07.05.2022 | Daniel Kinc | Zápas

Vyškov slaví záchranu! Výhru proti Jihlavě trefil v závěru hlavou Štěpánek

Foto: mfkvyskov.cz
Drnovice – Fotbalisté Vyškova porazili v 28. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na domácí půdě Jihlavu 2:1. Zápas začal pěkně zostra, už v první minutě poslal domácí do vedení Bienvenue Kanakimana. Na tuto trefu dokázala Vysočina rychle zareagovat vyrovnáním Jakuba Selnara, ale na další gól domácích z 84. minuty v podání Filipa Štěpánka už odpověď nenašla. Vyškov si díky této výhře zajistil účast i v příštím ročníku F:NL.
1' Kanakimana
84' Štěpánek
13' Selnar
89' Lahodný
90+4' Neděla (vedoucí týmu)
72' Vlček
Sestavy
Kinský – Harušťák, Štěpánek, Srubek (46. Ilko), Němeček – Lahodný, Cabadaj (46. Moučka) – Kanakimana, Dan Jambor (62. Sedlák), Klesa (71. Lacík) – O. Vintr (62. Macej).
Na lavičce: Spurný, Ackroyd
Trenér: Rostislav Horáček
Jágrik – Svoboda, Vlček, Krčík, Křišťál – Lacko – Selnar (85. Vítek), Křivánek (75. Fila), Tureček (85. Vedral), Peřina (60. Shudeiwa) – Tall (60. Zoubele).
Na lavičce: Vejmola, Musil
Trenér: Jan Kameník
Rozhodčí: Starý – Machač, Slavíček • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 462

Komentář

Vyškov potřeboval k jistotě záchrany doma Jihlavu porazit a do utkání vstoupili skvěle. Už na konci první minuty pláchl po levé straně Bienvenue Kanakimana, zasekl si míč kolem obránce blíže k středu a trefil přesně na bližší tyč – 1:0. Domácí po rychlé brance pokračovali v aktivitě, další náznaky šancí se ale neujaly.

Ve 13. minutě tak přišlo trochu nečekané vyrovnání, když hosté rozjeli rychlý brejk. Centr Svobody z pravé straně našel na hranici vápna Jakuba Selnara a jeho Štepánkem tečovaná rána skončila mimo dosah Kinského – 1:1. Další minuty patřily hostům, které vyrovnání nabudilo, ale do větší šance se nedostali.

Ve 23. minutě se octl sám před brankou Vintr, hledal ještě Kanakimanu, nadějnou akci Vyškova zhatil ofsajd. Tři minuty nato se rodák z Burundi Kanakimana protáhl opět po levé straně kolem obránce a tentokrát zkoušel střílet na zadní tyč, ale trefil pouze nohu gólmana Jágrika. Další šanci už první půle nepřinesla, do kabin se šlo za nerozhodného stavu.

Zkraje druhé půle byli aktivnější hosté, nebezpečně hlavičkoval Tall, jenže tyč těsně minul. Posléze hrozil také Tureček, který se protáhl do vápna, ale jeho prudký centr byl sražen a domácí nebezpečnou akci zastavili. Z protiakce hrozili domácí, všudypřítomný Kanakimana utekl opět obraně, našel ještě Vintra, ten však prováhal ideální moment na střelu.

Dvacet minut před koncem šli hosté do rychlého přečíslení čtyři na dva, ale opět chyběla přesná finální přihrávka. Křivánkův pas na volného spoluhráče byl zablokován. Rozhodnutí nakonec přinesla poslední dvacetiminutovka. Jihlava měla velkou šanci po centru Svobody, který našel na zadní tyči Křištála, ten nicméně v dobré pozici vysoko přestřelil.

A tak udeřilo na druhé straně. Filip Štěpánek se nakonec stal ze smolaře hrdinou utkání, když brankář Jágrik podskočil rohový kop Moučky a míč přistál přímo na hlavě domácího obránce, který rozjásal tribuny v Drnovicích. Závěr už Vyškov doslova ukopal a po závěrečném hvizdu propukly velkolepé oslavy. Jihomoravané splnili předsezónní cíl a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGU si zahrají i příští rok.