16.04.2023 | Daniel Gargulák | Zápas

Béčko Sigmy nad Varnsdorfem dlouho vedlo, Severočeši v závěru srovnali

Foto: sigmafotbal.cz
Olomouc - Fotbalisté olomoucké rezervy remizovali ve 22. kole FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY s Varnsdorfem doma 1:1. Skóre otevřel v 11. minutě kapitán Sigmy Michal Galus, který proměnil penaltu. Deset minut před koncem vyrovnal Abdullahi Tanko. Hanáci uhráli druhou remízu v řadě, na vítězství čekají čtyři zápasy. Severočeši si připsali druhý jarní nerozhodný výsledek.
11' Galus (pen)
80' Tanko
35' Galus
90+1' Mikulenka
11' Kouřil
Sestavy
Stoppen – Hadaš, Poulolo, Bednár, Galus – Kramář (61. Fiala), Langer (61. Fabiánek) – Slaměna – Israel, Uriča (71. Grečmal), Šíp (71. Mikulenka).
Na lavičce: Digaňa, Dohnálek, Nwankwo
Trenér: Augustin Chromý
Vaňák – Richter, Kouřil, Kurka (71. Švanda), Zbrožek (85. Penc) – Bláha, Samko (85. Kubista) – Schön, Osmančík (63. Rudnytskyy), Ondráček (63. Dufek) – Tanko.
Na lavičce: Sirotník
Trenér: Miroslav Holeňák
Rozhodčí: Raplík - Dohnálek, Bureš • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 227

Komentář

Vstup do utkání měli lepší jednoznačně hráči domácí Olomouce. Na Varnsdorf, který měl za sebou dlouhou cestu na Hanou, vlétli a po jedenácti minutách svůj tlak proměnili ve vedoucí gól.

Kramář se vřítil do pokutového území, kde jej podrazil Kouřil a rozhodčí Raplík nařídil penaltu. K té se postavil jako správný kapitán Michal Galus a s přehledem poslal míč k pravé tyči i přesto, že brankář Vaňák vystihl jeho směr střely.

Sigma nadále diktovala tempo hry, k útoku se ale začali osmělovat postupně i hráči Varnsdorfu. Velkou gólovku zahodil ve 28. minutě Tanko, který si sám celou útočnou akci vytvořil ziskem balonu, jeho zakončení ale minulo vzdálenější tyč.

Obdobnou šanci měl o pár minut později na druhé straně Uriča. Také on ale místo přihrávky do prázdné brány zakončoval sám a Vaňák jej vychytal poté, co mu na maximum zmenšil střelecký úhel. Hosté si pak v závěru prvního dějství vytvořili několik dobrých šancí, žádná z nich ale vyrovnáním neskončila.

Vlažný vstup do druhé půle z obou stran předznamenal postupné převzetí otěží zápasu ze strany Varnsdorfu. Domácí jako kdyby úplně vypadli z tempa a Severočeši po zbytek utkání povětšinou určovali, jak bude hra vypadat.

Druhý poločas, který kouskovala i řada střídání, nakonec přinesl gólový zásah hbitého střelce Abdullahiho Tanka. Ten se v 80. minutě skvěle zorientoval ve vápně po rohovém kopu a i přes hradbu několika těl střelou k tyči procedil míč za brankáře Stoppena.

Oba týmy ještě ve zbývajícím čase zahrozily a snažily se zvrátit osud utkání na svou stranu, nerozhodný stav ale už nezměnily.

Ohlasy trenérů

Augustin Chromý (SK Sigma Olomouc): „Byl to kvalitní zápas se spoustou dobrých věcí. Vstup jsme měli velmi dobrý, byli jsme aktivní. Škoda, že se nám nepodařilo zvýšit Uričou na 2:0, ale stejně tak měl Tanko velkou šanci po naší chybě. Ve druhé půli si náročný způsob hry vynutil střídání. Na hřiště šli hráči, kteří se chvilku rozkoukávali a nebylo to ono. Soupeř s vědomím toho, že prohrává, riskoval. Má silné hráče na míči a do kombinace, jeho hra gradovala. Inkasované branky je škoda. Myslím si, že jsme hráli poctivou defenzivu. Roh, ze kterého jsme dostali gól, jsme si v podstatě vyrobili sami. Balon jsme mohli odkopnout na tribunu nebo kamkoliv jinam.“

Miroslav Holeňák (FK Varnsdorf): „Do utkání jsme vstoupili úplně naopak, než jsme chtěli. Všude jsme byli pozdě, Olomouc začala velmi dobře. Byla lepší a zaslouženě šla do vedení. Prvních dvacet minut jsme se hledali, potom jsme hru do přestávky trochu vyrovnali. Ve druhém poločase soupeř logicky nešel do takového rizika, z čehož vyplynula naše převaha, která ale byla jalová. Drželi jsme dobře balon, ale šancí jsme si moc nevytvářeli. Kombinačně jsme Sigmu přehrávali, ale v situacích jeden na jednoho ne. Měli jsme štěstí, že se nám po standardce podařilo skórovat. Na druhou stranu to bylo zasloužené, šli jsme si za tím a dokázali jsme Olomouc dostat pod tlak.“