09.09.2022 | Tomáš Kohlmann | Zápas

Karviná po třech porážkách zabrala, Spartu zdolala po rohových kopech

Foto: mfkkarvina.cz
Karviná – Fotbalisté Karviné porazili v otvíracím utkání 8. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:0 rezervu pražské Sparty a ukončili před kamerami České televize svou sérii tří porážek v řadě. Slezany poslal v 17. minutě do vedení po rohovém kopu hlavou Sebastian Boháč. Pojistku přidal po změně stran ze skrumáže po dalším rohu Rafiu Durosinmi. Triumfem si nováček soutěže polepšil v neúplné tabulce na průběžné čtvrté místo. Letenští klesli po třetím nezdaru v řadě na čtrnáctou pozici.
17' Boháč
66' Durosinmi
bez branek
53' Memić
45' Jonáš
79' Suchomel
Sestavy
Neuman – Mikuš, D. Krčík, Žídek, Zedníček (63. Rolinek) – Memić (84. A. Krčík), Rezek (63. Cienciala), Boháč, Žák, Bartl (79. Málek) – Durosinmi (84. Šindelář).
Na lavičce: Ciupa, Soukeník
Trenér: Radomír Korytář
Tůma – Suchomel (84. Ambler), Kukučka, Vydra, Horák – Jonáš (67. Kaštánek), Gedeon – Kuchař (46. Goljan), Pudhorocký, Váňa (67. Schánělec) – O. Novotný.
Na lavičce: Nalezinek, Večerka, Holoubek
Trenér: Michal Horňák
Rozhodčí: Všetečka – Váňa, Dresler – Kotala • Stadion: Městský stadion Karviná • Diváci: 1015

Komentář

Karviná se po třech prohrách v řadě představila proti sparťanské rezervě s novou posilou z Varnsdorfu, Dominikem Žákem, v základní sestavě. Už v osmé minutě měli domácí první obrovskou příležitost, když Filip Gedeon bídnou malou domů vysunul do úniku Durosinmiho, nigerijského útočníka ale vychytal brankář Tůma. V 17. minutě už se domácí poprvé radovali. Bartlův centr z rohového kopu si před brankou našel nikým nehlídaný Sebastian Boháč a hlavičkou k tyči otevřel skóre zápasu.

Sparta se do své první výraznější příležitosti dostala až po půlhodině hry, kdy Kuchař neustál souboj s brankářem Neumanem, rozhodčí Všetečka nechal pokračovat ve hře, Kuchař se zmocnil volného míče a přihrál Novotnému, jenž neprostřelil tři karvinské hráče, kteří mu stáli v cestě do branky. O chvíli později pak znovu zahrozili domácí z rohu, když Bartlovu hlavičku nasměroval Durosinmi jen těsně vedle branky. Do šaten se tak šlo za stavu 1:0 pro Karvinou.

Po změně stran došlo ke kuriózní situaci, kdy Dávid Krčík pod tlakem přiťukl míč k brankáři Neumanovi, jenž jej zachytil do náruče a hlavní arbitr nařídil nepřímý volný kop pro Spartu. Ta jej ale vůbec nezvládla, když měla všechny hráče nastěhované u karvinského pokutového území, čehož po zablokované střele Pudhorockého využil Jakub Rezek k úniku přes takřka celé hřiště. V závěru už ale neměl dostatek sil na zakončení a slabou střelu pokryl sparťanský brankář Tůma.

V 61. minutě měl vyrovnání na kopačce Ondřej Novotný, jenž dostal přihrávku za záda karvinských obránců, tváří v tvář Neumanovi ale pouze trefil karvinského brankáře do hlavy. Ten byl chvíli otřesen, brzy ale mohl v zápase pokračovat. V 66. minutě se podruhé měnilo skóre a znovu to bylo po rohovém kopu, kdy vznikla velká skrumáž před brankou. Boháč zblízka trefil tyč, pak byla zablokována dorážka Žáka, míč ale nakonec dopravil do sítě Rafiu Durosinmi.

Závěr zápasu už nepřinesl žádnou výraznější situaci a Karviná bez větších potíží dotáhla své dvoubrankové vedení k tříbodovému zisku. Prolomila tak sérii tří zápasů bez bodu a posunula se na čtvrté místo aktuální tabulky. Sparta B zůstává čtrnáctá jen o bod nad sestupovými pozicemi.