09.09.2022 | Jan Šimek | Zápas

Opava zlomila po změně stran Chrudim, triumf režíroval střídající Ščudla

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Fotbalisté Opavy porazili v 8. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY na svém stadionu 2:0 Chrudim a bodovali v rámci druhé nejvyšší soutěže už počtvrté v řadě. Ve vysokém tempu hraný duel nabídl góly až po přestávce. Ústřední postavou utkání byl střídající Adam Šcudla, jenž nejprve v 72. minutě nelehkou střelou bez přípravy otevřel skóre a jen o šest minut později oslovil parádním centrem jmenovce Rychlého, který hlavičkoval neomylně k tyči. Svěřenci trenéra Westa potvrdili nedělní výhru z Jihlavy a polepšili si v neúplné tabulce na šestou pozici. Východočeši naopak nevyhráli už počtvrté za sebou a klesli na jedenáctou příčku.
72' Ščudla
78' Rychlý
bez branek
17' Šigut
45+1' Kopečný
67' Kadlec
81' Kesner
89' Juliš
Sestavy
Lasák – Kadlec, Janoščín, Helebrand, Haitl – Rychlý, Macháček (58. Šcudla) – Kopečný (90. Dostál), Kramář, Šigut (88. Janjuš) – Rataj (58. Yunis).
Na lavičce: Číž, Latoň, Doleček
Trenér: Roman West
Floder – Jančura, Skwarczek, Hašek, Kesner – Řezníček – Vrána (87. Bauer), Průcha, Kejř (65. Látal), Záviška (74. Juliš) – Jedlička (65. Firbacher).
Na lavičce: Mach, Harušťák
Trenér: Radek Kronďák
Rozhodčí: Vokoun – Dobrovolný, Pfeifer • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1528

Komentář

Opavští ve čtvrtek ulovili last-minute posilu, když podepsali smlouvu s útočníkem Jakubem Yunisem. Ten ale začal pouze na lavičce. Právě domácí mohli jít po necelé čtvrthodině hry do vedení. Janoščín našel dlouhým nákopem ve vápně Kopečného, který sice dostal mnoho prostoru, ale při zpracování míče ho o něj připravil chrudimský gólman Floder. V závěru první půle obral jednoho z hostujících hráčů o balon Rataj, předložil ho Kramářovi, jehož střelu z hranice vápna zblokovala defenziva Chrudimi na roh.

Východočeši pořádně zahrozili až po změně stran. Už předtím na sebe upozornili slibně rozjetými brejky. Ke gólu byli nejblíž po rychlé akci, na jejímž konci byl Záviška, ovšem z šestnáctky napálil míč mimo opavskou bránu. Následně Lasák vytáhl nad břevno nečekaný pokus Vrány, a pak udeřili domácí.

Kramář získal trochu místa na pravém kraji hřiště, poslal prudký centr na vzdálenější tyč, kde prostor výborně zavíral Adam Ščudla a střelou bez přípravy otevřel skóre – 1:0. Střídající Adam Ščudla byl při chuti a brzy na sebe opět upozornil, když se uvolnil na levé straně, načechraným centrem ve vápně našel svého jmenovce Adama Rychlého, jenž zakončil hlavou přesně k tyči a Slezané vedli o dva góly.

Závěr patřil opavskému týmu, jehož náskok mohl zvýraznit střídající Yunis, ale jeho ránu vytěsnil na roh gólman Floder. Hned po něm hlavičkoval Janoščín těsně vedle tyče. Na výhře Opavy to ale nezměnilo nic. Slezané tak ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE bodovali už počtvrté za sebou, z toho třikrát naplno. Chrudimští naopak už čtyři kola čekají na vítězství.

Ohlasy trenérů

Roman West (Slezský FC Opava): „Utkání bylo nesmírně náročné, ale to jsme očekávali. Bylo složité se tam dostat, i přesto jsme v první půli měli velkou šanci, kterou měl Kopečný. Měli jsme hodně centrů, ale nic z toho nebylo. Víceméně to bylo vyrovnané, ale do druhé půle jsme nevstoupili dobře a soupeř nás přitlačil. Pak jsme do hry poslali Ščudlu a Yunise, přešli jsme do rozestavení 4-1-4-1, a tím jsme utkání zlomili. Oba hráči tomu hodně pomohli. Máme tři body, takže jsme spokojeni.“

Radek Kronďák (MFK Chrudim): „Bylo to velmi zajímavé utkání. Věděli jsme, jakým stylem se bude Opava prezentovat, a to se nám dařilo do prvního gólu eliminovat. Nakonec to bylo o tom, kdo dá gól, vyhraje. Po přestávce jsme si vytvořili jednu velkou šanci, kterou se nám bohužel nepodařilo proměnit, a nakonec udeřila Opava. Měli jsme náznaky šancí, ale bohužel netrefíme bránu. To je náš hlavní problém.“