02.04.2023 | Petr Frömel | Zápas

Posílená Slavia zachránila v páté minutě nastavení remízu s Opavou

Foto: slavia.cz
Praha – Rezerva pražské Slavie remizovala v nedělním dopoledním utkání 20. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 1:1 s Opavou. Domácí tým, v jehož sestavě nastoupil i reprezentační útočník Stanislav Tecl, byl po většinu zápasu lepším celkem, své možnosti ale dlouho využít nedokázal. To Slezané byli efektivnější, a když čtvrt hodiny před koncem řádné hrací doby skóroval Jan Kadlec z přímého kopu, byli hosté nesmírně blízko prvnímu ligovému triumfu od 30. září loňského roku. O ten je ale nakonec v páté nastavené minutě připravil Štěpán Beran, jenž zařídil "sešívaným" další pohlednou trefou ze standardní situace alespoň bod. Obě mužstva tak po záchranářské bitvě setrvala na svých pozicích – "sešívaní" jsou poslední, Slezané třináctí.
90+5' Beran
75' Kadlec
88' Pech
62' Cykalo
65' Macháček
83' Yunis
90+1' Číž
Sestavy
Stejskal – Pech, Bořil, Konečný, Labík – Šubert, Hronek (80. Singateh), Planka (80. Kopáček) – Jurásek M. (68. A. Pudil), Beran, Tecl (80. Šmiga).
Na lavičce: Dvořák, Hošek, Hunal
Trenér: Marek Jarolím
Číž – Janoščín, Cykalo, Helebrand, Kadlec – Rychlý, Šigut (90+6. Haitl), Omale, Macháček (76. Gorčica) – Rataj (69. Ščudla), Hranoš (76. Yunis).
Na lavičce: Lasák, Pejša, Vincour
Trenér: Peter Hlinka
Rozhodčí: Rouček – Černoevič, Špindlerová • Stadion: Sportovní areál Na Chvalech • Diváci: 425

Komentář

Hned v úvodu se do velké šance dostal domácí tým. Tecl se po úniku ocitl sám před brankářem, ovšem Číž stačil soupeři zmenšit střelecký prostor a míč vyrazit. 

Následovala hra bez šancí. Aktivnější byli "sešívaní", ovšem jejich střely končily buď v zámezí, případně si s nimi poradila obrana Opavy. Za zmínku stojí nepřesný pokus z pravé strany, jenž o kousek minul vzdálenější tyč. Na druhé straně to zkoušel Šigut, jehož slabou střelu Stejskal bez potíží lapil. 

V závěru poločasu mohla Slavia strhnout vedení na svou stranu. Po pěkné kombinaci zakončoval z voleje Tecl, jenže přímo do náruče připraveného Číže. Stejný hráč vyslal v 54. minutě do šance Pecha. Tomu se sice povedlo opavského gólmana překonat, jenže míč skončil na tyči. Trest mohl přijít vzápětí, avšak Rataj na druhé straně pálil osamocen před Stejskalovou bránou vysoko nad. 

Po sérii faulů, karetních trestů a střídání přišla 72. minuta, ve které musel Číž zasahovat proti tvrdé ráně z hranice vápna, a o tři minuty později i první gól utkání. Z přímého kopu se parádní ranou k bližší tyči prosadil Jan Kadlec, jenž nedal strážci domácí svatyně šanci. 

Hosté poté dobře bránili, ovšem těsný náskok přeci jen neuhájili. V páté nastavené minutě dostali možnost přímého kopu i fotbalisté Slavie. K exekuci se postavil Štěpán Beran a levačkou poslal balón krásně do vzdálenějšího horního rohu.