15.10.2022 | Daniel Fekets | Zápas

Dramatický závěr! Prostějov rozhodl o výhře nad Karvinou na sklonku nastavení

Foto: mfkkarvina.cz
Prostějov – Fotbalisté Prostějova zvítězili ve dvanáctém kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY nad Karvinou 2:1 a po více než měsíci získali tři body. Všechny góly sobotního zápasu padly v posledních dvaceti minutách. Domácí poslal do vedení Koudelka. Po Bartlově srovnání v 87. minutě pak krátce před koncem nastavení druhého poločasu rozhodl Zapletal. Prostějov se v neúplné tabulce posunul na třináctou pozici, Karviná zůstala pátá.
74' Koudelka
90+4' Zapletal
87' Bartl
58' Kulig
66' Zapletal
55' Bartl
Sestavy
M. Bárta – Bolf, Bialek, Schaffartzik, Stříž – Bartolomeu (63. Koudelka), Ščedryj (63. Zapletal), Kulig, Šumbera, Kušej – Ali-Abubakar (67. Pinc)
Na lavičce: Krynskyj, Elbel, Zbožínek
Trenér: Pavel Šustr
Neuman – Mikuš, Soukeník, Šindelář, Žídek – Budínský (90. Boháč), Žák (76. Papadopulos) – Memić (46. Zedníček), Málek, Rezek (46. Bartl) – Durosinmi
Na lavičce: Ciupa, Cienciala, Krčík
Trenér: Radomír Korytář
Rozhodčí: Volek – Hurych, Mojžíš • Stadion: Stadion Za Místním nádražím • Diváci: 480

Komentář

V úvodu trávili více času s míčem na kopačkách Slezané, avšak první vážnější náznak měl Prostějov, když Ali-Abubakar hledal na malém vápně spoluhráče. Hostující brankář Neuman ale vyběhl z brány a nebezpečí stačil zažehnat. V 19. minutě se domácí prezentovali několika povedenými přihrávkami, ale jejich útočnou snahu nakonec zastavil ofsajd. 

O sedm minut později hledal Žák spoluhráče v pokutovém území, ale Bárta vyběhl z brány a míč s přehledem vyboxoval. Karviná to až do konce úvodního dějství často obehrávala okolo šestnáctky, avšak přímo v ní hostům scházela potřebná přesnost. 

O první vzruch ve druhém poločase se v 51. minutě postarali domácí, prostor u bližší tyče si ale Neuman pokryl. O chvíli později se naopak musel činit Bárta po hraniční ofsajdové situaci, zkušený brankář Prostějova však předvedl výborný reflex na malém vápně. Karviná mohla skórovat v 62. minutě. Na rohový kop si naskočil Durosinmi, jehož hlavička skončila na břevně.

Prostějovu se vyplatilo dvojnásobné střídání, které proběhlo zhruba třicet minut před koncem. Jako první se do střelecké listiny zapsal Jan Koudelka, jenž si před šestnáctkou přebral míč a následně vymetl šibenici. Po příchodu Papadopulose na trávník hosté ožili a rázem získali územní převahu. Po jednom z brejků ale mohl trestat Pinc, který kličkou přelstil Neumana, jenže poté jeden z vracejících se hráčů na brankové čáře balon vykopl. 

Zahozená šance Pince mohla být klíčovým momentem utkání. V 87. minutě si totiž po rohovém kopu našel prostor u zadní tyče Daniel Bartl, který měl snadnou práci s doklepnutím míče do opuštěné brány. Vzápětí mohl odpovědět na druhé straně pálící Kušej, jehož pokus Neuman zlikvidoval. 

Ve třetí minutě nastaveného času měl rozhodnutí na hlavě Durosinmi, avšak Bárta se blýskl fantastickým zákrokem, po kterém Karviná kopala roh. Ten ale nerozehrála dobře, domácí se následně dostali do přečíslení dvou na jednoho. Balon si těsně před vápnem přebral Michal Zapletal, jenž se stal prostějovským hrdinou. Hosté na branku Zapletala už reagovat nemohli, rozhodčí totiž hned záhy foukl do píšťalky naposledy. Prostějov tedy zaskočil Karvinou a připsal si třetí výhru v sezoně.