vydra, Tvaroh (76. Šilhart) – Jonáš (57. Kozák) – Ryneš, Holoubek, Pudhorocký, Goljan (56. Ambler) – Turyna
Na lavičce: Tůma, Piško, Šimáček, Vácha
Trenér: Michal Horňák
Digaňa – Celba (90. Gorčica), Žídek, Didiba, Šcudla – Šigut (46. Kopečný), Macháček, Pikul (75. Bílek), Darmovzal (90. Janjuš), Helešic – Rataj (59. Kramář)
Na lavičce: Lasák, Latoň
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Franěk – Mokrusch, Melichar – Opočenský • Stadion: Stadion Evžena Rošického • Diváci: 1058

Komentář

Sparta místo obvyklého domácího hřiště na Strahově nastoupila v letenské Generali Česká pojišťovna Areně. Po situaci ze sedmé minuty měla kopat penaltu. Turyna hlavou prodloužil Goljanův roh a hostující Darmovzal zasáhl míč ve vápně vysoko zdviženou rukou. Rozhodčí Franěk ale nedovolený zákrok neodpískal.

Přesně půl hodiny od úvodního výkopu se prosadila Opava. Pikulův centr z volného kopu hlavičkoval na zadní tyči nehlídaný Žídek. Balon se od padajícího brankáře Sparty Kotka odrazil do tyče a vzápětí k Jossi Didibovi, který ho zblízka napálil do sítě. Domácí se snažili o rychlou odpověď. Turyna dloubl míč za obranu a Pudhorockému chyběl do šance jen kousek. Přes tři soupeře se poté uvolnil Ryneš a z pravé strany pronikl do pokutového území. Následnou přihrávkou ale našel pouze obsazeného Goljana.

Po přestávce vysunul Turyna Ryneše. Ten se natlačil před bránícího Ščudlu, obstřelem ale Digaňovu branku minul. Na centr Jonáše si pak naskočil Turyna a hlavou mířil vedle. Sparťané vyrovnali krátce před hodinou hry. Matyáš Kozák byl na trávníku sotva minutu a po Turynově pasu poslal míč placírkou do pravého horního rohu opavské brány.

Opava přidala a také vyprodukovala pohledný fotbalový moment. V 65. minutě potáhl balon dopředu Denis Darmovzal a zdálky vyslal pokus směřující do horní části branky. Skákající Kotek si na něj sice sáhl a rukavicí ho vytěsnil na břevno. Od něj se však míč odrazil za brankovou čáru.

Zanedlouho Ryneš obehrál skluzujícího Darmovzala a centrem hledal Kozáka, jenž Digaňovu branku nakonec neohrozil. Posléze dvakrát střílel, ale pokaždé nepřesně. Zvýšit náskok Opavy mohli Žídek a Kopečný. Hlavičku hostujícího kapitána po Bílkově centru Kotek vyrazil, Kopečnému zase zmenšil střelecký úhel a přízemní pokus chytil. Slezský FC v závěru málem o vedení přišel. Po centru Gabriela vracel balon před branku střídající Šilhart a Didiba ho srazil na levou tyč.