11.05.2022 | Jan Šimek | Zápas

Opava porazila Ústí a přiblížila se baráži, Arma sestupuje

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisté Slezského FC ve 29. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY splnili roli favorita a díky trefám Miloše Kopečného a Samuela Šiguta porazili Ústí nad Labem v poměru 2:0. Opavský tým se tak přiblížil účasti v baráži o postup do FORTUNA:LIGY, naopak tradiční účastník F:NL ze severu Čech sestupuje, soutěž opouští po jedenácti letech.
75' Kopečný
90+4' Šigut
bez branek
90+2' Ščudla
60' Krobot
65' Emmer
80' Emmer
Sestavy
Digaňa – Celba, Žídek, Janoščín, Šcudla – Bílek (46. Šigut), Didiba – Darmovzal (90+2. Gorčica), Helešic (69. Kopečný), Pikul (78. Macháček) – Rataj (69. Kramář)
Na lavičce: Lasák, Janjuš
Trenér: Roman West
Němec – Strada, Hudec, Čítek, Kurka – Gedeon, Miskovič (46. A. Černý, 84. Kroupa) – D. Černý, Čičovský, Emmer – Krobot
Na lavičce: Plachý, Uličný, Pražák
Trenér: Martin Hašek
Rozhodčí: Starý – Vlček, Slavíček • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 2030

Komentář

Domácí favorit začal aktivně. Neuběhla ani čtvrthodina hry a po Bílkově rohu zůstal ve vápně úplně volný Janoščín, jenže zblízka přestřelil ústeckou bránu. Krátce nato pálil Ščudla. Jeho ránu sice hostující obrana zblokovala, ale odraženého míče se zmocnil Bílek a levačkou prověřil pozornost brankáře Němce.

Slezané byli aktivnější, ale defenzíva Severočechů byla kompaktní a příliš toho domácím nedovolovala. Opavští si tak mohli pomoci standardkou. Po rohu Helešice z pravé strany vrátil odražený balon do šestnáctky Pikul. K hlavičce se dostal Žídek, ale hostující gólman Němec skvělým zákrokem vytěsnil míč na roh a výrazně podržel svůj tým. Vyznamenal se i krátce nato, kdy zlikvidoval prudkou ránu Rataje.

Udeřilo až po změně stran. Hned v úvodu druhé půle sice Ústečtí přežili vyložené gólovky domácích. Při ráně Šiguta a hlavičkách a hlavičce Didiby opět čaroval brankář Němec. Po hodině hry Emmer ve vápně složil k zemi Celbu a byla z toho penalta. Tu ovšem Helešic neproměnil, když balon napálil vedle pravé tyče.

Pak už se Slezané dočkali. Hostující obraně upláchl Ščudla, z levé strany poslal prudký balon do malého vápna, kam si naběhl Miloš Kopečný a zblízka poslal balon do brány. Opavští svého soupeře dál tlačili, po druhé žluté kartě Emmera navíc hráli v závěru proti deseti. Němec zkazil radost Didibovi, a poté i Darmovzalovi. V nastavení ovšem inkasoval podruhé, rychlý brejk do rozhozené obrany zakončil přesnou trefou zblízka Samuel Šigut.

Opavští jsou tak kolo před koncem FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY druzí se ziskem 51 bodů, k postupu do baráže o postup do FORTUNA:LIGY jim stačí v závěrečném kole na půdě třetí Vlašimi získat bod. Ústecký tým naopak smutní, po jedenácti letech nepřetržitého působení ve F:NL z této soutěže sestupuje.