14.05.2022 | Jiří Paýr | Zápas

Vlašim porazila Opavu, do baráže o FORTUNA:LIGU ale postupují oba týmy

Foto: Veronika Hejnová (fcsbvlasim.cz)
Vlašim – Fotbalisté Vlašimi porazili ve 30. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Opavu 3:1 a z druhého místa postoupili do baráže o FORTUNA:LIGU. Dvojzápas o postup mezi elitu si však zahrají i Slezané, které Středočeši v tabulce předskočili. Čtvrtá Líšeň totiž prohrála na Žižkově a Westovi svěřenci tak ve druhé nejvyšší soutěži skončili třetí. Ve Vlašimi nebodovali po dvanácti zápasech, domácí uspěli díky brankám Matěje Juráska, Gninga a Touly. Jediný gól Opavy zaznamenal pět minut před koncem Kopečný.
8' Jurásek
38' Gning
77' Toula
85' Kopečný
bez karet
52' Janoščín
Sestavy
Vágner – Icha, Broukal, Pe. Breda, V. Svoboda – Rigo (83. Kneifel), Suchan (83. Krunert), Křišťan, Jurásek (70. Solomon) – Zlatohlávek (61. Zinhasovič), Gning (70. Toula)
Na lavičce: Řehák, Lehoczki
Trenér: Martin Hyský
Digaňa – Helešic (81. Rychlý), Didiba, Žídek, Celba – Janoščín, Šigut (55. Kopečný), Kramář (65. Janjuš), Darmovzal – Šcudla, Pikul (55. Macháček)
Na lavičce: Lasák, Bílek, Gorčica
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Nehasil – Hájek, Volf – Starý • Stadion: Stadion v Kollárově ulici • Diváci: 953

Komentář

Do utkání vstoupili aktivněji hosté, ale jejich rohový kop nepřinesl nebezpečí pro branku Vlašimi. Domácí odpověděli velkou šancí Václava Svobody, který trefil ve vyložené šanci nohy Digani. Ovšem litovat dlouho nemusel, o dvě minuty později napřáhl zpoza vápna Matěj Jurásek a střelou na zadní tyč rozvlnil síť. Hostům určitě nešla upřít snaha o vyrovnání, ale domácí obrana pracovala na výbornou. Vyložených šancí tedy bylo méně, Středočeši však svůj náskok hlídali a sedm minut před koncem poločasu dokázal zužitkovat nahrávku Juráska Abdallah Gning, který nedal brankáři šanci.

Opavští fotbalisté ještě před odchodem do kabin mohli snížit na rozdíl jediné branky, ale Helešice v jeho úniku stačil ještě doběhnout a odzbrojit Petr Breda. Udeřit mohlo v nastavení na druhé straně, ale Jurásek své sólo zakončil mimo tři tyče. Do kabin tak odcházeli domácí v o dost lepší náladě. 

Po změně stran byla vidět na straně Opavy snaha o snížení a zdramatizování výsledku, ale obrana v čele s Davidem Broukalem a Petrem Bredou byla neprostupná. V 50. minutě se nakonec prosadil aktivně hrající Václav Svoboda, který hlavou překonal Digaňu, ale pro ofsajd nebyla domácím branka uznána. Blaničtí rytíři měli zápas pevně ve svých rukách a postupně začali spoléhat na brejkové situace. Jednu z nich nedotáhl do konce Gning, jehož přihrávka na volného Suchana neprošla. 

Největší šance Opavy přišla v 76. minutě, kdy se ke střele z úhlu dostal Janjuš, ale Vágner si dokázal poradit a byl u tyče včas. Slezané této možnosti litovali o pár chvil později, kdy se po rohovém kopu prosadil Adam Toula. Ve Vlašimi se už pomalu začalo slavit, když se prosadil Miloš Kopečný, který využil chyby v rozehrávce a snížil na 1:3 z pohledu hostů. Více se už na stadionu v Kollárově ulici nestalo. Vlašim mohla slavit postup do baráže o FORTUNA:LIGU, kterou si zahraje po dlouhých čtyřiačtyřiceti letech.