31.07.2022 | Michal Nussbauer | Zápas

Prostějov při Šustrově obnovené premiéře vyzrál na sešívaného nováčka

Foto: slavia.cz
Praha – Fotbalisté Prostějova v prvním soutěžním zápase po návratu trenéra Šustra na lavičku zvítězili. V Horních Početnících porazili v úvodním kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY rezervu pražské Slavie 1:0. Hanáci rozhodli v nastavení první půle. Nařízenou penaltu proměnil tvrdou střelou k tyči Nigerijec Omale. Domácí ani jednu ze svých šancí nevyužili, ukrajinský brankář Krynskyj se tak při prvním startu ve F:NL blýskl čistým kontem.
bez branek
45+2' Omale (pen)
45+1' Pudil
90' Jurásek
11' Bialek
55' Omale
88' Píchal
89' Bolf
90+1' Krynskyj
Sestavy
Dvořák – Labík (63. Kopáček), Behenský, Švec (54. Ezekiel), D. Jurásek – Zachoval (63. A. Bárta), Nikl, Valenta – Šubert (78. Kneifel), Šmiga, Pudil (54. Osuagwu)
Na lavičce: Kolodziej, Beran
Trenér: Marek Jarolím
Krynskyj – Bolf, Gáč, Bialek, Elbel (78. Píchal) – Bartolomeu (63. Zapletal), Omale, M. Mach (63. Kulig), Kušej – Koudelka (78. Vlachovský), Pinc (85. Ali-Abubakar)
Na lavičce: Bárta, Blahuta
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Kotala – Bureš, Žurovec • Stadion: Sportovní areál Na Chvalech • Diváci: 580

Komentář

Domácí celek disponoval pro utkání prvního kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY dvěma hráči z A-týmu sešívaných. V základní sestavě nastoupil záložník Matěj Valenta a levý bek David Jurásek, pro něhož šlo o obzvlášť pikantní zápas. Právě výkony v dresu Prostějova jej před dvěma lety katapultovaly do FORTUNA:LIGY. 

První výraznější šanci měli hosté, Bartolomeu ale svoje zakončení po přihrávce kapitána Koudelky nasměroval těsně mimo. Následně si několik příležitostí vytvořili slávisté. Ve 22. minutě uháněl sám na Krynského Daniel Šmiga, jenže prostějovský brankář mu vypálil rybník skvělým zákrokem.

O asi čtvrt hodiny později se mohl prosadit také Adam Pudil, jeho přízemní rána se ale nevešla mezi tři tyče. A tak udeřili hosté – v samém závěru poločasu stáhl soupeře k zemi při rohovém kopu Pudil a Solomon Omale perfektně zahranou penaltou otevřel skóre utkání.

Krátce po začátku druhé půle mohl vedení Prostějova zdvojnásobit aktivní Kušej, jeho zakončení levačkou reflexivně vykopl Adam Dvořák. V 62. minutě se pak opět činil strážce hostující svatyně Krynskyj. Po skvělé individuální akci se před ním sám ocitl střídající Osuagwu, brankář Prostějova ale nadvakrát zlikvidoval jeho kreativní pokus o lob.

Brankou pak neskončily ani další pokusy Šmigy na straně jedné či nebezpečný volej Vlachovského na straně druhé. Těsně před začátkem nastaveného času se mohl stát sešívaným hrdinou David Jurásek. Ten totiž rozvlnil síť po střílené přihrávce Šmigy, gejzír radosti domácího týmu ale zastavil zdvižený praporek pomezního sudího.

Do konce zápasu pak již xaverovský stadion nebyl svědkem žádné gólové šance. Prostějovští tak mohli spokojeně nasednout do týmového autobusu, na povedenou přípravu navázali plným bodovým ziskem.