12.11.2022 | Igor Mainka | Zápas

Oslabený Prostějov proti Třinci otočil, Slezanům zachránil remízu vlastní gól

Foto: fotbaltrinec.cz
Třinec - Fotbalisté Třince remizovali v 16. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Prostějovem na domácím hřišti 2:2. Dva góly si připsal hostující obránce Elbel, který nejprve odpověděl na gól Omasty a poté vlastní brankou stanovil konečné skóre zápasu. Hanáci hráli od konce prvního poločasu bez vyloučeného Gáče, přesto díky trefě Kušeje bránili ve druhém dějství vedení a bodovali pošesté v řadě. Třinec prodloužil čekání na výhru před vlastním publikem na deset utkání.
26' Omasta
68' Elbel (vl)
36' Elbel
54' Kušej
35' Brak
72' Jursa
39' Pinc
41' Gáč
47' Koudelka
72' Píchal
Sestavy
Kerl – Jursa (84. Tandara), Brak (61. Gembický), Straňák, Hýbl – Habusta, Foltyn – Omasta, Kateřiňák, Kania (81. Obadal) – Samiec
Na lavičce: Schovanec, Szewieczek, Machuča
Trenér: Martin Zbončák
Krynskyj – Bolf, Gáč, Bialek, Elbel – Kušej, Šumbera, Koudelka, M. Mach (62. Omale), Bartolomeu (43. Stříž) – Pinc (43. Píchal)
Na lavičce: Pařízek, Zapletal, Ščedryj, Ali-Abubakar
Trenér: Pavel Šustr
Rozhodčí: Dorušák – Dresler, Pospíšil • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 455

Komentář

Domácí Třinec v problémech a na druhé straně rozjetý Prostějov. Šustrova družina přijela do Slezska ve velmi silné sestavě, včetně tahounů Koudelky, Kušeje a Píchala. Ten poslední začátek sledoval z lavičky, ale na hřiště se podíval. Třinecký trenér postrádal zraněného brankáře Hasalíka. Svou premiéru ve F:NL si odbyl Daniel Kerl.

Třinecký gólman byl dlouho bez práce. Zato jeho protějšek musel do akce v 11. minutě. Hýblův centr z levé strany se odrazil k Samiecovi, který z hranice vápna trefil střed brány, kde byl připravený Krynskyj. Ve 23. minutě prostějovský gólman nezasáhl, ale sledoval, jak velké střelecké pozice Samiece a Omasty zmařili jeho spoluhráči.

Gólu se diváci dočkali o tři minuty později. Kaniův centr do pokutového území se po sérii odrazů dostal k Tomáši Omastovi, který napálil míč do sítě. Třinec vedl 1:0, ale ne na dlouho, protože Slezané si při standardní situaci nepohlídali Jakuba Elbela, který dorazil volný míč u levé tyče do sítě.

To z první půle nebylo vše. Běžela 41. minuta, když Gáč tvrdě zajel do Kateřiňáka. Rozhodčí ponechal výhodu, ale poté se k faulu vrátil a vytáhl z kapsičky červenou kartu. Prostějov zbytek zápasu dohrával v deseti.

Na oslabení zareagoval trenér Šustr dvojím střídáním ještě před koncem poločasu. Do hry se dostali Stříž a Píchal, kteří zle zatápěli třineckým obráncům. U druhého gólu Prostějova byli ale jiní hráči. Šumbera rozehrál přímý kop tak rychle, že se domácí hráči nestačili zformovat. Toho využil Vasil Kušej, naběhl si z levé strany k brance a střelou k bližší tyči poslal Prostějov poprvé do vedení.

Třinec i přes zmíněnou početní převahu mohl inkasovat i třetí gól. Kušej přihrál do běhu Koudelkovi, který vypálil levačkou míč do pravého horního rohu. Brankář Kerl se natáhl a gólovou střelu vytáhl nad bránu.

Slezané svou početní převahu využili, i když soupeř jim vyrovnání daroval. Dlouhý nákop Straňáka z pravé strany prodloužil hlavou za sebe Bialek k Jakubu Elbelovi, který myslel, že je za ním Krynskyj, jenže míč usměrnil do vlastní brány.

V závěru zápasu se mohl urodit vítězný gól, ale to by Habusta musel z přímého kopu střílet přesněji, stejně tak jako o minutu později po rohovém kopu, kdy zakončoval z pravé strany šestnáctky. V obou případech zasáhl brankář Krynskyj. V nastaveném čase se uvolnil na pravé straně Koudelka, ale jeho střela se mezi tři tyče nevešla, a tak si oba celky rozdělily po bodu.

Třinečtí tak přezimují nejlépe na dvanácté pozici. Prostějov je zatím sedmý, ale postavení obou celků se může po zbývajících zápasech zhoršit.