10.09.2022 | Štěpán Slovák | Zápas

Prostějov ukončil čekání na výhru, Táborsku doma nasázel pět gólů

Foto: 1skprostejov.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova rozstříleli v osmém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY Táborsko 5:0 a poprvé od úvodního zápasu sezony proti Slavii B zvítězili. Skóre otevřel krátce před půlhodinou hry Kušej, po přestávce se prosadili Šumbera, Schaffartzik, Koudelka a Ali-Abubakar. Hanáci opustili sestupové pásmo a v neúplné tabulce jsou desátí. Jihočeši po dvou výhrách nebodovali a klesli na třinácté místo.
27' Kušej
53' Šumbera
56' Schaffartzik
62' Koudelka
79' Ali-Abubakar
bez branek
36' Mach
51' Omale
70' Krynskyj
55' Nešpor
72' Mezera
73' Bezpalec
Sestavy
Krynskyj – Blahuta, Schaffartzik, Bolf, Gáč – Šumbera, Omale (65. Pinc), M. Mach (57. Bartolomeu), Kušej (65. Ščedryj) – Koudelka (77. Zbožínek), Píchal (77. Ali-Abubakar)
Na lavičce: Bárta, Vlachovský
Trenér: Pavel Šustr
Zadražil – Bederka, Navrátil, Mezera – Kopřiva (57. Liepa), Bezpalec, Plachý, Provazník (76. J. Šplíchal), M. Šplíchal (73. Tolno) – Babacar (46. Nešpor), Ledecký (46. Varačka)
Na lavičce: Kotek, Kone
Trenér: Radoslav Kováč
Rozhodčí: Dorušák – Hurych, Pospíšil • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 383

Komentář

Jihočeši do utkání proti předposlednímu Prostějovu vstupovali rozhodně v lepším rozpoložení. Od úvodu to bylo znát, svěřenci Radoslava Kováče častěji drželi míč na svých kopačkách, ovšem do šancí se nedostávali. Ve třinácté minutě mohli udeřit domácí hned ze své první příležitosti, ale Píchal po skvělé přihrávce od Kušeje trefil pouze brankovou konstrukci.

Obrázek hry se neměnil, Táborsko kombinovalo, jenže znovu nedokázalo pohlídat náběh za obranu. Omale do samostatného úniku vyslal Vasila Kušeje, který se štěstím prostřelil brankáře Zadražila a po necelé půlhodině hry otevřel skóre.

I třetí možnost na skórování v první půli měl Prostějov. A to když hlavičkujícího Píchala vychytal reflexivním zákrokem Zadražil. Hosté o sobě výrazněji dali vědět až na konci prvního poločasu, s hlavičkou kapitána Navrátila do protipohybu si poradil Krynskyj, domácí šli do kabin s těsným náskokem.

Úvodní patnáctiminutovka druhého poločasu určila ráz celého zápasu. Píchal nejprve po individuální akci na levé straně hřiště našel úplně volného Šimona Šumberu, za tři minuty se spolu se svými spoluhráči mohl radovat znovu. Kušej poněkolikáté proběhl hostující obranou, poté posílal prudký míč před bránu. Ten propadl na úplně volného kapitána Jana Schaffartzika, který po zpracování zakončoval pod břevno.

Počtvrté Prostějov udeřil po hodině hry, když domácí ukázkově vyřešili přečíslení. Píchal na sebe strhl dva obránce, Kušej ke skórování vybídl po pravé ruce nabíhajícího Jana Koudelku, zakončujícího na vzdálenější tyčku. Táborsko mohlo rychle korigovat, Provazník z delší vzdálenosti mířil pouze do tyče.

Závěr utkání nabídl mnoho faulů, byl rozkouskovaný, přesto prostějovští diváci ještě jednou slavili. Balon putoval po ose střídajících hráčů, Ščedryj zatáhl po pravé straně a poslal míč přesně na nohu Torfiqa Aliho-Abubakara, jenž se prosadil z hranice malého vápna a udělal definitivní tečku za zápasem.