19.08.2022 | Jan Šimek | Zápas

Vyškov vyhrál ve Slezsku a zůstává neporažen. Opavu srazil Matys

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisty Vyškova zastihl úvod nového ročníku FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY ve skvělé formě. Svěřenci kouče Jana Trousila navázali na domácí výhru nad Táborskem v Opavě, kde zvítězili 1:0 díky gólu Františka Matyse. Vyškovští tak v nové sezoně ještě neprohráli a vévodí celé soutěži.
bez branek
28' Matys
46' Helebrand
90+4' Kopečný
22' Lahodný
39' Fofana
90' Kanakimana
90' Klesa
90+3' Kinský
Sestavy
Číž – Helebrand (59. Haitl), Bílek, Janoščín, Kadlec (80. Rataj) – Rychlý, Macháček (67. Doleček) – Kopečný, Pikul (80. Dostál), Šigut (67. Šcudla) – Kramář.
Na lavičce: Lasák, Janjuš
Trenér: Lukáš Černín
Kinský – Ilko, Srubek, Matys, Kubala – Lahodný (64. Weber) – Kanakimana, Krška (46. Cabadaj), Fofana (80. Klesa), Alégué Elandi (64. Lacík) – Vintr (76. Lual).
Na lavičce: Jícha, Oulehla
Trenér: Jan Trousil
Rozhodčí: Všetečka – Horák, Hádek • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1369

Komentář

Domácí celek začal aktivně. Hned v úvodu rozjel zajímavou akci Šigut, který posunul balon na rozběhnutého Helebranda. Ten poslal míč do vápna, kde Pikul střelou bez přípravy jen těsně minul pravou tyč hostující brány.

Vzápětí zahrozili i hosté. Vintr rozehrál přímý kop na zadní tyč, kde se pro balon vyšrouboval Srubek a zblízka hlavičkoval do břevna. Krátce nato se ve vápně uvolnil Kanakimana, ale vypálil přímo do rukavic opavského gólmana Číže.

Do třetice už to vyškovskému celku vyšlo. Míč po rohu Kršky propadl před bránu, kde se Matys odpoutal od Macháčka a zblízka hlavou otevřel skóre. Neuběhlo ani pět minut a mohlo být srovnáno. Na centr Kadlece naskočil Rychlý. Po jeho hlavičce míč trefil levou tyč, od ní se odrazil, projel kolem brankové čáry, brnknul o pravou tyč, kde ho následně zkrotil Kinský.

Slezané se mohli dočkat hned zkraje druhé půle, jenže centr Macháčka dokonale překvapil i jeho spoluhráče Kadlece, jenž zblízka placírkou přestřelil bránu Kinského. Domácí celek dál tlačil, v závěru si na centr Janoščína naběhl Ščudla, ale ani on hlavou nezamířil přesně.

Opavští před zraky téměř čtrnácti stovek diváků navzdory velké snaze srovnat nedokázali a na domácí půdě poprvé prohráli. Navíc vyšli podruhé v řadě střelecky naprázdno, gól nevstřelili už 188 minut. Naopak Vyškov zapsal ve Slezsku třetí výhru ze čtyř kol a minimálně do sobotního podvečera se bude vyhřívat na čele tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Ohlasy trenérů

Lukáš Černín (Slezský FC Opava): „Na zápas jsme byli poměrně slušně připraveni. Během celého zápasu se ale opakují věci, které byly vidět i naposledy v Olomouci. Začali jsme si vytvářet tlak a měli jsme spoustu šancí, které jsme neproměnili. Věděli jsme, že Vyškov má slušné standardky, přesto nám tam jedna spadla. Ve druhém poločase jsme Vyškov znovu přitlačili, ale gól jsme nedali. Je to škoda, ale musíme se zvednout a jít dál.“

Jan Trousil (MFK Vyškov): „Venku jsme už nevyhráli strašně dlouho a chtěli jsme to zlomit. Opavu jsem viděl na živo v Olomouci, kde hrála dobře. Chtěli jsme být aktivní, napadat jejich stopery, ale upustili jsme od toho a domácí nás dostali pod tlak. Pomohla nám standardka. Šli jsme do vedení a po přestávce jsme zlepšili střed hřiště. Druhý poločas byl hektický, ale podařilo se nám vyhrát a za to jsem strašně rád.“