27.08.2022 | Tadeáš Mima | Zápas

Líšeň otočila moravské derby s Vyškovem a vyhoupla se do čela tabulky

Foto: sklisen.com
Drnovice – Fotbalisté Líšně zvítězili v moravském derby s Vyškovem a poskočili do čela tabulky FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY. Vyškovský celek sice na stadionu v Drnovicích vedl po trefě Ondřeje Vintra, jenže hosté díky dvěma proměněným penaltám Adriána Čermáka skóre otočili a zvítězili 2:1. Vyškov zapsal první porážku v sezoně.
18' Vintr
35' Čermák (pen)
51' Čermák (pen)
21' Krška
50' Kubala
87' Srubek
64' Černín
70' Matocha
Sestavy
Kinský – Ilko, Srubek, Matys, Kubala – Jambor (78. Weber) – Kanakimana (78. Dao), Krška (62. Lahodný), Fofana (84. Kratochvíla), Alégué Elandi (62. Klesa) – Vintr.
Na lavičce: Jícha, Štěpánek
Trenér: Jan Trousil
Vajner – Pašek, M. Jeřábek, Černín, Lutonský – A. Čermák (84. Šumbera) – Bednář, Matocha (90. Laczkó), Machalík (70. Otrísal), Sokol (70. Reteno Elekana) – Vandas (84. Zikl).
Na lavičce: Marek, Ulbrich
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Kvítek – Matoušek, Hádek • Stadion: Sportovní areál Drnovice • Diváci: 1014

Komentář

V úvodních minutách držel míč především Vyškov, který se snažil hledat cesty do vápna. Celkem zajímavě plachtila třeba střela Ilka a následovala i šance Fofany. Ten ovšem netrefil přesně přihrávku ze strany a domácí tým si musel na další akci počkat. Netrvalo ale dlouho a gól přece jen přišel – v 18. minutě se Vyškov zabydlel po rohu u vápna soupeře a Kanakimana vrátil míč do ohně přímo k Ondřeji Vintrovi, který nachytal brankáře nepřipraveného u tyčky.

Svěřenci kouče Jana Trousila přitom pokračovali v náporu a zhruba deset minut poté šel ze strany proti Vajnerovi Kanakimana. Střelec z Burundi však nejdříve neprostřelil gólmana mezi nohama, načež po jeho pasu neuspěl ani Vintr. Klíčový moment Líšně nastal ve 35. minutě, když po Krškové ruce proměnil penaltu Adrián Čermák střelou do protipohybu Kinského.

Ve druhém poločase završili Brňané obrat, a stalo se tak další trefou z pokutového kopu. Po nenápadném souboji nedaleko brány se v 51. minutě opět střelecky prosadil Adrián Čermák, když znovu poslal balón na opačnou stranu, než skákal gólman MFK. A definitivní pojistku mohla přidat Líšeň o čtvrthodinu později při přečíslení tří proti jednomu, jenže klíčový pas se jí vůbec nepodařil.

Jak čas plynul, Vyškov se ještě snažil hrozit vepředu. V zakončení byl však slabý a hosté šance dobře kryli. Domácí mančaft navíc několikrát střílel z dobré pozice těsně vedle. V úplném závěru ještě unikl Vintr, jehož pas zůstal bez využití, a brzy nato měl poslední standardku Michal Klesa. Točený míč ale lapil u tyče brankář Vajner a rozhodl o třech bodech pro Líšeň. Brňanům tak průběžně patří čelo F:NL.