31.08.2022 | Michal Nussbauer | Zápas

Vlastní branka i zaváhání gólmana. Jihlava si pod vysílačem poradila s béčkem Sparty

Foto: sparta.cz
Praha – Fotbalisté Jihlavy porazili na Žižkově rezervu Sparty 3:1 a uspěli podruhé v řadě. Hosté vedli po vlastním gólu Suchomela, který si srazil do sítě standardku Selnara. Zanedlouho sice srovnal Pudhorocký, Vysočině ale pomohla k výhře chyba sparťanského brankáře Hrubého. Zkraje druhé půle neudržel balon a zblízka dovolil skórovat Turečkovi. V 63. minutě jej navíc přehodil Peřina a pojistil výhru Horáků.
28' Pudhorocký
22' Suchomel (vl)
52' Tureček
63' Peřina
67' Suchomel
83' Fila
90+1' Piško
Sestavy
Tůma – Suchomel (70. O. Novotný), Kukučka, Vydra, Horák – Jonáš, Kaštánek – Pudhorocký – Patrák (62. Kuchař), Schánělec, Goljan (62. Váňa)
Na lavičce: Nalezinek, Ambler, Večerka, Vácha
Trenér: Michal Horňák
Jágrik – Křišťál, Gabriel, Vedral, T. Svoboda – Tureček, Piško – Křivánek (74. Ogiomade), Peřina (74. L. Fila), Selnar (81. Lacko) – Zoubele (56. Tall)
Na lavičce: Soukup, Vítek
Trenér: Jan Kameník
Rozhodčí: Křepský – Antoníček, Dohnálek – Šulcová • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 324

Komentář

Do utkání vstoupila lépe hostující Vysočina. Již v sedmé minutě si našel kolmici za obranu Selnar, na jehož obstřel levačkou sice Tůma nedosáhl, nemuselo mu to ale vadit, protože meruna si nenašla cestu mezi tři tyče. Činit se musel strážce sparťanské svatyně o čtvrt hodiny později, když reflexivně vykopl zakončení Zoubeleho.

Chvilku nato byl Tůma ale již překonán, nepostaral se o to ale nikdo z jihlavských, nýbrž Martin Suchomel. Standardku po faulu Jonáše totiž rozehrál Selnar centrem na zadní tyč, kde si v souboji s Křištálem právě bek Letenských nešťastně srazil kulatý nesmysl do vlastní branky.

Sparta ale ve 28. minutě našla odpověď, kterou obstaral jako správný kapitán Petr Pudhorocký. Ten si počínal mazácky po chytrém prostrčení Schánělce a elegantním dloubáčkem přes bezmocného Jágrika srovnal na 1:1. Do poločasového hvizdu pak již žižkovská Seifertka branku neviděla a první dějství tedy skončilo nerozhodně.

Úvod druhé části zápasu vyšel opět lépe hostům. Proti Peřinově ráně se nejprve zaskvěl Tůma, který si ale poté v 52. minutě prožil malou gólmanskou noční můru. To mu totiž z rukou vypadl dlouhý aut Selnara jen do míst, kde číhal připravený Miroslav Tureček, pro něhož nebyl žádný problém usměrnit míč do odkryté branky a vrátit tak svému týmu vedení.

O jedenáct minut později bylo hráčům v rudém ještě více těžko, inkasovali totiž po souhře dvou bývalých sparťanů. Po obloučku Piška za obranu ustál souboj s Kukučkou Jaroslav Peřina, který následně šikovným lobem přehodil vyběhnuvšího Tůmu. Navýšit vedení Vysočiny mohl ještě střídající Tall, který si skvělým presinkem vybojoval šanci ke skórování, jenže ztroskotal na zákroku Tůmy. Jihlava pak žádné zdramatizování průběhu utkání nedovolila a potvrdila tak povedený úvod sezony. Již počtvrté si v letošním ročníku připsala plný bodový zisk.