14.10.2022 | Jan Šimek | Zápas

Vedoucí Líšeň zabrala ve Slezsku, Opavu srazili Pašek se Sokolem

Foto: Petr Widenka (sfc.cz)
Opava – Již 12. kolo FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY otevřel páteční duel Slezského FC s Líšní. Lídr tabulky šel v utkání vysílaném na ČT sport do vedení zásluhou parádní trefy Davida Paška. V závěru první půle sice srovnal domácí Denis Kramář, po změně stran ovšem Pavel Sokol vrátil hostujícímu celku těsný náskok, který Líšeň uhájila. Po třízápasové pauze tak ve F:NL opět naplno bodovala a upevnila si svou pozici v čele tabulky.
43' Kramář
23' Pašek
52' Sokol
39' Bílek
79' Yunis
79' Pašek
Sestavy
Lasák – Kopečný, Bílek, Janoščín, Kadlec – Macháček (59. Rataj) – Šigut, Gorčica, Helebrand (46. Ščudla) – Kramář, Yunis.
Na lavičce: Číž, Haitl, Dostál, Janjuš, Latoň
Trenér: Roman West
Vajner – Pašek, Laczkó, Černín, Lutonský – A. Čermák – Ulbrich (85. Reteno Elekana), Matocha (90+2. Weber), Machalík (90+2. Bednář), Sokol (80. Otrísal) – Zikl (80. Vandas).
Na lavičce: Veselý, Džupenjuk
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Nehasil – Hrabovský, Mikeska • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 1524

Komentář

Slezané nezačali špatně a hned v úvodu utkání se radovali z úvodní branky. Po Bílkově centru se k hlavičce dostal Yunis, jeho pokus hlavou prodloužil až do sítě Kopečný, ale opavskou radost překazil ofsajd. Po dvaceti minutách udeřilo na opačné straně. Matocha rozehrál roh na kraj šestnáctky, kde byl úplně volný David Pašek, který z voleje napálil míč nechytatelně pod břevno opavské brány. 

Aktivní Matocha byl vidět hned vzápětí, kdy jeho ránu vytlačil Lasák konečky prstů nad horní tyč opavské brány. Krátce nato se hosté dožadovali penalty po ruce Bílka, tu ovšem sudí Nehasil nepostřehl. Hosté tlačili dál, Sokol poslal centr na přední tyč, kde Matocha hlavou zblízka minul opavskou bránu. 

A tak přišel trest. Kopečný získal na pravé straně balon a vyslal do úniku Denise Kramáře, jenž za sebou nechal Laczka, zasekávačkou se zbavil Černína, a svou parádní akci zakončil přesnou střelou k tyči – 1:1.

Zajímavá podívaná pokračovala i po změně stran. Fotbalisté Líšně si vytvořili solidní šance. Nejprve Ziklovu ránu vytěsnil mimo tyče Lasák, po centru Matochy hlavičkoval z dobré pozice těsně vedle Černín, ale pak to přišlo. Pašek odcentroval z pravé strany, před Kopečného se vecpal Pavel Sokol a hlavou vrátil hostujícímu celku těsný náskok.

V závěru Opavští tlačili. Po Bílkově centru hlavičkova Šigut do spojnice pravé tyče a břevna, odražený míč Yunis pohotovým skluzem dopravil za brankovou čáru, ale radost domácích ke zlobě tribun opět překazil ofsajd.

Líšeň tak vedení 2:1 uhájila, ukončila třízápasové čekání na vítězství ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE a poprvé od 10. září naplno bodovala. Slezský FC naopak po dvou domácích výhrách za sebou v Městských sadech padl a ve F:NL prohrál podruhé v řadě.

Ohlasy trenérů

Roman West (Slezský FC Opava): „Do utkání jsme vstoupili solidně a dostávali jsme soupeře pod tlak. Vytvořili jsme si nějaké možnosti po ziscích míče, byl tam neuznaný gól pro ofsajd. Pak nám ale obrovsky ublížila krásná branka po rohu, kterou dala Líšeň. Hledali jsme se, soupeř měl šance a podržel nás Lasák. Ten gól nás psychicky potopil, ale naštěstí dal Kramář z nájezdu krásný gól, což nás trochu zvedlo. Udělali jsme změny, ale inkasovali jsme podruhé. Tato branka nás opět dostala psychicky dolů, znovu jsme se hledali. V závěru jsme měli tlak. Byly tam centry, střely, rohy, což vyvrcholilo gólem na 2:2, který bohužel nebyl uznán pro ofsajd. Je to obrovská škoda, protože po bodu jsme sahali.“

Milan Valachovič (SK Líšeň 2019): „Zápas jsme si udělali hrozně těžký. Věděli jsme, že Opava má dobře poskládané a běhavé mužstvo, ale sami jsme jí to nabídli. Trvalo nám asi deset minut, než jsme se dostali tempa. Pak jsme dali krásný gól a vytvářeli jsme si řadu šancí a pološancí. Mohli jsme dát o gól víc, ale bohužel nás srazila hrozná chyba, po které jsme dostali branku na 1:1 a domácí jsme tím postavili na nohy. Právě Sokol, který u té chyby byl, pak rozhodl zápas. Ve druhé půli nás ale soupeř hodně tlačil, měl nepříjemné standardní situace. Až do nastavení to byl otevřený zápas, pořád se něco dělo. Pro nás je to šťastné vítězství, ale jsme za něj velice rádi.“