11.05.2022 | Adam Kodet | Zápas

Prostějov utrpěl vysokou porážku, od Varnsdorfu dostal čtyři góly

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Prostějov – Fotbalisté Prostějova prohráli ve 29. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Varnsdorfem 0:4 a na vítězství čekají pět kol v řadě. Severočeši se na Hané poprvé prosadili deset minut před koncem první půle zásluhou Radosty. Stejný hráč překonal brankáře Bártu i krátce po přestávce. Třetí gól přidal střídající Schön, naopak domácí neskórovali ani z penalty. Konečný výsledek stanovil v závěru varnsdorfský kanonýr Dordič, který naopak pokutový kop proměnil. Svěřenci trenéra Drska navázali na domácí výhru nad Táborskem. V tabulce jsou šestí a na pátou Spartu “B“ ztrácí jediný bod. Stejný náskok má třináctý Prostějov na čtrnáctý Třinec.
bez branek
35' Radosta
51' Radosta
65' Schön
90' Dordič (pen)
53' Urbanec
70' Jiráček
18' Žák
Sestavy
Bárta – Stříž, Schaffartzik, Bialek, Urbanec – Kušej, Jiráček, Kopřiva, Hönig (55. Píchal) – Bartolomeu (75. Amobi), Koudelka (68. Zukal)
Na lavičce: Nemrava, Procházka, Klimeš
Trenér: Daniel Šmejkal
Vaňák – Bína (46. Heppner), Kouřil, M. Richter, Kubista, O. Bláha (86. Hušek) – Ondráček (59. Schön), Radosta (74. Pajkrt), Rudnytskyy (59. Kocourek) – Dordić, D. Žák
Na lavičce: Richter
Trenér: Pavel Drsek
Rozhodčí: Opočenský – Vyhnanovský, Žurovec • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 380

Komentář

Zatím nejteplejší den roku doslova vybízel k venkovním sportům, Prostějov ho využil ke svému poslednímu domácímu představení letošní sezony. A nutno podotknout, že v první půli příliš důstojnou rozlučku svým příznivcům Hanáci nepřichystali. S jistotou záchrany se nasazení lehce vytratilo a na první náznak šance se čekalo až do 27. minuty. Rychlá výměna míče ve vápně ale pro 1.SK skončila neslavně, Bartolomeu se Střížem situaci překombinovali a následná Koudelkova rána mířila nad.

Varnsdorf se svou rozehrávkou dost otálel a hrál velmi rozvážně, vlastním přičiněním se navíc do šancí nedostával. Pomáhali mu k nim ale domácí hráči svými fauly či chybami. Jedna z nich vyústila v otevření skóre ve 35. minutě. Bialek sice zastavil pas na osamoceného Rudnytského, ale odražený míč si našel Matěj Radosta. Vypálil po zemi a i když mířil mimo, jeden z domácích obránců si míč nešťastně srazil k tyči. Zbytek poločasu se odehrál v relativním poklidu, a tak si Severočeši odnesli do šatny hubené vedení.

Po přestávce jako by však na trávník vyběhlo úplně jiné hostující mužstvo. Varnsdorf hýřil aktivitou, sršel pohybem a byl efektivní v koncovce. Hanáci se nestíhali obracet, což demonstrovala situace z 51. minuty. Po patičce Dordiče následovala rychlá kombinace, na jejímž konci byl znovu Matěj Radosta, jenž míč nekompromisně uklidil za ležícího gólmana. O čtvrt hodiny později bylo hotovo, střídající Patrik Schön rozkmital své nohy, pláchl všem obráncům, položil si brankáře a chladnokrevně zvýšil na 3:0.

Prostějov v celém utkání na soupeřovy kroky nenašel odpověď a po třetí brance ji už ani nehledal. Domácí jedenáctka se potácela bezcílně po hřišti, naopak Severočeši podnikali jeden rychlý výpad za druhým. Úspěšní už ale nebyli, a tak se pět minut před koncem zápasu naskytla Prostějovu jedinečná šance aspoň na čestný úspěch. Urbanec byl na hraně vápna postrčen, jenomže Vasil Kušej nařízený pokutový kop neproměnil. Jeho bombu umístěnou k tyči gólman Vaňák parádně vystihl.

Naopak na druhé straně byl o několik chvil později zatažen za dres ve vápně Kocourek a penalta byla nařízena i pro Varnsdorf. A druhý nejlepší ligový kanonýr Bojan Dordič se nemýlil. Rána k pravé tyči po zemi zaplula do branky počtvrté a prostějovský zmar byl dokonán. Hanáci tak v posledním domácím zápase sezony vyšli naprázdno jak gólově, tak bodově.