15.04.2023 | Petr Dejnožka | Zápas

Chrudim doma přetlačila Opavu, Skwarczek rozhodl gólem z penalty

Foto: Aleš Vladyka (mfkchrudim.cz)
Chrudim – Fotbalisté Chrudimi v utkání 22. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY porazili Opavu 1:0. O osudu utkání rozhodla 80. minuta, ve které proměnil nařízenou penaltu domácí Michal Skwarczek a zajistil chrudimskému celku tři body. Domácí tak po šesti remízách v řadě v soutěži naplno bodovali. Naopak Slezané dál čekají na vítězství, které naposledy zapsali na konci září loňského roku.
80' Skwarczek (pen)
bez branek
84' Řezníček
61' Rataj
Sestavy
Floder – Záviška (75. Jančura), Míka, Skwarczek, Hašek, Halász – Kesner (89. Kodýdek), Řezníček, Průcha – Látal (46. P. Juliš), Jedlička (46. Firbacher).
Na lavičce: Brát, Bauer, Sotorník
Trenér: Radek Kronďák
Lasák – Cykalo, Omale (21. Macháček, 86. Ščudla), Rychlý, Janoščín – Helebrand, Kadlec, Haitl (86. Whiffen), Kopečný (86. Bílek), Rataj (75. Hranoš) – Yunis.
Na lavičce: Číž, Gorčica
Trenér: Peter Hlinka
Rozhodčí: Křepský – Arnošt, Pochylý • Stadion: Stadion Za Vodojemem • Diváci: 680

Komentář

Důležitý souboj o pozice ve spodní polovině tabulky začal podstatně lépe pro Chrudim, která na svého opavského soka výrazně nastoupila. Hned v první minutě zatopil brankáři Lasákovi David Látal, jehož forčekink málem vynesl velkou příležitost pro Jedličku. Tomu ale zazlobilo v nejdůležitější moment zpracování. O chvíli později již musel opavský brankář zasahovat, mimo tři tyče vytáhl zakončení Jana Řezníčka.

Nejvýraznější příležitost Opavy v první půli přišla po chybě chrudimského stopera Míky, který příliš váhal s rozehrávkou a po jeho ztrátě pořádně protáhl Flodera David Macháček. 

Bezbrankový první poločas ještě více donutil aktivní Chrudim ke hře do ofenzívy. V šanci však neuspěl například kapitán Ondřej Kesner. Na opačné straně pro změnu technické zakončení Patrika Haitla z volného přímého kopu skončilo nad břevnem.

Rozhodnutí přišlo na přelomu osmdesáté minuty. Filip Firbacher byl podražen v pokutovém území Matějem Helebrandem. Nařízenou penaltu si postavil Michal Skwarczek, jenž poslal gólmana Lasáka na opačnou stranu branky!

Po vstřelené brance již domácí celek v poklidu hlídal vedení, které mohl ještě v závěru navýšit střídající Juliš, svůj samostatný únik ale gólovou tečkou nezakončil.

Chrudim po pěti jarních remízách poprvé zvítězila, Opavu porazila těsně 1:0. Naopak krize soupeře se ještě více prohloubila, na první jarní výhru Opava stále čeká.