05.03.2023 | Filip Lefenda | Zápas

Šlágr kola pro Karvinou! Dlouhou sérii vedoucí Příbrami utnul penaltou Málek

Foto: fkpribram.cz
Karviná – Fotbalisté Karviné vstoupili do jarní části FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY správnou nohou. V nedělním utkání 17. kola porazili v souboji exligových celků nejtěsnějším rozdílem 1:0 Příbram. Nezáživný duel nabídl jedinou branku, po hodině hry ji obstaral z penaltového puntíku Jaroslav Málek. Svěřenci trenéra Hejduška se na pátém místě bodově dotáhli na čtvrtý Varnsdorf. Na vedoucí Příbram, která padla po dlouhých čtrnácti kolech, ztrácí body tři.
61' Málek (pen)
bez branek
82' Žák
34' Jeřábek
Sestavy
Neuman – Soukeník, Krčík, Bederka, Antovski – Buídnský, Boháč (90+1. Teplan) – Mikuš, Málek (79. Bartl), Rezek (79. Žák) – Boateng (62. Adeleke).
Na lavičce: Ciupa, Bielan, Vrba
Trenér: Lubomír Luhový
Melichar – Čejka, Fišl, Sakala, Dudl (50. Švestka) – Vokřínek (69. Wágner), Petrák (90. Jahić), Jeřábek, Anih (69. Zeronik), Langhamer (69. Šimáček) – Surmaj.
Na lavičce: Smrkovský, Schindler
Trenér: Dušan Uhrin
Rozhodčí: Křepský – Mojžíš, Lakomý • Stadion: Městský stadion Karviná • Diváci: 1035

Komentář

Na první vážnější šanci se v Karviné čekalo deset minut. A měli ji domácí. Po centru z levé strany ale dobře zasáhla hostující obrana, která zakončení zblokovala. Slezané byli nebezpečnější, lídr soutěže z Příbrami toho směrem dopředu moc nepřevedl. Méně záživnou pasáž mohl krátce před přestávkou oživit Málek, jenž se v pokutovém území zbavil protihráče. Místo střely ale zvolil ještě přihrávku, která byla nepřesná.

Jen o chvíli později přispěchal s největší šancí prvního poločasu Rezek. Jeho utažená pumelice z voleje minula jen o několik desítek centimetrů pravou tyč příbramské branky.

Čtvrt hodiny po změně stran byl v pokutovém území faulován Mikuš a domácí dostali jedinečnou možnost otevřít skóre. Míč si postavil na penaltový puntík specialista Jaroslav Málek, a byť Melichar směr jeho střely vystihl, balon se od jeho ruky odrazil pod břevno.

Následovala další nudnější pasáž, při níž byly k vidění zejména zákroky za hranicí pravidel. Hlavní arbitr Michal Křepský byl přesto po většinu zápasu benevolentní a udělil během něj pouhá dvě žlutá napomenutí.

Až čtvrt hodiny před koncem dokázali poprvé zahrozit hosté od Litavky. Po nenápadné střele z hranice velkého vápna se Neuman natahoval marně. Naštěstí pro Karvinou zamířil balon za vzdálenější tyč. Příbram byla s blížícím se koncem aktivnější, skulinku v kompaktní domácí obraně ale hledala marně.

Pojistku mohl naopak přidat v páté nastavené minutě Mikuš. Hezky se uvolnil v šestnáctce a zamířil jen o pár čísel vedle zadní tyče.

Karvinské to mrzet nemuselo. Výhrou 1:0 ukončili dlouhou soupeřovu sérii bez porážky, která čítala čtrnáct ligových zápasů. V našlapané tabulce jsou Slezané pátí s pouhým tříbodovým mankem právě na vedoucí Příbram. Za týden pojede Karviná do Jihlavy. Příbram doma v dalším šlágru kola přivítá druhou Líšeň.