02.04.2023 | Daniel Ryl | Zápas

Efektivní Líšeň trestala chyby Sigmy a po obratu bere výhru

Foto: sigmafotbal.cz
Olomouc – V nedělním souboji dvou týmů s odlišnými starostmi začala lépe rezerva Olomouce, která nad Líšní po první půli vedla spornou trefou Davida Vaněčka. Brňané však po přestávce ukončili střelecké trápení a dvěma góly potrestali chybující defenzivu, načež výhrou stvrdili pozici nejlepšího celku na venkovních hřištích.
39' Vaněček
53' Lutonský
57' Polášek
79' Slaměna
26' Vandas
66' Černín
77' Polášek
Sestavy
Trefil – Hadaš, Bednár, Poulolo, Galus – Israel, Kramář (61. Šíp) – Uriča (61. Fiala), Slaměna, J. Matoušek (23. Grečmal) – Vaněček (61. Zlatohlávek).
Na lavičce: Digaňa, Dohnálek, Fabiánek
Trenér: Augustin Chromý
Vajner – Pašek, M. Jeřábek, Černín, Lutonský – A. Čermák – Ulbrich (81. Šumbera), Matocha, Polášek, Sokol (89. Džupenjuk) – Vandas (90+2. Tauš).
Na lavičce: Marek, Veselý, Bednář, Weber
Trenér: Petr Maléř
Rozhodčí: Vokoun – Dohnálek, Mojžíš • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 267

Komentář

Úvodních dvacet minut nabídlo festival chyb a nepřesností, kdy se obě mužstva střídala v bezzubé aktivitě. Gólman Líšně musel zpozornět po Bednárově hlavičce nad branku a proti následné střele Denise Kramáře zpoza vápna musel dokonce do pokleku. Zajímavou šanci nevyužil z levé strany David Vaněček, po němž vychytal nehlídaného Matěje Hadaše hostující brankář a Denis Kramář vzápětí pálil jen těsně vedle pravé tyče.

V závěru poločasu domácí zajímavě rozehráli standardku zpoza vápna, když střelu Florenta Poulola po Slaměnově přisunutí tečoval obránce na rohový kop a po něm se v souboji s brankářem prosadil důrazný David Vaněček. Minimálně sporný gól hosty nerozhodil, naopak se ještě v závěru poločasu pokusili zahrozit, ale nápaditá Matochova střela z přímáku na přední tyč byla neúspěšná.

Ve druhé půli se obraz hry příliš neměnil, tedy minimálně na začátku. Už po osmi minutách si nehlídaný Milan Lutonský u levé čáry narazil míč se spoluhráčem, načež se bez potíží protáhl až do vápna a vydařenou akci zakončil přesnou střelou k zadní tyči. Defenziva Sigmy si však nevybrala horší chvíli jen v tomto okamžiku.

Už po čtyřech minutách totiž propadla ve vlastním vápně, kde zůstal zcela nehlídaný Marek Polášek, a přestože se domácí brankář pokoušel zachránit situaci, střela k jeho pravé tyči znamenala líšeňský obrat v zápase. Když utekla hodina hry, mohli hosté potrestat závar ve vápně, načež Sigmě pomohlo trojité střídání.

Aktivita však byla marná, jelikož Líšeň dobře hlídala svou polovinu a domácí nepouštěla do výrazných šancí. Brňané mohli naopak korunovat výhru sedm minut před koncem, když po Sokolově pobídce mohl z hranice vápna zakončovat Marek Polášek, ale jeho lehké píchnutí podél brankáře proletělo jen vedle levé tyče.

Moravský souboj tak vyzněl lépe pro hosty, kteří získali další tři venkovní body a v tabulce jim na hřištích soupeřů patří první pozice a celkově třetí. Olomouc si naopak ztrátou přidělala další záchranářské starosti. V našlapané tabulce uzavírá první desítku, kde má jen tříbodový náskok na předposlední Třinec.