18.09.2022 | Karel Jedlička | Zápas

Rezervní celek Sparty počtvrté za sebou neprohrál, doma zdolal Opavu

Foto: sparta.cz
Praha – Fotbalisté B-týmu Sparty už ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE nejsou předposlední. V nedělním utkání devátého kola zvítězili na Žižkově nad Opavou 1:0 a v tabulce se posunuli na průběžnou dvanáctou pozici. Svěřenci trenéra Horňáka ukončili sérii porážek gólem Fortelného z 22. minuty. Slezský FC po středečním překvapivém vypadnutí v druhém kole MOL Cupu prohrál i druhý zápas během jednoho týdne. Ve druhé nejvyšší soutěži ale nebodoval poprvé od 19. srpna a aktuálně mu patří sedmá příčka.
22' Fortelný
bez branek
13' Vitík
61' Horák
75' Vydra
78' Haitl
Sestavy
Heča – Suchomel, Vitík, Panák, Horák – Wiesner, Vydra, Fortelný, Sáček (71. Pudhorocký), Karabec (71. Kuchař) – Schánělec (82. O. Novotný)
Na lavičce: Tůma, Ambler, Kukučka, Jonáš
Trenér: Michal Horňák
Lasák – Haitl, Janoščín, Helebrand, Kadlec – Kopečný (75. Janjuš), Macháček (75. Gorčica), Rychlý, Kramář, Šigut – Rataj (31. Yunis, 58. Ščudla)
Na lavičce: Číž, Dostál, Latoň
Trenér: Roman West
Rozhodčí: Ulrich – Hurych, Mojžíš • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 488

Komentář

Rezerva Sparty se propadla na sestupové příčky a o výtah vzhůru se měla na Žižkově postarat hned sedmička posil z prvoligového A-mužstva.

Hned po necelé půlminutě hry si ale vytvořila první šanci Opava. Po pravém křídle unikl Kopečný a jeho centr hlavičkoval zblízka do boční sítě Rataj. Sparťané kontrovali ve 4. minutě přízemní střelou Karabce zpoza šestnáctky, kterou na čáře chytil Lasák.

Sparta B ovládala střed pole, rozdíl v individuálních kvalitách byl znát. Slalomy Sáčka a Karabce ztroskotaly až na posledním obránci. Rozhodující akce přišla ve 22. minutě. Karabec skvělou šajtlí vysunul Fortelného, který centrem trochu zahnal Wiesnera mimo úhel. Sparťané ale udrželi míč a nakonec Helebrandem odhlavičkovaný centr dostal zpět na nohu Jan Fortelný. Jeho pěkný dloubáček zastavila až rozvlněná síť.

Opava mohla brzy vyrovnat. Na levém křídle si míč výborně zpracoval Kadlec a postupoval sám na Heču. Křížnou střelu však domácí brankář vyškrábl od kopačky nabíhajícího Haitla, který zavíral zadní tyč.

Až do přestávky se žádná další zajímavá situace neurodila, druhý poločas pak přinesl vyloženou holomajznu. Slezané přišli po Ratajovi i o jeho zraněného náhradníka Yunise a z platonické převahy si nedokázali vytvořit palebnou pozici. Sparta B se dokonce od gólu na 1:0 k další střele dostala až v nastaveném čase, šlo ale jen o neškodný pokus z dálky. Přestože Letenští herně propadli, o tři body je neškodný soupeř nepřipravil.