20.08.2022 | Petr Komárek | Zápas

Béčko Sigmy válí, ovládlo hanácké derby na půdě Prostějova

Foto: sigmafotbal.cz
Prostějov – Rezerva olomoucké Sigmy si zatím coby nováček počíná ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE skvěle. Olomoučtí mladíci zvládli hanácké derby na půdě Prostějova, kde po půlhodině hry drželi dvoubrankový náskok po gólech Matěje Hadaše a Jáchyma Šípa. Domácí sice snížili ještě před přestávkou poté, co se trefil Jan Koudelka, po změně stran ovšem Jiří Spáčil gólem na 3:1 pojistil výhru olomouckého mužstva.
45+1' Koudelka
19' Hadaš
30' Šíp
48' Spáčil
43' Omale
54' Omale
90' Koudelka
54' Zlatohlávek
71' Spáčil
Sestavy
Krynskyj – Bolf (46. Blahuta), Bialek, Schaffartzik, Zapletal – Koudelka, Omale, M. Mach (36. Vlachovský) – Bartolomeu (36. Kulig), Pinc (46. Píchal), Kušej (85. Ali-Abubakar)
Na lavičce: Bárta
Trenér: Pavel Šustr
Digaňa – Slavíček, Bednár, Vepřek, Sláma – Zlatohlávek (74. Fabiánek), Grygar (82. Vymětalík), Spáčil, Šíp (62. Uriča) – Hadaš (74. Fiala), Slaměna (62. Galus)
Na lavičce: Bílý, David
Trenér: Augustin Chromý
Rozhodčí: Zaoral – Líkař, Pochylý • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 728

Komentář

Hosté začali o něco lépe a brzy mohli skórovat. Hadaš po zaváhání prostějovského obránce nastřelil břevno Krynského branky. Ukrajinský brankář ve službách 1.SK se za míčem pouze ohlédl, naštěstí pro něj a jeho tým se odrazil zpátky do hřiště.

V 19. minutě už ale Prostějovu nepomohla ani branková konstrukce. Z levé strany prošel do pokutového území Šíp. Domácí hráči mu sice míč dokázal vzít, po několika odrazech se ho ale zmocnil Matěj Hadaš a zblízka se nemýlil.

Náskok Sigmy chtěli zvýšit Zlatohlávek nebo Slaměna, Krynskyj proti oběma zvládl zasáhnout. Zlatohlávka vychytal vyběhnutý v lehkém pokleku, pokus Slaměny na přední tyč zlikvidoval s potížemi nadvakrát.

Olomouc se podruhé radovala v 30. minutě. Jáchym Šíp předvedl sebevědomou samostatnou akci. Soupeři jeho průnik nepřerušili a hostující záložník se prosadil střelou k vzdálenější tyči.

Domácí zareagovali dvěma střídáními. Jeden z nováčků na hřišti, Vlachovský, zakončoval po centru Zapletala a odrazu od hráče Sigmy těsně vedle. Prostějov snížil krátce před přestávkou. Pokus kapitána Jana Koudelky z volného kopu nikdo netečoval. Míč se zastavil až v síti za překvapeným Digaňou.

Jestliže konec první půle vyšel Prostějovu, začátek druhého dějství se povedl pro změnu Sigmě. Po pravé straně prošel Slavíček a přihrál pod sebe Jiřímu Spáčilovi, který se trefil do levého horního rohu prostějovské brány. Zanedlouho přišel další zlomový moment zápasu. Domácí středopolař Omale viděl po zákroku na útočné polovině a potyčce se Slámou druhou žlutou kartu a musel předčasně ze hřiště.

Hostující celek většinu přesilovky kontroloval výsledek, svižnější tempo zápasu v poslední půlhodině opadlo. Olomouckou výhru mohl zvýraznit Hadaš, z pravé strany šestnáctky ale rozvlnil jen boční síť Krynského branky.

Ohlasy trenérů

Pavel Šustr (1.SK Prostějov): „Chtěli jsme hrát otevřený fotbal, daleko víc a lépe kombinovat. V některých situacích jsme se ale dopustili naivních ztrát. První dvě branky jsme dostali proto, že jsme přišli o míč a nedokázali jsme se rychle vrátit. Mohl nás nakopnout gól na 1:2, jenže druhý poločas jsme začali laxním bráněním. Nebyli jsme v prostorách, kde jsme měli být, a inkasovali jsme na 1:3. Klukům jsem potom neměl co vytknout. Pracovali, chtěli se zápasem ještě něco udělat, ale nepodařilo se nám to. Finále všeho bylo vyloučení Omaleho. Vím, že některé souboje hraje opravdu tvrdě, ale teď si to měl pohlídat. Pak už by se musel stát zázrak, abychom zápas otočili.“

Augustin Chromý (SK Sigma Olomouc B): „Přestože jsme hráli venku, byli jsme šťastnějším týmem. Stálo nás to dost sil a mě hlas. Do utkání jsme vstoupili dobře a vytvořili jsme si několik dobrých příležitostí. Naše mladá křídla hrozila hlavně z brejků. Důležité bylo, že jsme vstřelili dvě branky. Určitě ale hráčům budu vytýkat, že jsme domácím umožnili vstřelit ze standardky gól do šatny. Dvě minuty před koncem poločasu jsem je upozorňoval, ať to pohlídají. Měl jsem obavy, aby na nás soupeř ve druhé půli nevletěl a nenechali jsme ho srovnat. Po naší třetí brance sice domácí vyvinuli větší tlak a úsilí, ale už jsme zápas dohráli do třech bodů. Pomohlo nám i vyloučení Omaleho.“