07.04.2023 | Michal Břuchanský | Zápas

Karviná zvládla i šlágr s Vyškovem a míří do čela soutěže

Foto: mfkkarvina.cz
Karviná – Fotbalisté Karviné porazili v televizním šlágru 21. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY 2:0 Vyškov a poskočili díky třetí výhře v řadě do čela neúplné tabulky, kde jsou o bod před Příbramí. Slezany nasměroval za dalšími třemi body v 64. minutě Sebastian Boháč a pojistku přidal čtyři minuty před koncem řádné hrací doby Amar Memić.
64' Boháč
86' Memić
bez branek
34' Soukeník
14' Dweh
63' Cabadaj
83' Lahodný
Sestavy
Neuman – Soukeník, D. Krčík, Bederka, Žídek – Boháč, Budínský (88. Bartl) – Mikuš (90+1. Antovski), Málek (88. Žák), Rezek (46. Memić) – Boateng (46. Akinyemi).
Na lavičce: Ciupa, Papadopulos
Trenér: Lubomír Luhový
Kinský – Ilko, Dweh, Štěpánek, Němeček – Cabadaj (74. Vintr), Lahodný (88. Srubek) – Kanakimana (88. Mafwenta), Souaré, Alégué Elandi – Bayo (63. Lacík).
Na lavičce: Jícha, Jambor, Ramathan
Trenér: Jan Trousil
Rozhodčí: Petřík – Hurych, Dohnálek – Zaoral • Stadion: Městský stadion Karviná • Diváci: 1035

Komentář

Karviná si po opatrném úvodu vypracovala sérii standardních situací, ale první šanci měla až o několik minut později, když chybu Sampsona Dweha mohl po přihrávce Budínského využít Jaroslav Málek. Šestigólový střelec Slezanů zakončil levačkou velmi slabě a na Kinského čekal jen snadný zákrok.

V devatenácté minutě byl blízko otevření skóre také Vyškov. Dwehem vysunutý Bayo udělal kličku Neumanovi, jenže v rozhodující okamžik ztratil rovnováhu a nedokopl míč do prázdné branky, u níž zastoupil překonaného brankáře Dávid Krčík. Jen o pár sekund později Fahad Bayo schovával hlavu do dlaní podruhé, když v malém vápně nedosáhl na centr Souarého.

Ve zbytku prvního poločasu podnikali více akcí svěřenci Jana Trousila. Využívali k tomu hlavně levou stranu, kdežto devítigólový Bienvenue Kanakimana o sobě dal poprvé vědět až ve třicáté minutě střelou za levou tyč. Po jedné ze standardních situací Karvinští vychýlili koncovku Dweha a na to samé v nastaveném čase doplatil Alégué Elandi.

V poločase udělali Slezané dvě změny v ofenzivě. Adeleke Akinyemi nahradil krajana Boatenga a už po deseti sekundách na hřišti se v otevřené obraně připravil o šanci zle načasovaným odrazem za centrem Mikuše. Na základě Budínského rohu připravil hostům další varování Boháč, proti kterému se na zadní tyči objevil Kinský.

Mladý gólman Vyškova měl namále v šedesáté minutě. Akinyemi nachystal volej Mikušovi a ten povedeným projektilem orazítkoval břevno. To Vladimír Neuman u ojedinělé gólovky hostů ani zasahovat nemusel, jelikož Kanakimana po dobré práci Elandiho u penaltového bodu promáchl.

Prvního gólu se tisícovka fanoušků dočkala necelou půlhodinu před koncem. Cabadajův žlutý faul potrestal Sebastian Boháč, ke kterému Akinyemi prodloužil centr Málka. Druhému gólu Karviné zanedlouho zabránil Antonín Kinský, jenž zlikvidoval prudkou ránu Lukáše Budínského.

Vyškov ani po změnách v sestavě na slezského soupeře nestačil a zuby nehty odolával souvislému tlaku. Ten mohl zúročit Rajmund Mikuš, ale to by po Budínského rohu nesměl hlavičkovat z malého vápna nad bránu. Jistotu tří bodů Karviná získala až v 86. minutě. Obstřel rozběhnutého Mikuše Kinský vynikajícím zákrokem vyrazil k Amaru Memićovi a ten z dorážky upravil skóre na konečných 2:0.