30.09.2022 | Karel Jedlička | Zápas

Dukla se dere nahoru, na Julisce přejela Jihlavu 5:0

Foto: Dukla Praha
Praha - Hráči pražské Dukly v rámci 10. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jasně přehráli Jihlavu 5:0 a posunuli se v tabulce nad ni. Vysočina tak nevyužila možnost dostat se těsně pod barážové příčky. Kanonáda svěřenců Petra Rady začala před poločasem, kdy se během tří minut trefil Kim Sung-bin a premiérově Jiří Hrubeš. Po změně stran si první branku v dresu Dukly odškrtl také střídající Filip Havelka, následně se ještě trefil plzeňský host Lukaš Matějka a v samotném závěru se prosadil i nigerijský útočník Quadri Adebayo Adediran. Domácí brankář Jan Šťovíček si připsal třetí čisté konto v aktuálním ročníku soutěže.
43' Seung Bin
45' Hrubeš
53' Havelka
63' Matějka
90' Adediran
bez branek
bez karet
67' Tall
77' Piško
Sestavy
Šťovíček – Ullman, Piroch, Peterka (C), V. Svoboda – Barac – Buchvaldek (67. Šebrle), Kim (78. Huf), Kozel (46. Havelka), Hrubeš (67. Moulis) – Matějka (78. Adediran)
Na lavičce: Čtvrtečka, Uhlíř
Trenér: Petr Rada
Jágrik – Vedral, Piško, Gabriel, Peřina – T. Svoboda (78. Ogiomade), Shudeiwa, Lacko (C), Tureček (60. Vítek) – Fila (60. Tall), Zoubele (60. Araújo-Wilson)
Na lavičce: Soukup, Christodoulou, Křivánek
Trenér: Jan Kameník
Rozhodčí: Dorušák – Dobrovolný, Hádek • Stadion: Stadion Juliska • Diváci: 588

Komentář

Fotbalisté Dukly vyrovnali rekordní výhru od sestupu z nejvyšší soutěže, pětigólový nářez je ovšem pro Jihlavu nesmírně krutý. Téměř až do konce poločasu se šance rodily výhradně před domácí bránou. Zoubele po rohu hlavičkoval těsně nad, Piškovu prudkou hlavičku vyškrábl Šťovíček. Ze hry obstřelil domácího brankáře Shudeiwa, ale míč proletěl o vlásek vedle zadní tyče.

Dukla vyslala vůbec první střelu až ve 43. minutě a rovnou hlavička Kim Sung-bina po sedmém rohu zapadla do sítě. Navíc vzápětí přišel další gól do šatny, když Buchvaldkovu křížnou přihrávku využil prvním dotykem ve svůj premiérový gól za áčko kanonýr třetiligové rezervy Jiří Hrubeš.

Po přestávce předvedl kiks při výběhu mimo velké vápno brankář Jágrik a z dálky zavěsil do prázdné brány střídající Filip Havelka – 3:0. Vysočina to ani pak nevzdávala, jenže Jaroslav Peřina z náběhu poslal křížnou střelu do tyče. Samostatný nájezd neproměnil ani Miroslav Tureček.

V 62. minutě se Jágrik vykoupil za třetí gól, když Kim sklepl míč do běhu Havelkovi, jenž si narazil ve vysoké rychlosti s Matějkou, ale brankáře nepropálil. Vzápětí ovšem domácí udeřili počtvrté, Buchvaldek patičkou našel Lukáše Matějku a nejlepší střelec Pražanů pálil na zadní tyč.

Další tyč zachránila domácí s přispěním brankáře Šťovíčka o dvě minuty později po dělovce Šimona Gabriela z voleje. Pak už tempo za rozhodnutého stavu trochu opadlo, přesto si domácí přichystali ještě jednu lahůdkovou akci na poslední minutu. Barac krásně vysunul Hufa, který postupoval jeden na jednoho, počkal si na náběh Quadriho Adedirana a předložil mu míč před bránu. Nigerijský útočník zpečetil skóre na 5:0.

Za posledních šest let se na Julisce takto vysoká výhra slavila teprve podruhé. Radovi svěřenci se vyhoupli po mizerném startu do sezóny do horní poloviny tabulky před Jihlavu, pro kterou je to čtvrtá porážka v řadě.