05.08.2022 | Jan Šimek | Zápas

Slezané dali Dukle trojku, Rada a spol. dál čekají na první bod

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisté Slezského FC slaví premiérové vítězství v novém ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Na domácím trávníku porazili pražskou Duklu 3:0, když o svém vítězství rozhodli hned zkraje utkání. Během úvodní čtvrthodinky se totiž prosadili Miloš Kopečný i Bartosz Pikul. V závěru pak přidal třetí zásah domácích střídající Tomáš Rataj. Pražané tak stále čekají na první bodový zisk v sezoně.
5' Kopečný
12' Pikul
82' Rataj
bez branek
34' Kopečný
11' Piroch
42' Peterka
63' Svoboda
Sestavy
Číž – Helebrand (62. Haitl), Bílek, Janoščín, Kadlec – Rychlý, Macháček – Kopečný, Pikul (68. Doleček), Šigut (68. Šcudla) – Kramář (80. Rataj)
Na lavičce: Lasák, Dostál, Gorčica
Trenér: Roman West
Čtvrtečka – Barac, Piroch, Peterka, V. Svoboda – Souček (46. Buchvaldek), Kim (62. Červenka), Kozel (76. Ullman), Uhlíř, Moulis (76. Šebrle) – Matějka
Na lavičce: Šťovíček, Holiš, Hrubeš
Trenér: Petr Rada
Rozhodčí: Petřík – Dresler, Mikeska • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1415

Komentář

Do Opavy, která v úvodním kole prohrála ve Varnsdorfu, zavítala pražská Dukla. Ani té úvodní kolo nevyšlo, když doma podlehla Líšni. Vstup do zápasu mnohem lépe vyšel Slezanům.

Uběhlo sotva pět minut, když domácí aktivním napadáním donutili Pražany k chybě. Peterka si při rozehrávce neporozuměl s brankářem Čtvrtečkou, který poslal míč do autu. Opavští ho rychle rozehráli, na centr Macháčka si naskočil Miloš Kopečný a hlavou otevřel skóre.

Krátce nato Piroch zastavil další útok Opavy jen za cenu faulu. Slezané s rozehrávkou neotáleli, míč si rychle zpracoval Bartosz Pikul a parádní dalekonosnou pumelicí ze zhruba pětadvaceti metrů zvýšil na 2:0. Vzápětí mohl snížit Kozel, jenž po nenápadné akci z dobré pozice vysoko přestřelil bránu Slezského FC.

Po změně stran sice Dukla přidala, jenže do vyložené příležitosti ji dobře pracující domácí defenziva nepustila. Naopak Opavští kontrolovali dvoubrankový náskok, který v závěru utkání ještě navýšili.

Střídající Tomáš Rataj byl na hřišti sotva dvě minuty, když mu po chybě Čtvrtečky přiťukl balon Doleček a mladý odchovanec Opavy gólem na 3:0 podtrhl první vítězství Slezanů v nové sezoně FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Pražané zůstávají po dvou kolech bez zisku jediného bodu, navíc ani v jednom z dosavadních utkání nedokázali skórovat.

Ohlasy trenérů

Roman West (trenér Opavy): „Měli jsme vynikající vstup do zápasu. Byli jsme obrovsky aktivní. Měli jsme šance, dali jsme brzký gól, a pak přidali druhý. V prvním poločase jsme mohli dát i třetí branku a zápas rozhodnout, ale to se nám nepovedlo, což je škoda. Ve druhé půli jsme sice nechali Duklu dlouho hrát, ale i tak jsme zápas zvládli s nulou. Za to jsem moc rád, že jsme s nově vytvořenou obranou nedostali gól. Vítězství nad Duklou si nesmírně vážíme. Jsem strašně šťastný, že jsme dokázali porazit tak silný a zkušený tým. Byli jsme odměněni za pracovitost.“


Petr Rada (trenér Dukly): „Rozhodl úvod, kdy jsme dostali dva góly. Je to ostuda. Opava nás dostala pod tlak a přinutila nás k chybám. I když jsme pak možná měli opticky navrch, bylo to z naší strany pomalé. Musíme si dát o dotek navíc. Po přestávce jsme chtěli s výsledkem něco udělat, ale byli jsme málo nebezpeční. Nakonec jsme prohráli 0:3. Před sezonou jsme si přitom stanovili určité, ale ty zatím nenaplňujeme. Přípravu jsme měli dobrou, jenže přišel první zápas a naše sebevědomí šlo dolů. Můžete prohrát, ale v osmé minutě ztratit zápas… Kluci si musí sáhnout do svědomí, takhle se za Duklu nehraje.“