08.05.2022 | Petr Komárek | Zápas

Prostějov ukončil sérii porážek, na Žižkově ale ztratil vedení

Foto: fkvz.cz
Praha – Fotbalisté Prostějova po třech prohrách ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE bodovali, v nedělním zápase 28. kola remizovali s Žižkovem 1:1. Hanáci směřovali za první výhrou od 16. dubna po brance Kušeje těsně před koncem prvního poločasu. Těsný náskok ale neudrželi, v 72. minutě vyrovnal střídající Osmančík. Svěřenci trenéra Šmejkala v závěru zahodili velkou šanci, která by jim pravděpodobně přinesla tři body. Obranným zákrokem na brankové čáře se vyznamenal domácí Kopičár.
72' Osmančík
44' Kušej
55' Bazal
75' Osmančík
53' Omale
68' Jiráček
Sestavy
Soukup – Bazal (65. D. Richter), Žežulka, Š. Gabriel, Jančura (71. Kopičár) – Sixta (88. Aggoun), Súkenník – Reteno Elekana (46. Voltr), Batioja (46. Osmančík), Novák – Vandas
Na lavičce: Halouska, Soungole
Trenér: Daniel Veselý
Bárta – Urbanec, Zukal, Bialek, Zapletal (27. Jiráček) – Hönig (73. Píchal), Omale, Kopřiva, Kušej – Bartolomeu, Koudelka
Na lavičce: Nemrava, Schaffartzik, Němeček, Pěček, Amobi
Trenér: Daniel Šmejkal
Rozhodčí: Kotala – Dobrovolný, Mikeska • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 456

Komentář

Domácí v úvodu častěji drželi míč. Gabriel přihrál na pravé křídlo, Nováka v náznaku šance po Renetově centru zastavili prostějovští obránci. Na druhé straně chtěl na Soukupa postupovat osamocený Koudelka, pomezní rozhodčí jej ale přistihl v ofsajdu. Po faulu Urbance na Nováka kopala Viktoria standardku poblíž rohového praporku, balon ve vápně odvrátil hostující Omale.

První vážnější šance přišla v šestnácté minutě. Aktivní Novák pronikl po levé straně hřiště a jeho pokus musel Bárta vyrazit na roh. Z něj vzešlo ostré zakončení Bazala, ránu z první opět zlikvidoval prostějovský brankář. Na druhé straně chtěl Koudelka připravit možnost Hönigovi, akci ale pohotovým přesunem do obrany překazil Novák. Hanákům nevyšlo ani přečíslení tří proti jednomu, při kterém se stihli vrátit žižkovští stopeři.

Po půlhodině hry Pražané skórovali. Novák poslal Bazalův pas zpátky před bránu, Vandasova trefa hlavou ale neplatila kvůli ofsajdu. S útokem dvojice Kušej – Bartolomeu si poradil Žežulka, kolmou přihrávku na Omaleho zase pokryl jeho spoluhráč ze středu obrany Gabriel. V závěru první půle nejprve domácí zahrozili po rohovém kopu. Sixtovu ostrou střelu usměrnil nad břevno Bártovy branky Omale. Ve 44. minutě udeřil Prostějov. Tečovaný míč doběhl ve vápně Vasil Kušej a half-volejem ho umístil ke vzdálenější tyči.

Na začátku druhého dějství mohli hosté přidat druhý gól. Kušej při brejku našel Bartolomea, který se uvolnil a zamířil těsně vedle Soukupovy branky. Stejně skončila i dalekonosná střela levačkou od žižkovského Sixty. Z dalšího prostějovského protiútoku oslovil Bartolomeu Höniga, ten pouze nechal vyniknout Soukupa. Brankář Viktorie si poradil i s příležitostí Urbance. Zaskvěl se také jeho protějšek Bárta, skokem zasáhl proti střídajícímu Osmančíkovi.

V 72. minutě dopadl vzájemný souboj obou aktérů přesně naopak. Pavel Osmančík po náběhu na Sixtovu kolmou nahrávku dokázal Bártu obstřelit a srovnal. Hosté mohli znovu odskočit, Píchal ale horní část branky minul. Na druhé straně Bárta chytil střelu Gabriela z levé strany šestnáctky. Změnu skóre nepřinesl ani závar po hlavičce Voltra a přízemní pokus Žežulky. Prostějov si krátce před koncem vypracoval velkou šanci na zvrat nerozhodného stavu. Soukup balon po prvním zákroku neudržel a na brankové čáře zachránil Žižkovu remízu Kopičár.